Alkoholfri fest for 3.000 unge: »Det gik over al forventning«

Aarhusianske afgangselever var fredag samlet for at fejre sidste skoledag. Der var bare én ting, der var anderledes end sædvanligt.

Artiklens øverste billede
Ved fredagens fest gik forskellige kunstnere på scenen. Musikken blev leveret af Saso, Lamin, Josva og Icekiid. Foto: Benny Kjølhede

Fredag var over 3.000 unge samlet på festivalpladsen ved Grimhøjgaard i Brabrand. Efter to års coronapause kunne de aarhusianske elever fra 9. og 10. klasse igen fejre sidste skoledag sammen. Alle var inviteret til koncert og god stemning.

Der var dog én ting, der ikke var velkommen ved fredagens fest:

Alkohol.

Som noget nyt blev sidste skoledag i Aarhus Kommune fejret uden cider, shots og sjusser. Bag projektet står blandt andet Michel Larsen, leder af Gadeplan Aarhus i Aarhus Kommune. Han var særdeles optimistisk efter fredagens fest:

»Det gik over al forventning. Vi havde 3.400-3.500 rigtig glade unge, der havde en fest. I starten var de lidt tøvende og stod og så til i klynger, men da der kom livemusik, begyndte de at tø op, og da Icekiid sluttede af, stod de og hoppede og sang med. Det var så fedt at se. «

Der blev drukket energidrik og sodavand ved fredagens fest. Men alkoholen – den blev stående derhjemme. Foto: Benny Kjølhede

Fællesskab over alkohol

Ifølge en analyse fra Kræftens Bekæmpelse og Trygfondens alkoholindsats ”Fuld af liv” oplever 54 pct. af unge mellem 15 og 25 år, at de bliver presset af deres venner til at drikke mere alkohol, selv om de har takket nej. Det er en tendens, som arrangørerne bag fredagens fest er opmærksomme på, og som de forsøger at gøre op med ved at indføre det nye tiltag.

»Der er mange, der føler sig presset til at drikke alkohol. V i forsøger at vende det om og vise, at vi er fælles om ikke at drikke,« siger medarrangør Michel Larsen.

Ifølge ham favnede festen bredere, fordi der ikke var alkohol indblandet.

»Vi så alle typer unge – også dem, der er lidt stille, og som ellers ikke ville have deltaget,« siger han.

For uden livemusik, bød dagen på flere aktiviteter herunder vaffelbagning, lasergames, brætspil og konkurrencer fra scenen. Foto: Benny Kjølhede

Flere alkoholfrie fester i fremtiden

Fredagens arrangement blev til på baggrund af en fælles beslutning taget i 2021 af Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge, og Jette Skive, tidligere rådmand for Sundhed og Omsorg. Beslutningen blev taget i forlængelse af byrådets vedtagelse af den såkaldte syvpunktsplan, der med flere initiativer skal skubbe på en kulturændring og dermed en sundere alkoholkultur blandt unge.

Og i kølvandet på den succesfulde fest kan Michel Larsen afsløre, at det ikke er sidste gang, at afgangselever i Aarhus Kommune bliver inviteret til alkoholfri fest.

»Det er tanken, at det skal fortætte. Nu skal vi lige evaluere og se, om der er noget, der skal justeres, men grundkonceptet bliver det samme,« lyder det fra Michel Larsen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.