Historisk lave indbrudstal i Østjylland

Antallet af danskere, der anmelder indbrud i deres hjem, er det laveste siden 1971. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Corona og indbrudsforebyggelse er en del af ligningen.

Artiklens øverste billede
Antallet af anmeldte indbrud er historisk lavt. Faktisk har vi i Danmark det laveste indbrudsniveau i 50 år. Arkivfoto: Anders Find

Selv om langt de fleste danskere ser til coronapandemien med udmattelse, har den angiveligt bidraget til én god ting: Antallet af anmeldte indbrud for 2021 er historisk lavt. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det indbrudsforebyggende initiativ Bo trygt vurderer, at coronapandemien er en del af ligningen, da den har holdt flere danskere hjemme og dermed efterladt indbrudstyvene uden megen mulighed for aktivitet. Hos Bo trygt forklarer man, at det simpelthen er blevet mindre attraktivt for indbrudstyvene.

Men corona kan ikke alene forklare den faldende tendens. Danskernes stigende bevidsthed og engagement for indbrudsforebyggelse spiller tilmed en rolle. Britt Wendelboe, programchef i Bo trygt, forklarer i en pressemeddelelse, at de oplever, at husejere og kommuner udviser »en stor interesse« for at forebygge indbrud og et godt samarbejde med de enkelte politikredse.

Derfor ser Bo trygt store muligheder for fortsat at nedbringe indbrudstallene efter coronapandemien.

Vigtigt at forebygge

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 4. kvartal af 2021 blev anmeldt 4.424 indbrud i private hjem. Sammenlagt med tallene fra de resterende tre kvartaler betyder det, at der i 2021 blev anmeldt i alt 14.804 indbrud over hele landet. Det er svarende til et 15,5 procents fald i forhold til 2020, hvor der samlet set blev anmeldt 17.529 indbrud.

I flere af de østjyske kommune tegner der sig samme billede. I Aarhus blev der anmeldt 785 indbrud i 2021, mens det tal til sammenligning hed 1.166 i 2020.

Trods den positive udvikling landet over mener Britt Wendelboe stadig, at der er plads til forbedringer. Hun forklarer i en pressemeddelelse, at der fortsat sker alt for mange indbrud i Danmark, hvorfor forebyggelsesprocessen fortsat er vigtig – specielt da et indbrud kan have konsekvenser for ofrene.

»Et indbrud er enormt ubehageligt for dem, der bliver ramt, og indbrud er kilde til utryghed hos danskerne,« udtaler hun i pressemeddelelsen.

Mere hjemmearbejde

Corona har om noget sat gang i indretningen af hjemmekontorerne rundtomkring i Danmark, og angiveligt kan man med fordel lade hele setuppet blive. Bo trygt skriver nemlig, at mere liv i de danske boligkvarter kan afholde indbrudstyvene fra dine ejendele.

Derudover understreges vigtigheden af sikring af din bolig. Bo trygt oplyser, at deres seneste tal viser, at mange husejere overvurderer, hvor sikret deres hjem er mod indbrud. Tallene viser blandt andet, at 4 ud af 10 huse hverken har nye vinduer eller sikringsbeslag til de gamle.

Mette Margrethe Elf, der er projektchef i den filantropiske forening Realdania, forklarer i en pressemeddelelse, at mange med fordel kan sikre deres hjem bedre, og at selv mindre tiltag kan forhindre fremtidige indbrud.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.