Erhvervsakademi Aarhus tilbyder studieplads til mere end 2.000 unge. En af dem er Signe Ilskov Pedersen
Nu kan et par tusinde unge ånde lettet op. Natten til torsdag modtog de tilbud om studieplads på Erhvervsakademi Aarhus. En besked, der vakte glæde hos 21-årige Signe Ilskov Pedersen, som havde søgt ind på sin drømmeuddannelse.
»Tillykke, du er optaget.«
Sådan lød beskeden i brevet, der natten til torsdag landede i indbakken hos 1693 unge. Foruden dem, der er optaget via Den Koordinerede Tilmelding til akademiets korte videregående uddannelser, er 501 ansøgere tidligere på måneden blevet tilbudt en studieplads på en af professionsbachelorer-uddannelserne på Erhvervsakademi Aarhus. Det bringer det samlede optag op på 2194.
»Superglad og lettet«
Signe Ilskov Pedersen er en af de 501, der er blevet tilbudt en plads på en professionsbachelor på Erhvervsakademi Aarhus. Kort før optagelsesfristen søgte hun ind på finansbacheloren med håbet om at komme et skridt tættere på drømmen: at blive ejendomsmægler.
»Det var den uddannelse, jeg allerhelst ville ind på, så jeg er superglad og lettet. Jeg har længe drømt om at blive ejendomsmægler, fordi det er et alsidigt job, hvor man ikke kun skal sidde indenfor foran en skærm,« siger hun.
Lige nu arbejder hun på et hotel i Vejle, men glæder sig til at skifte sabbatår ud med studieliv.
»Stort set alle fra min gymnasietid i Vejle er flyttet til Aarhus for at læse, så det glæder jeg mig også til,« siger Signe Ilskov Pedersen.
Færre studiepladser i år
Frem til 2022 har Erhvervsakademi Aarhus hvert år haft et stigende antal ansøgere og øget optaget år efter år. Men på grund af kravet om nedlukning af studiepladser optager Erhvervsakademi Aarhus for første gang siden etableringen af akademiet færre studerende end forrige år. Men på trods af 375 færre pladser i 2022 er der stadig ledige studiepladser på akademiet. Det gælder uddannelser som miljøteknolog og professionsbachelor i økonomi og it.
De mest populære uddannelser
Erhvervsakademi Aarhus oplever, at særligt uddannelser inden for it, finans og økonomi er populære blandt de unge. Akademiets finans- og økonomiuddannelser har igen i år haft langt flere ansøgere, end der er plads til. Det samme gør sig gældende for uddannelserne til it-arkitekt, it-teknolog og datamatiker, der også er eftertragtede.
»Det lover godt for fremtidens arbejdsmarked, at de unge søger mod fag med god beskæftigelse. Efterspørgslen fra erhvervslivet på it- og tekniske kompetencer er stigende. Derfor er det glædeligt, at vi kan tilbyde så mange kvalificerede ansøgere en studieplads,« siger rektor Anne Storm Rasmussen.
I år har uddannelsen til it-teknolog fået 15 pct. flere førsteprioritetsansøgere end sidste år
Fra Køge til Aarhus
Den praktiske del af uddannelsen inden for it-arkitektur tiltrak 19-årige Nicoline Broløs, som drømmer om at arbejde med it-sikkerhed.
»Jeg synes, at it er vildt interessant, og har længe vidst, at jeg ville uddanne mig på et erhvervsakademi fremfor på universitetet. Det vil jeg på grund af den mere praksisnære undervisningsform og den længere praktikperiode,« siger Nicoline Broløs.
Forkærligheden for den praktiske del af uddannelsen har fået den 19-årige kvinde fra Herfølge til at hive teltpløkkerne op og rykke til Aarhus. Men det passer hende fint, at der et stykke hjem til det sjællandske.
»Jeg vil gerne lidt længere væk hjemmefra, så jeg glæder mig rigtig meget til at bo og læse i Aarhus,« lyder det fra Nicoline Broløs.
Når tvivlen banker på
Ligesom så mange andre unge har Sofie Vegener været i syv sind om sit studievalg. Men efter et åbent hus-arrangement på Erhvervsakademi Aarhus besluttede Sofie Vegener at søge ind på professionsbacheloruddannelsen i økonomi og it.
»Jeg har altid været superinteresseret i it og teknologi. Det er et fremtidssikret fag,« siger Sofie Vegener, der har arbejdet i Elgiganten, siden hun blev student i sommeren 2021.
Hvis ikke 20-årige Sofie Vegener var blevet tilbudt en plads, havde hun en plan i baghånden.
»Hvis ikke jeg var kommet ind, havde jeg arbejdet et år mere og søgt ind igen til næste år,« siger Sofie Vegener.
Men verden ville det anderledes. Sofie Vegener var så heldig at få en af de 72 pladser, der udbydes på professionsbacheloruddannelsen i økonomi og it. Uddannelsen giver mulighed for at beskæftige sig med digitalisering og digital forretningsudvikling.