Omstridt byggeri vedtaget: »Vi har lyttet tilstrækkeligt, men vi kunne have grebet sagen bedre an«

Efter år med diskussioner, høringer og protester banede et flertal i Aarhus Byråd onsdag aften mulighed for to etagebyggerier ved Agerbæksvej i Risskov.

Artiklens øverste billede
Efter reduktionen af bolig-kvm, og at bygningernes højde reduceres med ca. tre meter pr. etage, kan et byrådsflertal godkende det planlagte byggeri ved Agerbæksvej i Risskov. Illustration: Aarhus Kommune.

Protesterne har været massive, men et byrådsflertal står fast:

Lokalplan 1125 og lokalplan 1130, der begge er etagebyggerier ved Agerbæksvej i Risskov, er vedtaget, og dermed kan bl.a. ejendomsselskabet AG Gruppen gå i gang med yderligere planlægning af det kommende bolig- og erhvervsområde. Byrådet godkendte byggeplanerne med enkelte ændringer. Bl.a. skal der – efter forslag fra S og SF – i lokalplan 1130 bygges 25 pct. almene boliger fremfor de planlagte 15 pct. Der er også skåret kvadratmeter – svarende til 14 boliger – og etager af byggeriet, som beboerne i området har kæmpet imod i en årrække.

»Der er borgere, som ikke er tilfredse med dette, men vi må også sige, at vi er nødt til at holde os til de rammer, som vi har udstukket,« sagde Socialdemokratiets Steen Bording Andersen med henvisning til den gældende ”Kommuneplan 2017”.

Venstres Gert Bjerregaard var enig.

»Der vil helt sikkert stå borgere tilbage efter vores behandling af denne sag, som føler, at byrådets flertal ikke har lyttet tilstrækkeligt. Det er formentlig de to sager, som jeg har brugt mest tid på i denne byrådsperiode. Det manglede også bare, og der har været rigtig mange synspunkter, som helt sikket har gjort indtryk. Vi har lyttet tilstrækkeligt, men vi kunne have grebet sagen bedre an,« sagde Gert Bjerregaard.

Formanden for grundejerforeningen Agerbæksvej 8 A-O, Claus Rude, konstaterede tidligere i denne uge i JP Aarhus, at protesterne har været »spild af tid«. Projekterne er efter tre års debat stort set uændrede i forhold til det oprindelige, mener beboerne. Henrik Petersen, formand for Vejlby Risskov Grundejerforening, er også ærgerlig over, at kommunen ikke har lyttet til bl.a. protester mod højden på byggerierne, der vil give naboerne skygge- og indbliksgener.

SF kunne ikke tiltræde lokalplan 1125.

»Det kan vi ikke, fordi vi slet ikke har ændret noget som helst. Det er for højt. Jeg tror, at vi skal være bedre til at sørge for helhedsplaner, når der er tale om et større projekt,« sagde Jan Ravn Christensen.

Bekymrede partier

Det Konservative Folkeparti støttede lokalplanerne, mens der ikke var opbakning fra Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Dorthe Borgkvist fra Liste Trivsel, Velfærd og Reel Borgerinddragelse og Enhedslisten. Partierne er bekymrede for muligheden for beboernes mulighed for at blive lyttet til.

»Det er 100 pct. bygherre-indflydelse. 0 pct. beboer-indflydelse. Byrådet skal vedtage en lokalplan for en god by. Ikke for en bygherre,« sagde Viggo Jonasen (EL).

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) tog også ordet.

»Sagerne har været veldebatteret, og jeg tror, at man skal passe meget på med at tilskrive politisk uenighed med dårlig proces. Bare fordi resultatet er anderledes, end man kunne ønske sig, er processen ikke dårlig. Denne proces er kørt efter alle kunstens regler. Man kan være uenig i konklusionen, og det synes jeg er helt fair,« sagde Jacob Bundgaard.

Heller ikke Venstres byrådsmedlem Almaz Mengesha støttede de to lokalplaner.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.