Socialområdet og ældreplejen er i fokus hos politikerne

Partierne har indsendt stakkevis af ønsker til budgetforhandlingerne i september, men hvad er vigtigst? De syv partier i byrådet og en løsgænger fortæller her, hvad der står øverst på ønskelisten.

Artiklens øverste billede
Ved sidste års budgetforlig valgte rådmand Bünyamin Simsek og resten af Venstres byrådsgruppe som det eneste parti at stå uden for forliget. Arkivfoto: Søren Vendelbo


Hos borgmesterpartiet Socialdemokratiet bliver social- og ældreområdet to af hovedpunkterne, fortæller politisk ordfører Anders Winnerskjold.

»Vi har fokus på mange områder, men hvis jeg skal vælge et par stykker, får vi fokus på det specialiserede socialområde, bostederne og børn og voksne med handicap,« siger han og fortsætter:

»Ældreområdet bliver også en prioritet for os. Flere ældre får brug for hjælp i de kommende år, og flere ældre har mere komplekse problemer, som kræver mere hjælp, og det vil gøre opgaven dyrere, ligesom vi får brug for flere ansatte.«

Andre fokusområder for Socialdemokratiet bliver børneområdet og klimaområdet, hvor partiet blandt andet vil sikre finansiering af kommunens klimaplan i hele perioden.

Venstre

Et løft af den kollektive trafik i især oplandet samt et løft af ældreplejen og socialområdet er de tre ting, Venstres spidskandidat, Christian Budde, slår på som partiets vigtigste forslag.

Men det største stridsspørgsmål til budgetforhandlinger bliver klima, mener han.

»Alle vil gerne pynte sig med grønne fjer. Vi har ni forslag til den grønne omstilling. Vi kommer til at stå fast på, at vi skal gøre noget, og vil man gerne rykke på det her, så skal man levere økonomisk,« siger Christian Budde, der også forudser, at et generelt løft af oplandet bliver et af stridsspørgsmålene, når forhandlingerne går i gang:

»Det område kommer vi ikke udenom. Vi har meget fokus på at løfte oplandet, hvor 25 pct. af aarhusianere bor. De skal hjælpes med mobilitet, sammenhængskraft, stier osv.«

Socialistisk Folkeparti

Hos SF står der folkeskole og ældreboliger øverst på listen.

»Folkeskolen bliver vores topprioritet ved budgetforhandlingerne. Der er mange børn i klasserne i Aarhus, og vi skal have forbedret indeklimaet, så børnene har ordentligt lys, luft og temperatur i klasselokalerne,« siger børn- og ungerådmand Thomas Medom (SF).

Partiet vil sænke klasseloftet fra 28 til 24 børn per klasse over en 10-årig periode og desuden afsætte 200 mio. kr. til bedre indeklima.

»Et andet fokusområde bliver ældreområdet, hvor vi foreslår at bygge 100 ekstra plejeboliger, fordi mange ældre i dag først kan komme på plejehjem, når de er meget dårlige, og det er en hård oplevelse for mange familier,« siger SF-rådmanden.

Derudover nævner Thomas Medom voksenhandicapområdet som et fokus, ligesom klimaindsatsen får SF’s opmærksomhed bl.a. i forhold til at anlægge flere cykelstier med hjælp fra statslige midler.

Det Konservative Folkeparti

De Konservative har i år stillet 27 budgetforslag, og for første gang i nyere tid har partiet stillet forslag på alle magistratsområder, forklarer spidskandidat Steen Stavnsbo.

For ham er et af de helt særlige forslag at etablere en fireårig kulturel medfinansieringspulje på 100 mio. kr. Det Konservative Folkeparti slår i sin indstilling fast, at effekten af den kommunale investering i Kulturhovedstad 2017 var 300 pct. hos bl.a. kreative erhverv.

»Det handler om at få mere ud af pengene ved at etablere flere private og offentlige samarbejder. Det bliver en spændende diskussion især med den yderste venstrefløj,« siger Steen Stavnsbo.

Han fremhæver også partiets forslag om at etablere skovbrugerråd, der skal sikre et gnidningsfrit samarbejde mellem kommunen og den del af civilsamfundet, der har påtaget sig at vedligeholde og passe kommunens natur. Samtidig peger han på et forslag om en grøn rekreativ fond, der skal sikre flere grønne områder, når kommunen sælger byggegrunde.

Radikale Venstre

De Radikale vil især have fokus på at sikre flere midler til den grønne omstilling. I kommunens klimahandlingsplan er der ufinansierede initiativer for 312 mio. kr., og en del af de penge skal findes, mener Rabih Azad-Ahmad (R).

»FN’s nye rapport viser, at vi i den grad skal handle. Vi skal ikke afsætte alle pengene, for nogle skal vi finde hos eksterne aktører. Men vi vil have et markant løft for at komme tættere på målet om at blive CO2-neutral,« siger han og forklarer, at også en styrkelse af folkeskolen med to voksne i klasserne og flere idrætsfaciliteter vil have partiets særlige opmærksomhed under budgetforhandlingerne.

Dansk Folkeparti

Hos Dansk Folkeparti står der ældre og tryghed øverst på ønskesedlen ved budgetforhandlingerne, fortæller Jakob Søgaard Clausen, der er partiets spidskandidat ved kommunalvalget i november.

»Vores hovedfokus bliver ældreplejen. Blandt vores forslag er at sikre nok midler til at drive det nye demensplejehjem på Skovvangsvej og at tilbyde to årlige hovedrengøringer til de ældre, der har hjemmepleje. Derudover skal vi have sikret et generelt budgetløft på området, fordi der bliver flere og flere ældre,« siger han.

Derudover nævner han bl.a. to tryghedsforslag, hvor det ene handler om at indsætte videoovervågning og vagter på Aarhus Ø, og det andet er en pulje til at finansiere rødkørselskameraer i Aarhus V i kampen mod vanvidsbilister.

Enhedslisten

Enhedslisten er med sit forslag ”løft velfærden” ude med den helt store ønskeseddel. Over de næste fire år skal ældreplejen tilføres 350 mio. kr., handicapområdet 100 mio. kr. og skoleområdet 200 mio. kr. Ifølge Viggo Jonasen kommer der en samlet plan for finansiering senere, men det vigtigste håndtag er skattestigninger.

På spørgsmålet, om han selv tror på lydhørhed for ønskerne, siger han, at han ikke er lige så stor pessimist som sidste år.

»Op til finanslovsforhandlingerne kom borgmesteren som KL-formand selv med et udspil om at tilføre kommunerne 5,4 mia. kr. over tre år til socialområdet. Så der er en erkendelse af, at der er problemer. Vi kan dårligt klare flere skandaler grundet manglende kvalificeret arbejdskraft,« siger Viggo Jonasen, der mener, at det er vigtigst at løfte socialområdet tæt efterfulgt af ældreområdet.

Uden for parti

Dorthe Borgkvist (ufp) har stillet 16 budgetforslag, men afviser at pege på et område, som det vigtigste under budgetforhandlingerne. Hendes fokus ligger på velfærd og trivsel.

»Vi har trivselsbesvær på handicap-, ældre- og børneområdet. Det kræver midler. Vi bruger langt mindre end gennemsnittet i andre kommuner. Måske er det fantastisk med en Marselistunnel og et nyt stadion, men vi skal først tage iltmasken på selv,« siger hun.

Kan velfærd ikke blive et bundløst hul, man kan blive ved med at hælde midler i for så at droppe alt andet?

»Vi ligger langt under gennemsnittet i andre kommuner. Jeg anbefaler bare, at vi kommer op på niveau,« siger Dorthe Borgkvist.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.