Skovbegravelsesplads i Odder indviet
Fremover er der nu et alternativ til at blive begravet på de traditionelle kirkegårde i Odder.
Mandag blev en skovbegravelsesplads indviet i Vejlskoven, der ligger syd for Odder. Her kan kommunens borgere for fremtiden blive begravet under trætoppene, fremgår det af en pressemeddelelse fra kommunen.
»Man kan næppe forestille sig et smukkere sted at blive begravet end her blandt træerne i Vejlskoven. Om det er nu, hvor det hele står i forskellige nuancer af grønt eller senere på året, hvor nuancerne er brunlige, så er stedet her et smukt og fredeligt sted. Derfor er det også en stor glæde for mig som borgmester og for hele Odder Kommune, at vi nu endelig kan indvie en begravelsesplads her i skoven,« sagde borgmester Lone Jakobi (S) ifølge meddelelsen ved indvielsen.
Begravelsespladsen strækker sig over cirka to hektar land, hvorpå der står omkring 100 træer. Ved hvert træ kan der nedsættes 30 urner, hvilket giver plads til 3.000 Odder-borgere på begravelsespladsen.
Det er godsejer Johan Tesdorpf fra godset ved Rathlousdal, der har stillet jorden til rådighed, og han er glad for, at det endelig er lykkes at åbne pladsen.
»Jeg har haft mange overvejelser frem og tilbage om det her, men især de sidste par uger er jeg holdt op med at være i tvivl – det her er en rigtig god ting. Jeg vil også gerne sige tak til kommunalbestyrelsen og kommunens embedsmænd for et godt samarbejde og ikke mindst tusind tak til alle jer der er dukket op – jeg var nervøs for, at Lone og jeg skulle stå her alene,« sagde han med et smil til de omkring 30 borgere, der havde trodset skybruddene og var dukket op til indvielsen.
På nuværende tidspunkt har 20 borgere henvendt sig om plads på den nye skovbegravelsesplads, oplyser kommunen.
Ingen lys og blomster
På hjemmesiden skovbegravelse.nu kan man erhverve eller reservere en plads ved et specifikt træ, og man kan enten blive begravet nord eller sydvest for træet.
En reservation gælder i 10 år og koster 1.000 kroner, mens en erhvervelse koster 5.900 kroner. Hvis man har reserveret en plads og skal benytte sig af den, betaler man restbeløbet ved begravelsen. Det er ikke tilladt at placere andet – for eksempel gravsten, blomster eller lys – ved hvilestedet, da skoven stadig skal bevares så tæt på uberørt som muligt.
Danmarks første skovgravplads i en privat skov blev i 2018 indviet i skovområdet ved Stensballegård i Horsens.
JP Aarhus