Rådmand om ekstern Aros-undersøgelse: Vi kræver handling

Hvis en ekstern undersøgelse af arbejdsmiljøet på Aros fastslår, at der er problemer med krænkelser, forventer kulturrådmanden, at der sættes hårdt ind.

Artiklens øverste billede
Der er min klare forventning, at bestyrelsen på Aros professionelt håndterer problemet, og at der sættes hårdt ind, uanset om det er i de nederste eller det øverste lag i organisationen, siger kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R). Foto: Christian Lykking

Det kommer bag på politikerne på Aarhus Rådhus, at arbejdsmiljøet på Aros har en sådan karakter, at kunstmuseets bestyrelse nu bruger op mod 300.000 kr. på en ekstern undersøgelse af arbejdsmiljøet.

Undersøgelsen, der kommer på baggrund af en anonym henvendelse i april til bestyrelsen fra flere medarbejdere, skal bl.a. afdække, om der sker krænkelser af museets ansatte.

»Jeg kender ikke til den konkrete sag på Aros, som er en selvejende institution med sin egen bestyrelse, og den har jeg tillid til. Men jeg er glad for, at bestyrelsen reagerer, og jeg forventer, at den håndterer sagen professionelt,« siger kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R).

»Jeg kender ikke til den konkrete sag på Aros, som er en selvejende institution med sin egen bestyrelse, og den har jeg tillid til,« siger Rabih Azad-Ahmad. Foto: Christian Lykking


»Der er kommunale penge i Aros, og derfor kræver vi, at der bliver handlet. Hvis undersøgelsen viser, at der er problemer, er det min klare forventning, at bestyrelsen professionelt håndterer problemet, og at der sættes hårdt ind, uanset om det er i de nederste eller det øverste lag i organisationen. Også hvis det betyder, at der skal siges farvel til nogen. Alle har et ansvar, og jo højere man er i organisationen, jo større er ansvaret.«

Man må antage, at det er alvorlige problemer, der er tale om, siden bestyrelsen handler så hurtigt og bruger så mange penge på sådan en undersøgelse.

Elisabeth Wedderkopp, formand for Kultursamvirket

»Uro på museet«

I JP Aarhus tirsdag fortalte museets bestyrelsesformand, Carsten Fode, at klagen »viser, at der er uro på museet. Endnu kender vi ikke omfanget. For at finde ud, hvad der er op og ned, har vi derfor ansat Creceas erhvervspsykologer til at lave en undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø og krænkelsesmiljøet, hvis der måtte være noget sådant på Aros«.

Han understregede desuden, at Crecea refererer direkte til ham, og at »det en personalesag, og jeg kan ikke gå ind og diskutere indholdet i klagen eller bekræfte eller afkræfte, hvilken person der er tale om«.

Steen Bording Andersen (S), som er formand for Kulturudvalget i Aarhus Kommune, peger på, at udvalget tidligere i år har fået orientering om, at kulturmiljøet i Aarhus generelt har »udfordringer i forhold til sexisme«.

Han henviser til undersøgelsen fra konsulentvirksomheden Silverbullet, som sammen med Kultur- og Borgerservice i marts offentliggjorde en ny undersøgelse af sexisme og sexchikane i bl.a. lokale kulturorganisationer og organisationer i Aarhus Kommune.

»Det er prisværdigt, at bestyrelsen på Aros har sat en undersøgelse i gang, lige efter at man har fået en anonym henvendelse,« siger Elisabeth Wedderkopp, formand for Kultursamvirket. Arkivfoto: Anita Graversen

Negative udfordringer

I undersøgelsen fastslår 12,2 pct. af de 245 adspurgte inden for kategorien kulturinstitutioner og -organisationer, at de har oplevet forskellige hændelser mod dem selv med sexisme og sexchikane inden for de seneste to år. Undersøgelsen viste også, at risikoen for at blive udsat for sexisme og sexchikane er dobbelt så stor, hvis man arbejder på en kulturinstitution, som hvis man arbejder i et folkeoplysningsforbund.

»Udfordringerne er klart mest negative på kulturområdet. Derfor er det godt, at bestyrelsen på Aros nu har taget konkret handling på en konkret henvendelse. Jeg er glad for, at bestyrelsen reagerer, og vi afventer resultaterne af arbejdet,« siger Steen Bording Andersen, med henvisning til at Aros er en selvejende institution.

Det samme gør Hans Skou, som er medlem af Kulturudvalget for Venstre.

»Vi er ikke orienteret om den konkrete sag i kulturudvalget. Det er vi heller ikke i respekt for armslængdeprincippet, men jeg er glad for, at bestyrelsen har taget hånd om henvendelsen, og jeg ser selvfølgelig frem til en orientering i kulturudvalget, når bestyrelsen på Aros er parat hertil,« siger han.

SF’s medlem af kulturudvalget i Aarhus Kommune, Mette Bjerre, forventer også en orientering, når undersøgelsen på Aros er færdig.

»Det var vilde tal, som kom frem i rapporten fra Silverbullet, og det understregede, at der er god grund til at iværksætte en undersøgelse også på Aros,« siger Mette Bjerre.

Aros modtog sidste år 24 mio. kr. i offentlige tilskud. Arkivfoto: Jens Dresling

Vejen frem er at tale om det

Sagen på Aros vækker bekymring hos Elisabeth Wedderkopp, der er formand for Kultursamvirket, en forening, der har mere end 60 forskellige aarhusianske kulturinstitutioner og organisationer som medlemmer. Hun er desuden en del af arbejdsgruppen ”Aarhus mod sexisme”, en udløber af føromtalte Silverbullet-undersøgelse.

»Det er prisværdigt, at bestyrelsen på Aros har sat en undersøgelse i gang, lige efter at man har fået en anonym henvendelse,« siger hun, med henvisning til at Carsten Fode har fortalt, at han indkaldte til et bestyrelsesmøde, dagen efter at han havde modtaget klagen.

»Man må antage, at det er alvorlige problemer, der er tale om, siden bestyrelsen handler så hurtigt og bruger så mange penge på sådan en undersøgelse. Man bør skabe tryghed på en arbejdsplads. Der skal være en sund og tryg kommunikationskultur, så man ved, hvor man kan henvende sig. Det er enormt vigtigt, at man som institution er en del af et branchefællesskab, hvor man kan få noget sparring. Vejen frem er at tale om det.«

Derfor er ”Aarhus mod sexisme” i gang med at lave en handlingsplan for, hvordan man som ledelse eller medarbejder skal agere i tilfælde af krænkelser, siger hun.

Aros’ øverste ledelse, direktør Erlend Høyersten og overinspektør Lise Pennington, ønskede heller ikke tirsdag at udtale sig, men henviser til bestyrelsesformand Carsten Fode, meddeler museets presseafdeling.

Aros modtog sidste år 24 mio. kr. i offentlige tilskud – herunder 7,8 mio. kr. i direkte tilskud fra Aarhus Kommune, 2 mio. kr. direkte fra staten og 14,1 mio. kr. fra staten via Aarhus Kommune til afdrag på lån og betaling af renter til museumsbygningen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.