Samsø modtager pris fra FN

Artiklens øverste billede
Samsø hædres med en klimapris af FN. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Som det første lokalsamfund i verden er Samsø blevet tildelt FN’s pris ”Climate Leader”.

Det skriver Samsø Kommune i en pressemeddelelse.

Prisen gives som en anerkendelse af en indsats, der skaber klimahandling og som fungerer som inspiration for andre. Baggrunden for prisen til Samsø er en 24 år gammel satsning.

For i 1997 blev Samsø udnævnt som Danmarks vedvarende Energi-Ø. Det blev startskuddet til en indsats, der 10 år senere resulterede i, at øen blev selvforsynende med vedvarende energi. Det er dét, der onsdag gav øen en fornem pris fra FN. I prisudnævnelsen fremgår står der:

»Samsø har fuldstændig omdannet sit energisystem fra fossile brændstoffer til vedvarende energi og er blevet verdens første vedvarende energiø.«

Samsø Kommunes borgmester, Marcel Meijer, er selvsagt tilfreds med prisen:

»Jeg glæder mig til at deltage i prisoverrækkelsen på vegne af Samsø. Samtidig ser jeg prisen som et godt springbræt til det store arbejde, der ligger foran os. Vi står overfor at skulle aktivere en ny klimahandlingsplan, og prisen giver et godt rygstød til den proces. Prisen viser andre, at det nytter at gøre en forskel. Samsø kan som foregangssamfund vise vejen for andre i Danmark såvel som i resten af verden,« udtaler han i en pressemeddelelse.

FN uddeler priser, der anerkender global klimahandling, hvert 10. år. Prisen til ”Climate Leaders” – klimaledere – er en ny kategori. Den uddeles på forskellige niveauer – nationalt, regionalt og kommunalt – og Samsø har altså fået den ene. Prisvinderne blev offentliggjort onsdag, men uddeles ved Cop26, der holdes i Glasgow i begyndelsen af november.

JP Aarhus

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen