Sallling vil bygge en 1.400 kvm bypark på taget

Salling i Aarhus vil udvide Salling Rooftop med et grønt åndehul til 35 mio. kr. Endnu en stor seværdighed, vurderer Visit Aarhus.

Artiklens øverste billede
Salling Roofgarden bliver præget af gangbroer, grønne områder og et udsigtstårn 35 m over gadeniveau. Illustration: Salling

Salling fuldender nu udnyttelsen af taget på stormagasinet på strøget i Aarhus ved at inddrage de resterende 1.400 kvm til en bypark i sjette sals højde.

I 2017 indviede Salling et større tagområde med café, en udendørs koncertsal og borde og bænke samt en glasbro over gågaden. Stedet blev straks vældig populært, og det første år havde stormagasinet 1,5 mio. besøgende på toppen. Frem til i dag har der været omkring 3,5 mio. oppe på stormagasinets tag for at nyde et let måltid eller lytte til musik eller blot for at fået et 360 graders parorama-view over byen, bugten, Mols Bjerge osv.

Nu skal den resterende del af taget transformeres til en grøn oase, som ifølge direktør Marianne Bedsted forhåbentlig kan blive byens næste store seværdighed.

Et nyt byrum

»Efter et år, hvor vi ikke har kunnet dyrke fællesskabet, er vores mål med Salling Roofgarden at skabe et helt nyt byrum for samvær, men også til eftertanke. Et æstetisk frirum, hvor herboende med en travl kalender eller besøgende med et stramt program kan trække vejret dybt og lade roen sænke sig i hinandens selskab i det fri,« forklarer Marianne Bedsted.

Det bliver en markant og vigtig attraktion – ikke kun i Aarhus, men i hele Danmark.

Pia Lange Christensen, direktør, Visit Aarhus

Den omfattende ombygning på taget, hvor der i dag er ventilationsrør osv., støttes af Salling Fondene med en donation på 35 mio. kr. Den kommer til at indeholde en plantevæg, der skal fortsætte hele vejen ned ad Sallings facade mod strøget.

Salling Roofgarden


På taget skal der etableres gangbroer over en frodig beplantning af buske og græssorter og op til 15 m høje træer.

Desuden skal der monteres glasvægge og glasgange, der bl.a. giver kig gennem og til bunden af stormagasinet, samt hotspots med forskellige kulturelle tilbud og installationer, solkroge og opholdsarealer.

Ligesom Rooftops attraktion, gangbroen ud over strøget, får også Roofgarden en udsigtsplatform 4 m over taget og 35 m over gadeniveau.

Ro til refleksion

Mens Salling Rooftop har appelleret til gæster med udeservering, events og livemusik, vil Roofgarden, der får sine egne indgange, være baseret på plads og ro til refleksion.

Ifølge direktør Pia Lange Christensen fra turistorganisationen Visit Aarhus er Salling Rooftop blevet et eksempel for vellykket tagudnyttelse både nationalt og internationalt. Hun mener, at også Roofgarden har potentialet til at sætte nye standarder for grønne oaser i urbaniserede områder.

»På kort tid har Salling Rooftop etableret sig som en af landets mest velbesøgte attraktioner, og med etableringen af Roofgarden får Aarhus endnu en must see-attraktion. Det bliver en markant og vigtig attraktion – ikke kun i Aarhus, men i hele Danmark. Ambitionen om at skabe en spektakulær, grøn oase i byrummet forventer vi også vil opnå international opmærksomhed og anerkendelse,« siger turistchefen.

Gavner butikker

Direktør Marc Perera Christensen, Erhverv Aarhus, mener, at en endnu større attraktion på taget af stormagasinet også vil blive til gavn for dem, som driver forretning på gadeniveau, fordi den vil tiltrække flere gæster til midtbyen.

»Dagens nyhed understreger betydningen af Salling som den væsentligste motor i udviklingen af detaillivet i Aarhus. Der er ingen tvivl om, at det bliver et stort tilløbsstykke for byens borgere og turister,« mener han.

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) glæder sig over, at byen tilføres en grøn attraktion.

»Med Salling Roofgarden får Aarhus et grønt åndehul i mere end én forstand. Placeringen midt i byen giver borgere og besøgende mulighed for et pusterum, samtidig med at vegetationen på toppen af Aarhus spiller positivt ind i kommunens omstilling til at blive en klimavenlig storby,« sige Jacob Bundsgaard.

Henning Larsens Tegnestue har tegnet taghaven, som nu skal projekteres. Selve byggeriet ventes at gå i gang sidst på året, og næste sommer vil haven kunne tages i brug.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.