Konservative efter valgsejr: »Det tyder på, at aarhusianerne har valgt en borgerlig leder«

De Konservative og Enhedslisten var to af sejrherrerne ved kommunalvalget i Aarhus. Med gode personlige stemmetal til begge spidskandidater var humøret højt på Aarhus Rådhus onsdag eftermiddag.

Artiklens øverste billede
Der var smil og glade dage, da stemmetallene blev talt op på Aarhus Rådhus onsdag eftermiddag. Steen Stavnsbo (K), Purnima Erichsen (K) og Christian Budde (V) er alle kommende byrådsmedlemmer. Foto: Rikke Kjær Poulsen

Det var en tydeligt rørt konservativ gruppe i Aarhus, der onsdag aften kunne høre den genvalgte borgmester, Jacob Bundsgaard (S), læse de personlige stemmetal op og dermed afsløre, hvem der skal udfylde de fem taburetter, som partiet sikrede sig ved valget.

Den helt store konservative vinder blev den 57-årige spidskandidat Steen Stavnsbo, der med 6.710 stemmer blev den andenstørste stemmesluger ved kommunalvalget i Aarhus. Og det var Steen Stavnsbo ganske godt tilfreds med.

»Jeg synes, det er rigtig dejligt at have andenflest stemmer efter borgmesteren og med en god manko nedad. Det tyder på, at aarhusianerne har valgt en borgerlig leder. Der er stor opbakning i det personlige stemmeantal. Det er voldsomt at tænke på 6.700 mennesker stillet op på en række. Det er mange mennesker,« sagde Steen Stavnsbo.

Steen Stavnsbo blev af den konservative vælgerforening valgt som leder for De Konservative i Aarhus sidste år, efter at den tidligere leder Marc Perera Christensen trak sig fra byrådet. Den tidligere konservative leder kom i byrådet med 3.341 stemmer, og det er derfor mere end en fordobling, som Steen Stavnsbo trækker sit mandat på. Og beslutningen om at stille sig frem som leder for den konservative gruppe var den rigtige, mener Steen Stavnsbo.

Jeg synes, at der manglede en borgerlig leder, det var derfor, jeg stillede op. Det synes jeg, aarhusianerne har kvitteret for.

Steen Stavnsbo, leder for De Konservative i Aarhus

»Jeg synes, at der manglede en borgerlig leder, det var derfor, jeg stillede op. Det synes jeg, aarhusianerne har kvitteret for,« sagde han.

Det konservative resultat i Aarhus er blot ét resultat i perlerækken af konservative valgsejre på landsplan. Ifølge Steen Stavnsbo er det både en god konservativ valgkamp i Aarhus og en stærk landstendens, der har givet lokal vind i sejlene.

»Det er jo både og. Men jeg har trukket mit eget mandat i Aarhus Byråd. Det er der ikke mange andre, der kan sige. Og så har vi haft nogle fantastiske kandidater,« sagde Steen Stavnsbo, der kort blev afbrudt af Jacob Bundsgaard, der trykkede nummer to i rækken i hånden og lykønskede med valget, før han fortsatte.

»Vi har mange nye mennesker på listen, som virkelig har scoret højt, helt nye navne, som har gjort det så godt. Vi har fået nyt blod i vores gruppe og både kvinder og mænd, det er super godt.«

Ud over Steen Stavnsbo kommer Purnima Erichsen, Christian Baller, Peter Sporleder og Mette Skautrup ind i byrådet. Dermed har partiet fået fire byrådsmedlemmer flere end ved det forrige valg i 2017.

En ny profil

Da konstitueringen var på plads natten til onsdag, stod det klart, at De Konservative ville blive førstevælger i fordelingen af rådmandsposter. Her meddelte Steen Stavnsbo, at han ville sætte sig som ny rådmand for Teknik og Miljø, hvor han i givet fald vil overtage for Venstres Bünyamin Simsek, da der er brug for en rådmand med en »lidt anden profil«.

Hvad har der været galt med den nuværende profil?

»Jeg vil ikke pege fingre, men man må bare sige, at der har været meget ængstelse og bekymring på det her område. Der har været en negativ spiral omkring vores byudvikling. Det skal ikke ses som en kritik, men der er brug for nye øjne på vores byudvikling.«

Hvad bliver kursen så med den nye profil?

»Der bliver fokus på oplandet, og hvordan får vi en bedre balance. Der, hvor vi bygger højt, skal vi så bygge højt, men det skal gøres ordentligt. Der har været mange bud igennem valgkampen på, hvordan vi gør det. Vi har fået mange input fra organisationer og borgere, og dem skal vi have samlet sammen. Jeg møder jo ikke op med alle svarene, nu skal vi have samtalen.«

Et fokus på klima

I den anden ende af lokalet stod en af valgets andre sejrherrer. Enhedslistens spidskandidat, Laura Bryhl, kom ind med 4.865 stemmer, og partiet kommer samlet set til at gå et mandat frem i Aarhus Byråd. Laura Bryhl kommer sammen med Katrine Vinther Nielsen og Thure Hastrup til at udgøre Enhedslistens medlemmer af byrådet.

Der lød en ekstatisk jubel ud i den fyldte byrådssal, da spidskandidatens stemmetal blev råbt op. Og den 26-årige spidskandidat var da også ganske godt tilfreds med valget.

»Jeg er helt vildt glad for, at vi er gået et mandat frem. Vi har stort fokus på klima, det betyder meget for os, og det betyder rigtig meget for aarhusianerne og særligt de unge i Aarhus.«

Med nattens konstitueringsaftale stod det klart, at Enhedslisten havde haft held til at få et medlem i magistraten og et medlem af teknik- og miljøudvalget i kommunen. Det lykkedes dermed ikke at få en rådmandspost ud af forhandlingerne, selv om de gik til forhandlingerne med samme antal mandater som Radikale Venstre, der får én rådmandspost.

I får tre mandater ligesom Radikale Venstre. Hvorfor har I ikke fået bedre poster ud af det?

»Vi er i valgforbund med en række mindre og grønne partier. Det betyder, at de store valgforbund havde forhandlingerne sammen først, og så kom vi ind senere. Det var det, det kunne blive til i den her omgang. Selv om man selvfølgelig altid gerne vil have mere indflydelse, så er vi meget tilfredse med resultatet,« sagde Laura Bryhl.

I København bliver I det største parti. Du taler om klimaets betydning. Aarhus er en stor studieby med en masse unge. Hvorfor har I trods alt ikke fået et bedre valg i Aarhus?

»Det er jo svært at vide. Vi var tæt på det fjerde mandat, vi var omtrent 140 stemmer fra. Men det har jeg svært ved at svare på, vi er i hvert fald godt tilfredse.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.