Ny undersøgelse skal afdække forløbet i amputationssag

Hospitalsudvalg vil følge op på sag om mulige fejlagtige amputationer med bl. a. en uvildig undersøgelse samt øget forebyggelse.

Artiklens øverste billede
Region Midtjylland har gennem en årrække udført omkring 30 pct. flere benamputationer end i andre regioner. Arkivfoto: Stine Rasmussen

En uvildig undersøgelse skal afdække forløbet. Kapaciteten skal øges til bl. a. forebyggelse hos de karkirurgiske patienter. Samtidig skal der indsamles flere data og lægges en langsigtet plan for området.

Sådan lyder indstillingen fra Hospitalsudvalget i Region Midtjylland, der mandag behandlede en ekstern analyse af karkirurgien. Det oplyser Region Midtjylland. Dermed reagerer politikerne på analysen, som påpeger, at for få og sene forebyggende behandlinger kan have øget risikoen for, at patienter har fået amputeret ben.

Purnima Erichsen (K), formand for Hospitalsudvalget beskriver, hvad den nye undersøgelse set med hendes briller skal indeholde:

»Den går blandet andet på bredere dataanalyse og undersøgelse af processen hidtil, så vi får belyst flere aspekter. Således kan beslutninger fremadrettet tages på oplyst grundlag,« siger hun og tilføjer:

»Derudover skal vi lære af det, så vi ikke ender i den samme situation i fremtiden samt se, om vi skal ændre praksis på nogle områder.«

Hvad skete hvornår?

Hospitalsudvalgets næstformand Annette Roed (S) fortæller, at Socialdemokratiets ærinde med den nye undersøgelse er at lære af situationen.

»Det vigtige er, at vi får afdækket på uvildig vis, så ingen kan sige, at vi har forsøgt at skjule noget. At vi lige som får undersøgt, er der arbejdsgange og systemer, der kunne have været bedre,« konstaterer hun og fortsætter:

»At vi får en uvildig undersøgelse, som siger noget om, hvad der skete, og er der nogle, der har sagt fra og i givet fald hvem, hvordan og hvorledes.«

På mandagens møde blev Annette Roed »klogere på«, at der skal laves nogle databaser, der viser de rigtige tal, som der skal reageres på.

en forståelse for, at de databaser og fik politikerne på mandagens møde at det ikke er så

Anders G. Christensen, gruppeformand for Venstre i Region Midtjylland forklarer, hvad hans parti forventer sig af en ny uvildig undersøgelse:

»Den skal indeholde, hvem der vidste hvad hvornår.«

Tilliden skal tilbage

Ud over et fokus på det bagudrettede forløb, mener Anders G. Christensen også, at der skal ses på det fremadrettede.

»Fordi det er jo det, det handler om, at få genetableret tilliden til vores karkirurgiske område i Region Midtjylland, så vi sikrer, at der er en kvalitet og en kapacitet, som borgerne kan være trygge ved,« understreger han.

Som tidligere beskrevet i Jyllands-Posten er Region Midtjylland ved at gennemgå tusindvis af journaler fra de seneste 10 år for at identificere patienter, som unødvendigt har fået amputeret benet og kan søge erstatning ved Patienterstatningen.

Baggrunden er den eksterne analyse, som for nylig har vist, at en alvorlig underdimensionering af behandlingskapaciteten i forhold til at dække behovet for især amputationsforebyggende behandlinger kan have kostet i gennemsnit 92 patienter årligt amputation af benet eller underbenet på grund af for sen behandling af blodprop eller åreforkalkning i benet. Kapaciteten er kun halvt så stor som i resten af Jylland.

Analysen dækker perioden 2016-2020, men siden 2010 har statistikken vist, at der skete væsentlig flere amputationer efter en bypass-operation på blodårer i benene i Region Midtjylland end andre steder i landet.

På Aarhus Universitetshospital har man »forsømt« at tage nye ballonbaserede teknikker til sig, hvorfor operationer for dårligt blodomløb i benene ikke blev udviklet, fordi behandlingen »lå i røntgenafdelingen, hvor der ikke var interesse for denne del af faget«, hedder det sig i analysen.

Analysen af karkirurgien skal behandles på et ekstraordinært forretningsudvalgsmøde på torsdag og i regionsrådet den 25. maj.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.