Havneudvidelsen deler direktørerne

Erhverv Aarhus' støtte til havneudvidelsen er ude af trit med medlemmernes holdninger, lyder kritikken fra en virksomhedsejer, som er modstander. Formanden for Erhverv Aarhus afviser kritikken.

Artiklens øverste billede
Christian Skovbo, direktør og ejer af virksomheden Aduro, er modstander af havneudvidelsen og utilfreds med, at Erhverv Aarhus har erklæret sin støtte til projektet. Foto: Mads Andres Frost

»En miljø- og klimamæssig katastrofe.«

Det er – groft sagt – grundtonen i hundredvis af høringssvar fra enkeltpersoner, som i øjeblikket tikker ind på kommunens høringsportal om havneudvidelsen.

Men kigger man godt efter, er der også høringssvar med et helt andet synspunkt.

For en række høringssvar fra erhvervsfolk, virksomheder og organisationer giver i langt overvejende grad opbakning til havneudvidelsen. Her er tre eksempler:

»DI bakker derfor helhjertet op om udvidelsen af Aarhus Havn.«

»I Danish Crown ser vi en udvidelse af Aarhus Havn som et naturligt led i at kunne fastholde de nuværende produkter/services samt at kunne tiltrække nye kunder.«

»Udvidelsen af Aarhus Havn har Erhverv Aarhus’ fulde opbakning.«

Nærhed til natur

Modstanderne findes dog også blandt virksomhederne.

Salling Group og Arla Foods vakte opsigt i sidste uge med et fælles høringssvar, som anbefaler et nej til den foreslåede havneudvidelse og igangsættelse af en arbejdsgruppe til at finde en bedre løsning.

Virksomheden Carletti bakker op om Salling Group og Arlas høringssvar, men virksomhedens direktør, Niels Petersen, har ikke yderligere kommentarer. Det samme gør Jens Jensen. adm. direktør i virksomheden Hørup Holding:

»Fremtidens medarbejdere er i høj grad fokuserede på klima, bæredygtighed og nærhed til naturen. Havneudvidelsen er ude af trit med det, der er med til at gøre Aarhus attraktiv som by,« skriver han.

En femte modstander er Anders Grønborg, indehaver af virksomheden ild.pizza med 300 ansatte:

»På vegne af virksomheden vil jeg på det kraftigste opfordre til ikke at ændre på byens skønne natur og kystlinje,« skriver han.

Christian Skovbo er direktør og ejer af virksomheden Aduro i Hasselager, der bl. a. producerer brændeovne, og i den egenskab er han medlem af Erhverv Aarhus. Han bor i Højbjerg, men er aktiv i debatten, fordi han bruger Tangkrogen og Ballehage-området flere gange om ugen som løber, svømmer og triatlet.

Han er modstander af havneudvidelsen, og hans indtryk er, at en lang række andre virksomheder også er det, men ikke ønsker at indgå i den højspændte debat. Derfor tror Christian Skovbo, at Erhverv Aarhus kan være ude af trit med sine medlemmer, når organisationen giver støtte til havneudvidelsen.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

»Jeg har sat mig grundigt ind i denne sag og i forløbet talt med en del medlemmer af Erhverv Aarhus. Ingen af disse medlemmer er blevet spurgt om deres holdning til sagen. Og alle medlemmer, jeg har talt med, deler Arla og Salling Groups holdninger. Man er ikke imod udvikling af havnen, men ønsker at se på alternativer, der inddrager et mindre areal af bugten,« skriver Christian Skovbo til Erhverv Aarhus, som han opfordrer til at gennemføre en anonym medlemsundersøgelse.

»Jeg tror, at erhvervslivet i Aarhus er meget delt i den her sag, og hvis man laver en anonym undersøgelse, vil den vise, at rigtig mange virksomheder synes, man skal kigge på en alternativ løsning ligesom Salling Group og Arla,« siger Christian Skovbo.

Erhverv Aarhus med formand Terje Vammen bakker op om havneudvidelsen. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Altid lydhøre

Terje Vammen, formand for Erhverv Aarhus, er godt klar over, at der er forskellige holdninger:

»Erhverv Aarhus repræsenterer 600 virksomheder i området, og vi er naturligvis ikke enige om alt, og nu er der en høringsfase, hvor det står alle frit for at indsende deres holdning. Vi har drøftet spørgsmålet i bestyrelsen og med en lang række samarbejdspartnere og andre erhvervsorganisationer, herunder den gode kreds i Aarhus Erhvervssamarbejde, og er kommet til den konklusion, at vi bakker op om havneudvidelsen i et høringssvar. Den holdning har foreningen haft længe, og det er også i tråd med vores støtte til Marselistunnelen,« siger han og fortsætter:

»Vi har løbende informeret vores medlemmer om vores holdninger til havneudvidelserne via vores forskellige kanaler og er altid lydhøre, hvis man som medlem har noget på hjerte. Vi har noteret, at de to store virksomheder Arla og Salling Group har meldt en anden holdning ud, og det er deres valg. Det gør naturligvis indtryk, ligesom andre holdninger gør indtryk, og man skal selvfølgelig være opmærksom på, om der kommer gode ideer, som kan forbedre projektet.«

For Terje Vammen er det bl. a. pladsmangel og grønnere skibstrafik, der gør, at han støtter havneudvidelsen:

»Byen har spist af havnens arealer længe fra Aarhus Ø til Dokken og videre til Mellemarmen og Sydhavnen, og derfor har havnen brug for mere plads ud ad. Aarhus Havn er en vigtig del af byens erhvervsliv og infrastruktur, og væksten i handel og transport ventes at fortsætte, og derudover er de fleste enige om, at gods transporteret på skibe er mere bæredygtigt end lastbiler,« siger han.

Henrik Kleis, formand for Aarhus City Forening - her ved et debatarrangement - blev overrasket over Sallings modstand mod havneudvidelsen. Arkivfoto: Rune Aarestrup Pedersen

Overraskende holdning

Hos Aarhus City Forening er der også opbakning til havneudvidelsen, fortæller formand Henrik Kleis:

»Vi bakker op om havneudvidelsen, og det er en lang tradition, at vi går ind for forstærket infrastruktur, som giver arbejdspladser, forhøjet levestandard og købekraft og dermed omsætning. Vi går også ind for den grønne omstilling, og ifølge rapporterne om havneudvidelsen er de to ting også forenelige i det her projekt,« siger han og fortsætter:

»Salling er jo også medlem af Aarhus City Forening, og der vil altid være medlemmer, som har en anden holdning og respekt for det. Det var dog en smule overraskende, men det ændrer ikke på den holdning, vi har i cityforeningen, og den debat må vi evt. tage på en generalforsamling.«

Høringsfristen på havneudvidelsens lokalplan er udsat til fredag 11. marts.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.