Kirurg advarede om amputationer i 2019 og er nu blevet ny leder

Karkirurgien på AUH har fået ny konstitueret leder. Han lytter og udtrykker sig eftertænksomt og klart, lyder beskrivelsen fra hospitalsdirektør.

Artiklens øverste billede
I juni 2019 advarede Troels Fogh Pedersen på vegne af det karkirurgiske specialeråd hospitalsledelsen om konsekvenserne af en spareplan på det karkirurgiske område, og pegede på, at antallet af benamputationer i regionen var højere end i andre regioner. Pressefoto: Region Midtjylland

I sidste uge måtte karkirurgerne på Aarhus Universitetshospital vinke farvel til deres leder gennem over et årti efter små tre uger med kritisk blik på deres arbejde i sagen om mulige unødvendige amputationer i Region Midtjylland.

Torsdag skulle de tage imod en ny leder, fremgår det af en pressemeddelelse fra Region Midtjylland.

I juni 2019 advarede Troels Fogh Pedersen på vegne af det karkirurgiske specialeråd hospitalsledelsen om konsekvenserne af en spareplan på det karkirurgiske område, og pegede på, at antallet af benamputationer i regionen var højere end i andre regioner. Pressefoto: Region Midtjylland

Troels Fogh Pedersen er frem til årsskiftet blevet ansat som konstitueret cheflæge i karkirurgi i hjerte-, lunge- og karkirurgi-afdelingen. Han arbejder i forvejen som karkirurg i afdelingen.

»Vi er sikre på, at han vil bidrage konstruktivt til ledelsen af hjerte-, lunge- og karkirurgi på AUH. Troels lytter og udtrykker sig eftertænksomt og klart. Han er pragmatisk og løsningsorienteret i sin tilgang og evner at se en sag fra flere sider. Troels har et godt blik for, hvordan den økonomi, der tildeles det karkirurgiske område, bedst kommer til gavn for vores karkirurgiske patienter,« udtaler hospitalsdirektør på AUH Poul Blaabjerg.

Troels Fogh Pedersen er 44 år. Han blev uddannet i medicin fra Aarhus Universitet i 2006 og er uddannet speciallæge i karkirurgi i 2015. Efter endt speciallægeuddannelse blev Troels Fogh Pedersen ansat som afdelingslæge i hjerte-, lunge- og karkirurgi på AUH.

I 2017 tog han sin ph.d., og efter halvandet års ansættelse på Odense Universitetshospital vendte han primo 2017 tilbage til Aarhus som karkirurg, hvor han har arbejdet indtil udnævnelsen til konstitueret cheflæge.

Svigtede sit ansvar

Ved siden af arbejdet på AUH har Troels Fogh Pedersen været specialerådsformand for det tværfaglige karkirurgiske specialeråd i Region Midtjylland siden 2018.

Netop det karkirurgiske specialeråd har haft en hovedrolle i sagen om mulige unødvendige amputationer i regionen. I juni 2019 advarede Troels Fogh Pedersen på vegne af rådet hospitalsledelsen om konsekvenserne af en spareplan på det karkirurgiske område. I et brev skrev han bl.a.: »Er det rimeligt, når antallet af benamputationer pga. åreforkalkning ligger væsentlig højere i Region Midt end i for eksempel Region Syddanmark?«

Lektor i sundhedsret Kent Kristensen fra Syddansk Universitet har over for Danmarks Radio vurderet, at den øverste ledelse i Region Midtjylland svigtede sit ansvar, da den ikke reagerede på netop Troels Fogh Pedersens henvendelse.

Amputationssagen udspringer af en ekstern analyse, offentliggjort i slutningen af april. Den viste, at patienter i Region Midtjylland er kommet så sent i behandling, at det alligevel efterfølgende har været nødvendigt at amputere et ben eller underben. Professoren bag analysen kom frem til, at i gennemsnit 92 midtjyder årligt kan have fået en amputation, selv om det kunne have været undgået med den korrekte forebyggende behandling.

Regionen måtte siden korrigere tallet, fordi den havde givet professoren forkerte tal, da han skulle lave analysen. Skønnet fra regionen lyder nu på gennemsnitligt 47 unødige amputationer om året. I sidste uge blev koncerndirektør i Region Midtjylland Ole Thomsen fyret som følge af sagen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.