Sneen kommer: Sæt vinterdæk på bilen, og pas på din bolig, lyder opfordringen

Med indgangen til julemåneden forventer DMI sæsonens første snestorm. Den kan ramme morgentrafikken i Aarhus – og dække Østjylland med tung sne.

Artiklens øverste billede
Der er god grund til at sætte vinterdæk på bilen, inden man bevæger sig ud i Aarhus-trafikken onsdag morgen, vurderer DMI. Arkivfoto: Per Rasmussen

10-20 cm sne og blæst med op til 12 meter i sekundet. Det er, hvad der venter, når mere sne ventes at ramme Danmark natten til onsdag.

Som prognoserne ser ud tirsdag eftermiddag, kan sneen meget vel ramme den aarhusianske morgentrafik onsdag. Det oplyser vagthavende meteorolog ved DMI Mette Zhang.

»Det er et lavtryk, der ligger over England lige nu. Det forventes at bevæge sig ind over den sydlige del af landet. Nord for lavtrykket vil nedbør falde som sne og med en frisk til hård vind. Syd for lavtrykket vil det nok falde som regn,« siger hun.

Ifølge Mette Zhang ventes Aarhus at ligge nord for lavtrykket, hvor nedbør forventes at begynde i løbet af natten.

»Først som regn og siden som sne i løbet morgenen og formiddagen. Og så vil det stå på det meste af dagen. Er man uheldig, kommer sneen allerede til morgentrafikken. Er man heldig, venter det, til den værste morgentrafik er overstået,« siger hun.

Mette Zhang peger på, at man med temperaturer omkring frysepunktet kan forvente tung, våd sne, der hvor den slags falder:

»Er man haveejer, kan der godt være grene eller træer, der bukker under for vægten. Og er man bilejer, skal man nok overveje at få vinterdæk på bilen eller overveje en hjemmearbejdsdag eller tage det offentlige,« oplyser hun.

I fald sneen kommer stormende, er der en række forhold, man som boligejer bør være opmærksom på. Det skriver forsikringsselskabet Topdanmark i en pressemeddelelse målrettet midtjyske boligejere.

»Årets første sne har det som regel med at komme bag på mange personer. Kombinationen af sne, vind og kulde kan derfor udløse ekstra mange skader,« udtaler Rasmus Ruby-Johansen, der er skadedirektør i Topdanmark.

Man bør bl.a. være opmærksom på at fjerne den tunge sne fra terasseoverdækninger o.l. hurtigt, så man ikke risikerer, at den slags bukker under for vægten. Og selv om der ikke er tale om vindstød af stormstyrke og store forventninger om fygning, bør man også være opmærksom på at fjerne eventuel indtrængende sne på loftet, så man ikke efterfølgende får vandskader, når sneen smelter.

Det er endvidere en god idé på forhånd at sikre, at f.eks. tagrender ikke er stoppet til af blade, som forhindrer smeltevand i at løbe væk. Og så er der de særlige forpligtelser, man har i forhold til sikkerheden foran sit hus, hvor man skal rydde sneen, så forbipasserende ikke risikerer at glide og komme til skade, påpeger Topdanmark.

JP Aarhus

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen