Ekspert om ny driftsaftale i AGF: »Et hårdt slag lige i ansigtet«

Onsdag skal det besluttes, hvem der skal stå for driften af Ceres Park og Arena. Aarhus Kommune vil have driften tilbage, og det kan få store konsekvenser for AGF.

Artiklens øverste billede
Atletion A/S, AGF's selskab, der driver Ceres Park og Arena, viste et overskud på 3,5 mio. kr. for 2021. Nu kan det være slut. Foto: Liv Møller Kastrup

Når 2022 er slut, er det også enden på en stor og vigtig aftale for AGF, som har løbet siden 2005.

AGF’s forpagtningsaftale med Aarhus Kommune om driften af stadion og arena udløber nemlig efter godt 17 år, og når det sker, vil rådmanden for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad (R), have driften af Ceres Park og Arena tilbage til kommunen.

På onsdagens byrådsmøde skal det derfor besluttes, om kommunen vil overtage driften, indtil et nyt stadion skal bygges, eller om man finder frem til en ny forpagtningsaftale med AGF. En ny aftale kan dog blive vanskelig, da en sådan aftale skal i offentligt udbud, og dele af området snart skal rives ned og bygges op igen som en del af Kongelundsprojektet.

En indstilling fra kulturrådmanden lyder, at Aarhus Kommune skal stå for driften af anlægget i den såkaldte interimsperiode, indtil det nye fodboldstadion samt resten af Kongelundsprojektet står klar.

Derfor tyder det på, at AGF dermed vil skulle leje sig ind på stadion og altså ikke får fortjeneste af driften.

Noget, der kan få store konsekvenser for klubben, mener Kenneth Cortsen, forsker i sportsøkonomi og -branding ved Professionshøjskolen UCN.

»Klubben varetager ikke kun driften af et stadion, men en attraktiv platform for at afholde diverse events, som breder sig længere ud end blot det sportslige. Det at kunne råde over sådan en platform har en betydning for at være en central aktør i krydsfeltet mellem oplevelsesøkonomi og derunder sport og underholdning i Aarhus. Råder man ikke over den mulighed, kan klubben risikere at miste visse associationer og muligheder i forhold til den kommercielle drift af forretningen,« siger Kenneth Cortsen.

Sponsorflugt?

Det seneste regnskab fra Atletion A/S, AGF’s selskab, der driver Ceres Park og Arena, viste et overskud på 3,5 mio. kr. for 2021. Det er godt 16 pct. af moderselskabet AGF A/S’ samlede overskud for den periode.

Derfor kan det ifølge Kenneth Cortsen også have en indflydelse på, om AGF kan holde på sine sponsorer eller ej.

»Så længe man har muligheden for at køre relevante sideaktiviteter og skabe overskud, står man langt stærkere hos klubbens interessenter. Når alt kommer til alt, er sportsøkonomi i professionel sport i simpel forstand et spørgsmål om, at man via sine driftsmæssige samt kommercielle aktiviteter kan samle så mange penge sammen som muligt for at kunne investere i talent og kvalitet relateret til spillet på banen. Mister AGF de muligheder og måske endda de nuværende muligheder ift. klubbens interessenter, vil det være et hårdt slag lige i ansigtet,« siger Kenneth Cortsen og tilføjer:

»Der er jo visse virksomheder, som har interesse i at købe ind i mere end det sportslige, men også i de omkringliggende potentialer. Klubben kan ikke kun risikere at miste sponsoraftaler, men også få sværere ved at sikre nye aftaler.«

Til gavn politisk

Der har mildest talt være delte meninger om AGF’s forpagtning af Ceres Park og Arena gennem de godt 17 år.

Ifølge en rundspørge lavet af Aarhus Kommune, som JP Aarhus tilbage i november fik aktindsigt i, svarede størstedelen af de adspurgte, at kommunen bør overtage driften af Ceres Park & Arena. I hvert fald frem til visionen for Kongelunden er afklaret og konkretiseret.

Den nuværende forpagtningsaftale blev indgået i 2004 mellem kommunen og AGF og blev siden forlænget i 2012 og 2016. Nu er det slut, og onsdag skal det besluttes, hvordan det traditionsrige stadion fremadrettet skal drives.

Man skal dog også have det store billede for øje, når politikerne tager en beslutning, mener Kenneth Cortsen.

»Både borgere og politikere i Aarhus burde om nogen have en interesse i, at man i Aarhus har et Superligahold og et hold, der klarer sig så godt som muligt, både sportsligt og kommercielt,« siger Kenneth Cortsen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.