Børn får fremover mere tid i vuggestue

En senere børnehavebegyndelse i Aarhus skal give børn mere voksentid og gøre dem mere robuste, renlige og selvhjulpne, inden de forlader vuggestuen.

Artiklens øverste billede
Børnehaverne i Aarhus må fremover vente med at modtage børn, til de er tre år mod hidtil to år og 11 måneder. Foto: Jonas Olufson

Pengene blev afsat under budgetforhandlingerne i september. Onsdag eftermiddag blev det endelig vedtaget. Børn får nu en ekstra måned i kommunens vuggestuer og skal således først begynde i børnehave, når de fylder tre år mod hidtil to år og 11 måneder.

»Det er utrolig positivt, at børn får lidt længere tid til at blive klar til børnehavelivet,« lød den korte kommentar fra Socialdemokratiets nye politiske ordfører, Jasmine Søgaard.

Den senere børnehavestart betyder, at der skal ske fysiske forandringer i kommunens dagtilbud. Børn og Unge har estimeret, at der samlet set vil være et øget anlægsbehov på i alt 10 dagtilbudsgrupper, og derfor afsatte partierne bag ”budget 2022” 35,3 mio. kr. til formålet.

Byrådet besluttede i 2016 at fremrykke børnehavestart fra tre år til to år og 11 måneder. Det oprindelige forslag lød dengang at fremrykke børnehavestart til to år og ni måneder, men med et alternativt spareforslag blev børnene to måneder mere i vuggestue, mod at overgangen fra SFO til klubtilbud blev fremrykket et år.

Robusthed og renlighed

Børne- og ungerådmand Thomas Medom (SF) glædede sig over onsdagens beslutning:

»Grebet med at finde en gruppe børn, som kan gøres billigere i drift, er foretaget af mange kommuner. Bl.a. at lade SFO-børn begynde før sommerferien, fordi de er billigere i SFO end i børnehave. Mange børn trives fint med at begynde i børnehave, før de bliver tre år, men for nogle giver det bump på vejen. Så derfor er det her klogt.«

Ifølge Børn og Unge-forvaltningen har den senere børnehavebegyndelse en lang række fordele.

Bl.a. får det enkelte barn mere opmærksomhed fra voksne, hvilket i et forskningsmæssigt perspektiv er en fordel for børnenes læring og udvikling. Den ekstra måned kan have betydning for barnets læring og udvikling i forhold til sprog, legerelationer, robusthed, graden af selvhjulpenhed og renlighed. Det kan også have en positiv udviklingsmæssig betydning for de mindre vuggestuebørn at få ældre vuggestuebørn at spejle sig i. Samtidig frigiver det mere tid hos personalet til den pædagogiske opgave med børnene.

»Det er rigtig fint at rulle besparelser tilbage, som har været på området. Det hjælper på øget udvikling og selvhjulpenhed,« sagde Mathilde Hjort Bressum (V).

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.