Politi og kommune undersøger, om flere steder i Aarhus skal terrorsikres

En permanent løsning med fartdæmpende tiltag på Frederiksgade er på vej.

Artiklens øverste billede
Betonklodser og blomsterkummer i Frederiksgade i Aarhus, tirsdag den 16. august 2022. Terrorspærringerne er opsat efter en bilist pløjede igennem gaden mod flere grupper af mennesker, som måtte springe for at undvige den.. (Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix)

Der skal findes en permanent erstatning for de forhindringer, der i øjeblikket gør det umuligt at køre hurtigt ned ad Frederiksgade i Aarhus midtby. Ligeledes er Aarhus Kommune og Østjyllands Politi i dialog om, hvorvidt der er behov for sikring mod terror flere steder i byen.

Det sker i forbindelse med sagen om en 33-årig mand, som er sigtet for forsøg på terror ved at køre hurtigt i gågaden tæt ved midnat den 18. juli. Under episoden måtte flere mennesker springe til siden for at undgå at blive ramt.

Fire dage efter hændelsen blev der sat en række betonklodser op på Frederiksgade. Det skete efter en dialog mellem PET, Østjyllands Politi og Aarhus Kommune, forklarer chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen.

»Vi gør alt, hvad vi kan for, at det ikke sker igen. Vi er i dialog med Aarhus Kommune om en permanent løsning, og vi kommer til at gå en runde med kommunen for at se, om der er andre steder, vi skal sikre bedre mod terror,« siger chefpolitiinspektøren, men ønsker ikke at udpege, hvilke områder han forestiller sig:

»Når man har en hændelse som denne, giver det anledning til at se på, om alt er, som det skal være. Det arbejde er sat i gang som en naturlig konsekvens.«

Over 50 km/t

Den 33-årige mand blev fanget af politiet kl. 01.53 den 19. juli i Herskind vest for Aarhus. I bilen havde han to store knive i sidelommen ved førersædet og en mindre kniv i jakkelommen. Den sigtede blev efterfølgende varetægtsfængslet i surrogat på psykiatrisk afdeling. Hidtil har sagen været ført for dobbeltlukkede døre, hvilket har betydet, at offentligheden ikke har haft krav på at få oplyst sigtelsen.

Men da Retten i Aarhus tirsdag skulle tage stilling til en forlængelse af varetægtsfængslingen, blev de dobbeltlukkede døre neddroslet til lukkede døre, og derefter kom det frem, at den 33-årige mand er sigtet for terrorforsøg og overtrædelse af straffelovens §114.

»Ved at have forsøgt at udsætte flere personer for vold af farlig karakter. Med en hastighed på ikke under 50 km/t. at køre langs Frederiksgade og køre direkte mod flere personer, der måtte springe til side for at ikke blive ramt. Derefter vendte den sigtede bilen og kørte mod endnu en gruppe, der måtte springe,« sagde anklager Maria Buus Sørensen under tirsdagens retsmøde.

Fængslingskendelse kæret

Den sigtede blev af retten varetægtsfængslet i surrogat på en lukket psykiatrisk afdeling indtil den 9. september. Kendelsen er blevet kæret til landsretten.

En uhyggelig påmindelse

Klaus Arboe Rasmussen vil ikke udtale sig om den aktuelle terrortrussel mod Aarhus eller Danmark som følge af sagen. Det skal PET, siger han:

»Men i dette tilfælde er det vores formodning, at han har handlet på egen hånd. Så truslen er så at sige håndteret. Men det indgår fortsat i vores efterforskning, om han har handlet på egen hånd eller ej.«

Fra PET lyder det i en skriftlig kommentar:

»Det fremgår af den seneste vurdering af terrortruslen mod Danmark fra marts 2022, at terrortruslen mod Danmark er alvorlig, hvilket hændelsen i Aarhus ikke giver anledning til at ændre på, ligesom hændelsen ikke giver anledning til at ændre på det i forvejen høje generelle beredskabsniveau i Danmark.«

Yderligere sikring drøftes

Østjyllands Politi mødes onsdag med Aarhus Kommune for at drøfte yderligere terrorsikringer. Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) priser sig lykkelig over, at ingen kom noget til i forbindelse med det formodede angreb i Frederiksgade.

»Men sagen er en uhyggelig påmindelse om, at truslen fra terrorisme stadig er til stede i vores hverdag – også her i Aarhus. Uagtet at truslen her tilsyneladende kommer fra en sindsforvirret mand, så skal vi som samfund sikre os, men samtidig må vi insistere på at leve vores liv baseret på vores demokratiske værdier,« siger han og bekræfter dialogen med Østjyllands Politi:

»Vi er i dialog om, hvordan vi bedst kan sikre byen, hvor det måtte være nødvendigt, og jeg har tillid til, at man fra politiets og andre tjenesters side gør alt, hvad man måtte finde nødvendigt. Vi skal tænke os om og være opmærksomme. Vi må ikke være naive og blåøjede. Jeg forstår godt, man kan blive bange og ængstelig, men vi må ikke lade os kue, for så har de mørke kræfter vundet.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.