Derfor skal Aros have en ny direktør

Rebecca Matthews er netop blevet valgt som ny direktør på kunstmuseet Aros, der har været gennem en turbulent periode.

Artiklens øverste billede
Den fratrådte direktør for Aros, Erlend Høyersten, blev i et anonymt brev fra medarbejdere beskyldt for at have krænkende adfærd. Arkivfoto: Brian Karmark

Onsdagens præsentation af Rebecca Matthews som ny direktør for Aros Aarhus Kunstmuseum kommer oven på en yderst turbulent periode for det aarhusianske kunstmuseum.

Turbulensen kulminerede, da den tidligere Aros-direktør Erlend Høyersten fratrådte med øjeblikkelig virkning den 29. juni 2021. Som afdækket i Jyllands-Posten skete det, efter at konklusionerne i en arbejdsmiljøundersøgelse, der blev iværksat på baggrund af et opråb til bestyrelsen fra en gruppe anonyme medarbejdere.

I april 2021 sendte anonyme medarbejdere et brev til Aros’ bestyrelse. Heri skrev medarbejderne bl.a. »sexisme« og »grænseløs adfærd« og pegede på direktør Erlend Høyersten som den, der udførte de krænkende handlinger. Medarbejderne opremsede ligeledes en række konkrete krænkelser og skrev, at det var direktøren, der havde begået dem.

Medarbejderne bag henvendelsen skrev desuden, at de henvendte sig til bestyrelsen, fordi de var »grundlæggende bekymrede for fremtidens Aros«.

Henvendelsen førte til, at bestyrelsen bestilte en månedlang ekstern undersøgelse af arbejdsmiljøet på Aros. I undersøgelsen foretaget af konsulentfirmaet Crecea blev det bl.a. konkluderet, at der var problemer med ledelseskulturen på museet, og at der var forekommet krænkende handlinger.

Den konklusion førte den 29. juni altså til, at Erlend Høyersten trak sig fra sin stilling som direktør med øjeblikkelig virkning.

Museets bestyrelsesformand, Carsten Fode, som alle henvendelser til museet henvises til, har afvist at gå ind i indholdet af den anonyme henvendelse fra medarbejderne med henvisning til, at der er tale om en personsag, som han»hverken kan eller må kommentere«.

Men over for den såkaldte politiske følgegruppe for ”The Next Level”, som er et stort udvidelsesprojekt for Aros og Musikhusparken, oplyste Carsten Fode den 29. juni, at henvendelsen handlede om krænkende adfærd. Det fremgår af et referat fra mødet, hvor han orienterede om Aros-direktørens netop offentliggjorte fratrædelse.

Aros’ overinspektør Lise Pennington blev sat ind som konstitueret direktør, da Erlend Høyersten fratrådte. Hun har over for Jyllands-Posten sagt, at hun ikke ønskede at søge direktørjobbet, som bestyrelsen altså netop har fået besat.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.