Region begynder at opspore benamputerede, som kan få erstatning

Ved at gennemgå journaler vil Region Midtjylland finde frem til de patienter, der kunne have undgået at få amputeret deres ben.

Artiklens øverste billede
Den 85-årige Tage Andersen fra Aarhus er en af de benamputerede, som har ventet på svar fra Region Midtjylland om, hvorvidt hans amputation kunne have været undgået. Foto: Mads Andreas

Forløbene for omkring 1.580 benamputerede i Region Midtjylland bliver nu gennemgået for at finde ud af, om de kan søge erstatning.

Det oplyser Region Midtjylland fredag i en pressemeddelelse.

Gennemgangen bliver søsat på baggrund af en ekstern analyse, der blev offentliggjort i april og påpeger, at ca. 47 patienter om året i de seneste år kan have fået amputeret deres ben, selv om det kunne have været undgået med den korrekte forebyggende behandling.

Regionsrådet for Region Midtjylland skal på onsdag tage stilling til et forslag om at gennemgå relevante patientsager fra den 1. januar 2012 og frem.

Det bliver karkirurgiske speciallæger, der skal stå for gennemgangen af behandlingsforløbene for alle, der har fået ben amputeret i Region Midtjylland siden 2012 og som forinden har haft kontakt til eller er blevet henvist til en karkirurgisk afdeling. Undtaget er patienter, som har fået amputeret ben på grund af ulykker eller kræftsygdom.

Regionen er ved at rekruttere karkirurger fra hele landet, og der vil blive sikret armslængde for at undgå, at kirurger gennemgår forløb, de selv har været involveret i, eller som er foregået på deres hospital, understreges det i pressemeddelelsen.

Karkirurgerne skal systematisk og ud fra ensartede kriterier granske behandlingsforløbene ved at gennemgå journaler. I de tilfælde vurderingen bliver, at der kan være mulighed for at søge erstatning, vil patienterne – via e-post eller brev – få besked om, at de bør overveje at søge erstatning.

I de sager, der anmeldes, vil Patienterstatningen tage stilling til, om patienten er berettiget til erstatning eller ej, oplyser Region Midtjylland, som tilføjer, at den har været i tæt dialog med Patienterstatningen om den planlagte gennemgang af benamputerede patienters behandlingsforløb.

Antallet af forløb, der skal gennemgås, kan vokse. Ud over gennemgangen af de ca. 1.580 karkirurgiske patienter, skal karkirurgerne også gennemgå en stikprøve på 25 forløb, hvor patienter ikke har haft karkirurgiske forløb eller været henvist til karkirurgi før amputation. Det er for at klarlægge, om det kan lade sig gøre ud fra journalerne at afklare deres mulighed for at få erstatning. Hvorvidt disse patientforløb skal omfattes af gennemgangen, tages der således først stilling til på baggrund af stikprøven på de 25 forløb, oplyser Region Midtjylland.

Skønsmæssigt ventes det samlede antal patientsager, der skal gennemgås, at være godt 1.800, da de ældste behandlingsforløb skal findes uden for de nuværende it-systemer, lyder det fra regionen.

For en måneds tid siden beskrev Jyllands-Posten, at Region Midtjylland meddelte, at det ikke var muligt at identificere den gruppe af patienter, som kunne være erstatningsberettiget. Det var ikke muligt »på baggrund af den eksterne analyse eller de forhåndenværende data i vores systemer,« skrev regionen i et notat til Hospitalsudvalget.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.