To vanvidsbilister gjorde Aarhus' gader livsfarlige i weekenden

Fredag og søndag terroriserede to vanvidsbilister midtbyen og Søren Frichs Vej. Oveni gav en trafikkontrol i Aarhus V 33 sigtelser.

Artiklens øverste billede
Arkivfoto: Linda Johansen

Søndag aften var der igen vanvid i Aarhus – denne gang i midtbyen.

Ved 19-tiden forsøgte politiet at standse en 27-årig bilist ved Viborgvej, men bilisten trykkede sømmet i bund og flygtede ind mod midtbyen. Efter en biljagt med over 120 km/t. lykkedes det til sidst politiet at standse flugtbilen.

Det skete tilfældigvis lige ud for politigården, hvor en patruljebil valgte at påkøre flugtbilisten for at forhindre ulykker. Politiet vurderede, at vanvidsbilisten var til fare for folks liv og førlighed.

Den 27-årige var frakendt kørekortet, og han var desuden eftersøgt til afsoning af en fængselsstraf på 10 måneder i forbindelse med en tyverisag, blev han kørt direkte til afsoning.

Fredag aften kunne vanviddet også opleves i Aarhus, denne gang på Søren Frichs Vej, hvor en 23-årig mandlig bilist drønede af sted med 132 km/t og lige ind i politiets fartkontrol. Hans bil blev også beslaglagt.

Loven om vanvidsbilisme trådte i kraft den 1. april i år, og ifølge Rigspolitiet er der frem til den 1. august rejst i alt 450 sigtelser over hele landet for de forskellige overtrædelser, der tilsammen udgør begrebet vanvidsbilisme. Heraf tegner Østjyllands Politi sig for 38 sigtelser.

Loven om vanvidsbilisme gælder bl.a. bilister, der kører med en fart på mere end 100 pct. af det tilladte, og hvor speedometeret kommer over 100 km/t. Loven gælder også, hvis man kører over 200 km/t. med en promille over 2,0 eller udsætter andre for nærliggende fare for liv eller førlighed.

Unge mænd

I juni viste et notat fra Justitsministeriet, at 50 pct. af vanvidsbilisterne kørte for stærkt, 25 pct. kørte spirituskørsel, 15 pct. kørte hensynsløs kørsel og 10 pct. kørte ulovlig kap- og væddeløbskørsel. Vanvidsbilisterne var fortrinsvis unge mænd på 18-30 år.

Udover weekendens to vanvidsbilister gennemførte Østjyllands Politis færdselsafdeling en kontrol i det vestlige Aarhus fredag eftermiddag og aften, hvor der blev rejst 33 sigtelser. Det gjaldt bl.a. 11 hastighedsovertrædelser – deriblandt den ene vanvidskørsel – to kørsler uden kørekort, en kørsel i frakendelsestiden og en kørsel påvirket af narkotika.

Trafikken i vestbyen bliver løbende kontrolleret, og Keld Albrechtsen, formand for Brabrand Boligforening, vurderer, at loven om vanvidsbilisme vil give resultat med tiden:

»Jeg har ikke noget datagrundlag, og problemerne er ikke løst endnu, men det er min fornemmelse, at loven har en effekt, og de bilister, der får beslaglagt biler, er kede af det. Jeg tror, at indsatsen vil give mærkbare resultater, men det vil tage tid. Det overrasker mig ikke, at der kommer en del sager i den her indledende fase, for folk skal først vænne sig til, at hammeren falder,« siger han.

Det har ikke været muligt at få en generel vurdering af trafikken fra Østjyllands Politi.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen