Fortæring af fisk fra flere aarhusianske åløb frarådes efter fund af PFOS

I samråd med Fødevarestyrelsen fraråder Aarhus Kommune nu at spise fisk fanget i Koldkær Bæk, Egåen og Egå Engsø efter nye mindre fund af PFOS.

Artiklens øverste billede
Nye mindre fund af PFOS er målt i Koldkær Bæk og i fisk fanget i Egå Engsø. Arkivfoto: Mads Andreas Frost

Aarhus Kommune har rettet henvendelse til Fødevarestyrelsen efter analyser af vandprøver fra Koldkær Bæk, og efter fire fisk fanget i Egå Engsø har vist spor af PFOS. Herefter har man besluttet nu at fraråde at spise fisk fanget i ovenstående samt i Egåen.

Det skriver Teknik og Miljø i en pressemeddelelse.

Kommunen understreger, at der er tale om mindre forekomster, der ligger under aktionsgrænsen – altså er kommunen ikke blevet påkrævet at indføre tiltage, men:

»Vi har dog i sammenråd med Fødevarestyrelsen og ud fra et forsigtighedsprincip valgt at fraråde, at man tage fisk med hjem og spiser. Man kan altså godt fiske i Koldkær Bæk, Egåen og Egå Engsø, men man bør ikke spise fiskene,« siger Simon Grünfeld, områdechef, Teknik og Miljø, i pressemeddelelsen.

Det er første gang, at kommunen har fundet mindre forekomster af PFOS både opstrøms og nedstrøms i Koldkær Bæk ved udløbet til Engsøen. Igen understreger kommunen, at der er tale om så små værdier, at de ligger tæt på detektionsgrænsen.

Særlig risiko

PFOS-alarmen gik for første gang i Aarhus i september, da myndighederne udpegede området omkring brandskolen i Skejby som værende i særlig risiko for fluorstof-forurening.

Frygten bredte sig, da Aarhus Kommune kunne konstatere, at der var fundet rester af PFOS i et regnvandsbassin nær brandskolen og i en nærliggende grøft op ad Koldkær Bæk. I bassinet var indholdet af PFOS 1.000 gange over grænseværdierne. I grøften var grænseværdierne overskredet seks gange.

Det ledte til undersøgelser af PFOS i bækken. I oktober viste disse målinger ingen forekomster af PFOS..

Brandskolen, der er ejet af Aarhus Kommune, men drives af Østjyllands Brandvæsen, fik påbud om at rense tankene, ligesom de ikke måtte udlede spildevand overhovedet. Østjyllands Brandvæsen suspenderede al aktivitet i området, men vendte i november tilbage til øvelsesarealet.

I de kommende måneder vil Aarhus Kommune løbende foretage målinger af mulig PFOS i fisk fra vandløbene og søen. Sammen med vejledninger fra de statslige myndigheder vil kommunen trække på erfaringer fra andre kommuner, hvor man har målt PFOS, i forhold til hvor længe man vil fraråde fortæring af fisk fra de pågældende steder.

JP Aarhus

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen