Aftale om Marselistunnel underskrevet på Aarhus Rådhus

Staten overtager byggeriet af en Marselistunnel, og efter en miljøundersøgelse skal arbejdet i gang i 2025, så tunnelen kan stå klar i 2031. Det fremgår af en ny aftale, som blev underskrevet mandag på Aarhus Rådhus.

Artiklens øverste billede
Et historisk skridt for Aarhus, sagde borgmester Jacob Bundsgaard (S) om partnerskabsaftalen med finansminister Nicolai Wammen og det øvrige flertal bag aftalen. Foto: Joachim Ladefoged

Repræsentanter for regeringen og Aarhus Kommune underskrev mandag formiddag en partnerskabsaftale om byggeri af en Marselistunnel til 2,7 mia. kr.

Aftalen blev underskrevet ved et pressemøde i byrådssalen på Aarhus Rådhus af finansminister Nicolai Wammen, transportminister Benny Engelbrecht, borgmester Jacob Bundsgaard (S) og teknisk rådmand Bünyamin Simsek (V).

Aftalen er en konkretisering af det tilskud til byggeri af tunnelen, som regeringen og et bredt flertal i Folketinget aftalte i juni i år i forbindelse med ”Infrastrukturplan 2035”, der prioriterer i alt 160 mia. kr. til infrastruktur frem mod 2035.

I den plan er der afsat 2,1 mia. kr. til anlæg af Marselistunnelen, og dertil skal lægges 600 mio. kr., som kommer fra Aarhus Kommune og Aarhus Havn.

Partnerskabsaftalen beskriver, hvordan tidsplanen for byggeriet forventes, hvor første opgave bliver en ny miljøkonsekvensvurdering, der skal sættes i gang i år og være færdig i 2024. Til den opgave er der afsat 30 mio. kr.

Derefter skal selve anlægsarbejdet sættes i gang i 2025 og efter planen være færdig i 2031, og det bliver med Vejdirektoratet for bordenden, da hele vejstykket fra Åhavevej ved motorvejen og vejen i tunnelen fremover vil være statsvej. Den vej med ét spor i hver retning, som efter planen skal anlægges oven på tunnelen, vil dog fortsat være en kommunal vej.

Finansminister Nicolai Wammen glæder sig over aftalen om Marselistunnelen. Foto: Joachim Ladefoged

Glad finansminister

Med aftalen er ansvaret og en del af opgaverne fordelt mellem stat og kommune, og aftalen fik roser med fra alle sider.

»Jeg er en utrolig glad finansminister i dag, fordi vi nu får Marselistunnelen på plads. Det er et projekt, der har været diskuteret i Aarhus siden 1990’erne, og nu bliver det virkelighed,« sagde finansminister og tidligere Aarhus-borgmester Nicolai Wammen.

Hans efterfølger som borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S), havde også de store ord med til mødet:

»Velkommen til en underskriftsceremoni, hvor vi tager et historisk skridt i Aarhus og får løst en af vores store infrastrukturudfordringer, som vi har drømt om i årtier og arbejdet for gennem mange år. Det sikrer, at Aarhus Havn kan blive med at udvikle sig, og dermed understøtter vi også skibstrafikken, som er en bæredygtig transportform,« sagde borgmesteren og fortsatte:

»Der er rigtig meget tung trafik på Marselis Boulevard i dag, og den skal vi have ned under jorden, så der også bliver plads til at indrette nye arealer oven på tunnelen. Samtidig fjerner vi den barriere til den sydlige bydel, som Marselis Boulevard udgør i dag.«

Ved pressemødet på rådhuset deltog (fra venstre) transportminister Benny Engelbrecht, finansminister Nicolai Wammen, borgmester Jacob Bundsgaard, rådmand Bünyamin Simsek og de to folketingsmedlemmer Mona Juul (K) og Andreas Steenberg (R). Foto: Joachim Ladefoged

Teknisk rådmand Bünyamin Simsek roste regeringen og folketingets partier for aftalen.

»Vi fremtidssikrer trafikafviklingen til Danmarks største industrihavn og tilføjer en meget væsentlig løsning til vores samlede trafikmodel i Aarhus,« sagde rådmanden, og så sendte han med et smil gladeligt hele anlægsopgaven videre til transportminister Benny Engelbrecht.

»Som rådmand for Teknik og Miljø er jeg særdeles glad for, at den tunge byrde, det er at være bygherre på det her projekt, nu er løftet af mine skuldre og lagt over på transportministerens skuldre. Så når borgerne fremefter har bekymringer om trafikafviklingen og anlægsfasen, vil jeg give dem ministerens telefonnummer, så de kan få en dialog med ham,« smilede rådmanden.

Ved mødet deltog også de to lokalt valgte folketingsmedlemmer Mona Juul (K) og Andreas Steenberg (R), der begge har været aktive i forhandlingerne om Marselistunnelen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.