• Artiklen opdateres

250-300 sygeplejersker protesterede på AUH

Onsdag morgen fra kl. 7.45 nedlagde en gruppe sygeplejersker arbejdet i en varslet arbejdsnedlæggelse på en time på Aarhus Universitetshospital i protest mod arbejdsvilkår og løn.

Artiklens øverste billede
Sygeplejersker demonstrerede også 30. august. Arkivfoto: Casper Dalhoff.

Mellem 250 og 300 sygeplejersker mødtes onsdag morgen kl. 7.45 foran Aarhus Universitetshospitals hovedindgang i en varslet overenskomststridig arbejdsnedlæggelse. Det samme gjorde sygeplejersker over hele landet.

Sygeplejerskernes fagforening Dansk Sygeplejeråd har taget skarpt afstand fra strejken, fordi den er overenskomststridig, og onsdag stod fællestillidsrepræsentant på Aarhus Universitetshospital Marianne Østerlund Madsen også foran AUH og bad medlemmerne gå ind og genoptage arbejdet.

»Det aktivistgruppen siger er, at de har en bekymring overfor sundhedsvæsnet og den drejning det tager. Man vil gerne markere det klart og tydeligt, så det bliver hørt på Christiansborg. Og på de skilte, jeg kan se, står der f.eks. ”godmorgen Christiansborg” og ”Sundhedsvæsnet kalder Christiansborg”,« fortalte hun.

Sekretærer, læger og fysioterapeuter bakkede op

Mette Bak Pedersen har været sygeplejerske i 17 år og arbejder på ortopædkirurgisk afdeling. Hun stod sammen med det, hun vurderer var 300 kolleger, bag onsdagens arbejdsnedlæggelse, som de havde orkestreret fordi »vi brænder for vores fag, og vi vil gerne, at vores fag skal bestå. Men vi kan ikke yde patienterne den bedste behandling, når vi har så uanstændige arbejdsvilkår, hvor vi er så få, der løber for stærkt og har for lidt tid.«

Mette Bak Pedersen understregede onsdag morgen, at hun ikke arbejder på en af de afdelinger, der er hårdest ramt. De har et godt arbejdsmiljø, et godt sammenhold og en god ledelse.

»Men vi har også vakante stillinger og dage, hvor vi løber hurtigt, ikke sidder ned, ikke får middagsmad, har overarbejde. Men det og værre er hverdagen på mange andre afdelinger. Hos os er græsset grønt, hos andre er det vissent. Og på de afdelinger, hvor græsset er vissent er der måske ikke overskud, så det er vigtigt, at os med overskud gør noget.«

Arbejdsnedlæggelsen var lagt fra kl. 7.45 til 8.45 og lå så tidligt på dagen, at den ifølge Mette Bak Pedersen ikke rigtigt ville berøre hospitalsdriften.

Ifølge arrangørerne er det den sidste af flere såkaldte punktstrejker, som en gruppe sygeplejersker de seneste 65 dage har arrangeret i protest mod det, de kalder uanstændige arbejdsvilkår.

»Vi har talt om, at nu skal politikerne have tænketid og finde ud af, hvad de skal gøre for at ændre systemet. Men er de ikke deres ansvar bevidst, er jeg sikker på, vi nok skal få opbakning til nedlæggelser igen,« sagde Mette Bak Pedersen, der havde en oplevelse af, at også fysioterapeuter, læger og sekretærer var blandt de fremmødte udenfor hospitalet.

Arbejdsretten har efter tidligere overenskomststridige arbejdsnedlæggelser pålagt sygeplejerskerne at betale en bod for den tid, de ulovligt har nedlagt arbejdet.

Ifølge hospitalsdirektør på Aarhus Universitetshospital Poul Blaabjerg var det kun omtrent halvdelen af de medarbejdere, som stod uden for hospitalet onsdag morgen, som reelt var gået fra arbejdspladsen for at strejke. Heller ikke han vurderer, at den time protesten varede, påvirkede hospitalsdriften.

»De meldinger jeg har fået indtil nu er, at det ikke får indflydelse på dagens program i huset,« meddelte han onsdag formiddag.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.