Tre tidligere elever dømt for vold på sidste skoledag

Alle tre tidligere 9. klasseselever, som deltog i to overfald på Strandskolen i Risskov, er blevet dømt for vold.

Artiklens øverste billede
De tre unge mænd var i retten den 6. januar og den 10. januar, inden dommen blev afsagt den 13. januar. Foto: Claus Bonnerup

I juni 2021 blev to 8. klasseselever overfaldet på sidste skoledag på Strandskolen i Risskov. De blev sparket, slået og trampet på af en større gruppe af elever, imens de forsvarsløst lå i fosterstilling på jorden. Overfaldene skete med korte mellemrum omkring middagstid.

Tre tidligere 9. klasseselever blev udpeget som deltagende, og de er nu dømt for vold.

Anklager sigtede under retssagen efter domme for grov vold, imens de tre dengang tiltaltes forsvarer argumenterede for frifindelse eller relativ kort fængselsstraf for simpel vold. Alligevel er anklager Ann Charlott Sørensen overordnet set tilfreds med udfaldet.

»Jeg er tilfreds med, at de alle tre er blevet kendt skyldige i at have deltaget i begge overfald,« siger hun og supplerer:

»Det sender jo et signal om, at man har taget det alvorligt, og at det er en overtrædelse af straffeloven og ikke bare drengestreger, så jeg er tilfreds med, at der er sket domfældelse.«

Under retssagen havde de tre unge mænd forholdt sig til skyldsspørgsmålet og kun til dels erkendt deres deltagelse i overfaldene.

En af de nu dømte havde erkendt at have deltaget, men afviste grovheden af overfaldene. Han blev for dømt simpel vold jf. paragraf 244 og fik en straf på 60 dages betinget fængsel.

En anden af de unge mænd havde erkendt at have puffet med foden til det ene offer, men ellers nægtet sig skyldig. Han blev ligeledes dømt for simpel vold og fik en straf på 30 dages betinget fængsel.

Den sidste af de nu dømte havde nægtet sig skyldig, men fik også en dom for simpel vold og en straf på 60 dages betinget fængsel.

Alle de dømte skal som led i deres betingede straffe overholde nogle bestemte betingelser. Foruden at de ikke må begå kriminalitet i et år, skal deres sager behandles ved Ungdomskriminalitetsnævnet. Hvis de ikke følger betingelserne, kan deres domme blive ændret fra betinget til ubetinget.

Thomas Kaehne Ghiladi, som er forsvarer for den ene af de dømte, har afvist at komme med en udtalelse om dommen.

Mere fokus på sidste skoledag

I løbet af retssagen kom det blandt andet frem, at der havde været en klasselærer til stede, da et af ofrene blev hevet ud af et klasselokale, hvorefter han blev væltet på jorden og modtog flere spark på kroppen. Der har derfor været et spørgsmål om, hvorvidt Strandskolen har levet op til sit ansvar.

Skoleleder Morten Holck Jørgensen vil ikke udtale sig om retssagen og dommen, men har tiltro til retssystemet. Skolen har dog efter episoden sørget for at have et større fokus på, hvordan sidste skoledag skal afvikles.

»Uagtet, hvad der står i dommen, så tager jeg kraftig afstand fra det, der er sket. Det er helt utilstedelig adfærd. Og uanset, hvad dommen sagde, så har vi stadig et kæmpe fokus på sidste skoledag, og vi er i gang med en stor proces, så vi kan sørge for, at det fremadrettet bliver tilrettelagt på en måde, hvor alle kan føle sig trygge,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen