Venstre kræver redegørelse for kommunens politianmeldelse af egne afdelinger

Aarhus Kommune har konstateret, at der kan være tale om strafbare forhold i de kommunale indsatser UC Gadeplan og Kontaktstedet, der er rettet mod unge i udsatte boligområder.

Artiklens øverste billede
To kommunale tilbud, herunder Kontaktstedet, der er et værested for unge i Gellerup, er blevet lukket og medarbejderne hjemsendt. Der kan være tale om tjenstlige og strafbare forhold, vurderer Aarhus Kommun. Foto: Kasper Heden Andersen

Det er en så alvorlig og vidtgående en beslutning, når Aarhus Kommune politianmelder og hjemsender leder og medarbejdere i to kommunale tilbud rettet mod unge i udsatte boligområder, at offentligheden skal vide, hvad det drejer sig om. Det mener Gert Bjerregaard (V), gruppeformand og medlem af Social- og Beskæftigelsesudvalget i Aarhus Kommune, som nu kræver en redegørelse.

Tirsdag udsendte Aarhus Kommune en pressemeddelelse, hvoraf det fremgik, at UC Gadeplan og Kontaktstedet i Gellerup er midlertidigt lukket med øjeblikkelig virkning som følge af, at kommunen har konstateret flere forhold, som indikerer, at der kan være tale om tjenstlige og strafbare forhold.

»Det er meget alvorligt og vidtgående beslutning, som heldigvis sker sjældent, men ikke desto mindre kræver det også byrådets fulde opmærksomhed, og offentligheden skal naturligvis også have indsigt i en så alvorlig sag,« siger Gert Bjerregaard og påpeger, at der også er et hensyn at tage til de 12 medarbejdere, som er hjemsendt.

»På nuværende tidspunkt er de jo alle mistænkeliggjort i denne sag. Det handler også om, at vi beskytter de medarbejdere, som har passet deres arbejde, så de ikke bliver slået i hartkorn med en eller enkelte medarbejdere, som måske ikke har passet deres job stærkt nok.«

Gert Bjerregaard siger, at hans bekymring først og fremmest går på, hvad der skal ske med de unge, mens medarbejderne som hidtil har hjulpet dem, er hjemsendt.

»Hvad gør vi med dem? Hvordan sikrer vi, at vi holder de unge på sporet, når vi mangler de mennesker til at hjælpe dem til rette?« spørger han.

Samtidig frygter han, at den lukkethed, der omgærder sagen, betyder, at borgerne mister tilliden til kommunen.

»Min opfordring er maksimal åbenhed i sagen. Man skal huske på, at det er et skattefinansieret område, så borgerne betaler for de her ydelser. Så skal der selvfølgelig tages hensyn til de medarbejdere, der er involveret, men jeg mener godt, vi kan komme et skridt længere og have offentlighed omkring denne her tilsyneladende meget alvorlige sag,« lyder det fra Gert Bjerregaard, der siger, han først hørte om sagen kort før, kommunen udsendte en pressemeddelelse tirsdag eftermiddag, da byrådet fik en fortrolig orientering.

Social og Beskæftigelsesudvalget blev desuden på et møde 7. september orienteret om sagen, oplyser Erik Kaastrup-Hansen, direktør for Sociale Forhold og Beskæftigelse. Han tilføjer, at Magistraten ligeledes blev orienteret for mere end 14 dage siden.

Gert Bjerregaard har dog opfordret forpersonen for Social og Beskæftigelsesudvalget, Eva Borchorst Mejnertz (S), til at sikre, at udvalget på et møde onsdag aften får en redegørelse fra den ansvarlige rådmand på området, Anders Winnerskjold (S), ligesom han ønsker et efterfølgende notat til offentligheden, hvor evt. personfølsomme oplysninger er slettet.

»Det kan vi ikke dække os ind under, at det er skubbet over til politiet. Vi har et ansvar over for offentligheden. Det er ikke en privat virksomhed, men en kommune, som skal være transparent,« siger Gert Bjerregaard.

Forperson for Social og Beskæftigelsesudvalget Eva Borchorst Mejnertz oplyser, at det er begrænset, hvad hun kan sige, fordi den orientering hun har fået om sagen er fortrolig.

»Men jeg kan sige, at jeg ikke har oplevet noget lignende før. Jeg har tiltro til, man gør det, man skal og håber selvfølgelig, at politikere respekterer fortroligheden omkring den information, de har fået,« siger hun.

Hun har sat sagen på udvalgsmødet onsdag aften, men understreger, at det også er hendes holdning, at man ikke kan have offentlighed omkring en igangværende efterforskning.

»Politiet har bolden, vi skal ikke sige noget, vi ikke må. Men vi havde en orientering på sidste udvalgsmøde, så vi var faktisk varskoet omkring noget derhen af,« siger hun til Gert Bjerregaards kritik af, at udvalget ikke har været orienteret tidligere.

Adspurgt om en kommentar til Venstres krav om en redegørelse og sagen, henviser Anders Winnerskjold til sin direktør Erik Kaastrup-Hansen, direktør for Sociale Forhold og Beskæftigelse.

»Fordi jeg ikke kan sige meget, da sagen efterforskes af politiet,« forklarer Anders Winnerskjold.

Erik Kaastrup-Hansen siger, at det er 12 medarbejdere samt lederen af UC Gadeplan og Kontaktstedet, som er hjemsendt, men han vil ikke sige, hvad politianmeldelsen, der blev indgivet tirsdag, går på, om det er forhold eller konkrete medarbejdere, som er anmeldt.

»Indtil politiet konkluderer, har jeg ikke yderligere kommentarer. Hvis jeg svarede på det, ville det kunne påvirke sagen. Når vi ikke pt. offentliggør elementerne, er det af hensyn til efterforskningen,« siger direktøren.

Thomas Jentzsch, der er leder af UC Gadeplan, hvorunder Kontaktstedet ligger, er hjemsendt og ønsker ikke at udtale sig, men henviser til kommunens udsendte pressemeddelelse.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.