Venstre vifter med fyresedlen i amputationssag: Det handler også om tillid

Hospitalsudvalget vil følge op på sag om mulige fejlagtige amputationer af ben med bl.a. en uvildig undersøgelse samt øget forebyggelse.

Artiklens øverste billede
Anders G. Christensen, gruppeformand for Venstre i Region Midtjylland, sætter spørgsmålstegn ved, om en ny undersøgelse i amputationssagen er nødvendig. Foto: Rikke Kjær Poulsen

Mens flere politikere i Region Midtjylland taler om endnu en undersøgelse i sagen om unødvendige amputationer af ben hos patienter, vifter Venstre nu med fyresedlen.

Efter at have behandlet en ekstern analyse af karkirurgien i Region Midtjylland mandag indstillede hospitalsudvalget bl.a., at der skal laves en ny uvildig undersøgelse for at afdække forløbet om amputationerne, som en række patienter ifølge en anden undersøgelse kan have fået foretaget uden grund.

Anders G. Christensen, gruppeformand for Venstre i Region Midtjylland, sætter spørgsmålstegn ved, om en ny undersøgelse er nødvendig:

»Har vi ikke materiale nok i regionsrådet til måske at drage de konklusioner, der skal drages? Jeg tror ikke, det kommer til at ændre på slutresultatet. Engang imellem må vi også som politikere vise handling og tage ansvar.«

I min optik har der i hvert fald været nogle store ledelsesmæssige svigt.

Anders G. Christensen, gruppeformand for Venstre i Region Midtjylland

Han påpeger, at regionen har fået »stabler af henvendelser«, hvori der er blevet udtrykt bekymring om amputationerne i regionen, der ifølge en analyse i 2016-2020 har udført flere amputationer på lår og underben end i resten af Jylland. Han undrer sig over, at hospital- eller koncernledelsen ikke »for alvor« før har reageret på det.

Siger du mellem linjerne, at der er nogle i ledelsen, der skal fyres pga. det her?

»I min optik har der i hvert fald været nogle store ledelsesmæssige svigt. Og det handler jo også om tillid.«

Hvem er det, du retter søgeren mod?

»Nu skal vi snakke om det på torsdag i forretningsudvalget, og så må vi se, hvad vi bliver enige om.«

Formand afventer møde

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) vil ikke før det ekstraordinære møde i regionens forretningsudvalg udtale sig i pressen om, hvorvidt han stadig har tillid til hospital- eller koncernledelsen.

»Det kommer jeg til at drøfte med forretningsudvalget på torsdag. Derefter vil jeg meddele, hvordan jeg ser på den her sag,« siger han og tilføjer:

»Hospitalsudvalget har bedt om en uvildig undersøgelse. Det har jeg fra starten af sagt, at jeg synes er en god idé. Om det er fornuftigt at lave den, vil jeg gerne drøfte med forretningsudvalget på torsdag.«

Purnima Erichsen (K), formand for hospitalsudvalget, vil endnu ikke tale om fyringer.

»Det er for tidligt at sige, derfor vil jeg gerne have flere aspekter belyst og have en fyldestgørende redegørelse af forløbet.«

Hun understreger, at hun er mere optaget af at styrke karkirurgien fremadrettet – ikke mindst på forebyggelsesarbejdet.

Således indstillede hospitalsudvalget mandag også, at kapaciteten skal øges til bl.a. forebyggelse hos de karkirurgiske patienter, ligesom der skal indsamles flere data og lægges en langsigtet plan for området.

Ifølge Purnima Erichsen skal den nye uvildige undersøgelse have en bredere dataanalyse og undersøgelse af processen hidtil for at få får belyst flere aspekter.

Hospitalsudvalgets næstformand, Annette Roed (S), fortæller, at Socialdemokratiets ærinde med den nye undersøgelse er at lære af situationen. Desuden skal den afdække, om arbejdsgange og systemer kunne have været bedre, samt hvad der skete, og om der er nogen, der har sagt fra, og i givet fald hvem, hvordan og hvorledes, anfører hun.

For lidt forebyggelse

For nylig kom det frem, at en ekstern undersøgelse fra Region Midtjylland konkluderede, at over 90 patienter fra regionen hvert år kan have fået amputeret benet ved hofte, lår, knæ eller underbenet, uden det var nødvendigt.

Analysen, lavet af to eksterne eksperter, viser, at der i perioden 2016-2020 er udført 30 pct. flere amputationer på lår og underben i Region Midtjylland end i resten af Jylland, som befolkningsmæssigt er nogenlunde lige store. Det svarer til 92 flere amputationer årligt i gennemsnit. Analysen fastslår bl.a., at behandlingskapaciteten og -aktiviteten i Region Midtjylland er alt for lille til at dække behovet for især amputationsforebyggende behandlinger, som man har været dårlige til at bruge, og de forebyggende tiltag er sket så sent, at en del patienter alligevel har måttet gennemgå en amputation efterfølgende.

Tirsdag kom det frem, at Region Midtjylland har leveret forkerte tal til analysen. Det oplyste regionsrådsformand Anders Kühnau til Avisen Danmark og konstaterede, at der i stedet for op mod 92 flere amputationer årligt sker op mod 47 flere amputationer i Region Midtjylland sammenlignet med andre jyske hospitaler.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.