Samme dag som de indgav konkursbegæring, solgte vinhandel gavekort og vinsmagninger, som nu er ubrugelige

Vinhandlen Smagførst på Jægergårdsgade er efter mere end ti år med konceptet gået konkurs. Kurator har fået mere end 20 henvendelser med interesse i overtagelse.

Artiklens øverste billede
Vinhandlen Smagførst er gået konkurs. Kuratoren forklarer det med en faldende omsætning i 2021. Mens familien Danmark drak lidt mere vin under coronanedlukning og efterfølgende skruede ned for forbruget igen, har selskabers og restaurationsbranchens bestillinger manglet hele vejen, hvilket samlet har gjort det umuligt at videreføre forretningen, forklarer advokat Jens Højmark. Arkivoto: Mikkel Berg Pedersen

Der blev på få timer lagt over 900 ordrer på nettet og dertil mange fysisk i butikken, da den aarhusianske vinhandel Smagførst mandag eftermiddag annoncerede sin konkurs og på mail og Facebook meddelte, at varelageret skulle tømmes, og at alle kunne komme forbi i butikken eller på webshoppen og købe vin eller spiritus med 35 pct. rabat.

Men det var det næste i opslaget, som fik flere op af stolen og til kommentarfeltet, som i dag er slettet og erstattet af et opslag om, at alt er udsolgt, og at butikken nu er endegyldigt lukket og kun åben for afhentning af ordrer.

For mens der blev annonceret med ophørsudsalg, meddelte den afgåede ledelse og kurator samtidig, at »gavekort, opsparede kundepoint og billetter til vinsmagninger ikke længere kan anvendes«.

»Dårlig stil«, »ret uhæderligt«, »virkelig vred«, »dårlig kundeservice« og »snydt« står der i kommentarer på Facebook og lyder det fra kunder, som JP Aarhus har haft kontakt til.

Det er under al kritik at sælge en ydelse, hvis ejeren ved, der er overhængende risiko for, at man ikke kan levere den ydelse.

Kim Fogtmann, jurist ved Forbrugerrådet Tænk

Ikke pengene, men følelsen

Kort før kl. 17 den 29. december købte Alice Okholm fra Varde et gavekort på to vinsmagninger til sin svigerdatter. Alice Okholm har i coronatiden prioriteret at støtte fysiske butikker, så i stedet for at købe vinsmagningerne på den onlineplatform, hvor hun først fandt dem, kørte hun forbi Smagførst og købte de to vinsmagninger til svigerdatteren, som bor i Aarhus. Kl. 18 lukkede butikken, og samme dag har Statstidende noteret, at konkursbegæringen er sendt til Skifteretten i Aarhus. Tilbage sidder Alice Okholm og føler sig snydt.

»Jeg føler med dem, det er jo et livsværk, der er smuldret, og det gør mig ondt. Omvendt er jeg kørt langt for at købe en personlig gave, og en time senere er den værdiløs,« siger hun og bander i telefonen.

Det er ikke de mistede penge, som gør hende vred, og hun har heller ikke tænkt sig at gøre krav på dem gennem konkursboet.

»Pengene er, hvad det er, det er jo ikke en herregård. Det er følelsen. Måden, det er gjort på. Altså medarbejderen har sikkert solgt det i god tro, men nogen har jo vidst, at de ville lukke,« siger hun, der synes, vinbaren skulle have stoppet salg af gavekort, da risikoen for konkurs opstod.

Olivia Levinsen læser statskundskab i Aarhus, og hun har omvendt tænkt sig at forsøge at få de 800 kr. tilbage, som hun har mistet på den 10. december at købe gavekort til to champagne-smagninger i julegave til sin far. Også hun føler sig snydt.

»Det, jeg bliver oprevet over, er, at de vælger at begære konkurs lige efter jul. Det må jo have ligget i kortene i nogen tid, og så er det frækt at presse de sidste penge ud af folk for bagefter at vælge ikke at give penge til dem, der har købt gavekort,« skriver hun til JP Aarhus og bemærker, at det er dårlig kundeservice ikke at tilbyde kunder med gavekort at handle i butikken for gavekortets beløb i stedet for at annoncere stort udsalg.

Anbefaler ikke gavekort

JP Aarhus har spurgt hos Forbrugerrådet Tænk, om det er ulovligt eller god stil at sælge gavekort og oplevelser op til en konkurs. Jurist Kim Fogtmann vurderer ikke, at det er ulovligt, eftersom virksomheden stadig eksisterer frem til en konkurs. Det ville være ulovligt, hvis virksomheden efter konkursbegæringen fortsat havde solgt varer.

»Men det er under al kritik at sælge en ydelse, hvis ejeren ved, der er overhængende risiko for, at man ikke kan levere den ydelse,« siger han og forklarer, at det ikke er en uhørt problemstilling, at forbrugere køber gavekort, og virksomheden går konkurs hurtigt efter.

»Det sker, og så kommer vi tilbage til dit spørgsmål, om hvorvidt det er god stil. Er ejeren velvidende om, at der er en overhængende fare for konkurs, så nej, men samtidig er det det, der kan være med til at afhjælpe, at de går konkurs, så … Det er et moralsk grænsetilfælde.«

For forbrugeren er det dog en rigtig ærgerlig situation, for når en virksomhed går konkurs, er pengene reelt stort set tabt. Af samme grund anbefaler Forbrugerrådet Tænk faktisk at holde sig fra gavekort.

»Vi er generelt ikke en stor fan af gavekort. Man ved jo ikke, hvad der sker i en virksomhed, og går den konkurs, står du rigtig dårligt. Vi ser hellere, at man laver sit eget kort, hvor man tilbyder oplevelsen.«

Overdragelse i næste uge

JP Aarhus har haft kontakt til den ene af Smagførsts ejere, Morten Stahl Pedersen, som dog henviser til den kurator, der varetager konkursboet – advokat Jens Højmark fra advokatfirmaet Dahl Law.

Advokaten forklarer, at han har stor sympati for de mennesker, der står tilbage med ubrugelige vinsmagninger og gavekort, men konkursloven tillader ham ikke at favorisere den gruppe over andre grupper, som udlejer, leverandører, forsikringsselskab osv., der også har et udestående med Smagførst. Men når de mere kritiske opgaver er løst, venter en proces, hvor han skal undersøge, om alt er gået rigtigt til, herunder om salget af gavekort er foregået efter reglerne.

»Det er noget, jeg skal kigge på, men indtil nu har jeg ikke set noget, der er i strid med loven.«

Det blev besluttet at gennemføre ophørsudsalget ud fra en betragtning om, at hans opgave er at få solgt mest muligt på kortest mulig tid for at sikre så mange penge som muligt til kreditorerne.

Sideløbende er der en proces i gang for at få afhændet resten af virksomheden i form af brandet, hjemmesiden, lejemålet og inventaret. Jens Højmark vurderer, at det muligvis allerede kan lykkes i næste uge at have en overdragelse på plads. På få dage har advokaten fået over 20 henvendelser fra personer, der er interesseret i at vide mere. Hovedparten er fra nogle, som ønsker at videreføre vinforretningen, og blandt henvendelserne er flere navne, som Jens Højmark kender fra vinbranchen.

»Vi er taknemmelige for, at så mange har vist interesse. I den perfekte verden har vi to-fire bud i næste uge,« siger han og forklarer, at det højeste bud er at betragte som markedsprisen på en virksomhed som Smagførst.

At vinhandlen er gået konkurs, forklarer Jens Højmark med, at der hen over 2021 og især i andet halvår har været et faldende salg, og at coronanedlukningen kan forklare en del af det.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.