Statsadvokaten anker ikke dom for trafikdrabet på den 23-årige kvinde i Aarhus V

Tirsdag udløb fristen for at anke byrettens dom i sagen om trafikdrabet på Katrine Lilleøre Holm.

Artiklens øverste billede
En 28-årig mand blev idømt 60 dages betinget fængsel og krav om 80 timers samfundstjeneste for trafikdrabet på den 23-årige Katrine Lilleøre Holm. Foto: Søren Vendelbo

Katrine Lilleøre Holm på 23 år blev dræbt på stedet, da hun tirsdag den 6. oktober sidste år på en tidlig eftermiddagsløbetur blev påkørt på Åby Ringvej i Aarhus. Kort før kl. 15 trådte den unge kvinde ud i lyskrydset på ringvejen ved Edwin Rahrs Vej i Aarhus Vest, hvor hun blev ramt af en bil, der kørte i retning mod Tilst og mindst 10 km/t. hurtigere end den tilladte hastighed på 60 km/t.

Nu har Statsadvokaten i Viborg sat punktum i den tragiske sag. Dommen over den 28-årige bilist, som i byretten i Aarhus for 14 dage siden blev kendt skyldig i uagtsomt at have dræbt Katrine Lilleøre Holm og idømt betinget fængsel og samfundstjeneste for drabet, ankes ikke, og det står således klart, at den unge mand ved at gennemføre 80 timers samfundstjeneste og holde sig fra kriminalitet har afsonet sin straf for trafikdrabet.

Dommen vakte debat i dagene efter afsigelsen – det tidligere byrådsmedlem i Aarhus og nuværende folketingsmedlem for Nye Borgerlige Lars Boje Mathiesen kaldte f.eks. dommen for en hån mod de efterladte.

»Når jeg hører den dom, så væmmes jeg. Min retsfølelse lider et vanvittigt knæk, og jeg håber, at dommen bliver anket,« sagde Lars Boje Mathiesen til Jyllands-Posten, kort tid efter dommen var afsagt.

Afgørelsen om ikke at anke er ifølge anklagemyndigheden truffet, fordi man efter nøje vurdering har fundet frem til, at en anke ikke vil føre til andet resultat end det, byretten fandt frem til.

Vanvidskørsel ikke bevist

I byretten argumenterede anklageren for, at bilisten, der ikke tidligere er straffet, skulle dømmes for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder og for særlig hensynsløs kørsel – såkaldt vanvidskørsel, hvor strafniveauet ligger på mellem 16 måneder og halvandet års fængsel. Men retten vurderede ikke, at det var bevist, at bilistens kørsel kan karakteriseres som ”særlig hensynsløs”, fordi der ikke foreligger oplysninger om kørslen umiddelbart forud for påkørslen af Katrine Lilleøre Holm, ud over at den tiltalte kørte med i hvert fald 10 km/t. over den tilladte hastighed på 60 km/t. og kørte over for rødt lys. Det, vurderede retten, er således »ikke bevist, at tiltalte har kørt på en særlig hensynsløs måde«, og den tiltalte blev derfor fundet skyldig i kørselsfejl og uagtsomhed, men ikke i såkaldt vanvidskørsel.

Straffen blev udmålt til 60 dages betinget fængsel, som dog ikke fuldbyrdes, hvis den 28-årige undgår at begå noget strafbart i prøveperioden på et år og samtidig udfører 80 timers samfundstjeneste og accepterer tilsyn af Kriminalforsorgen i prøvetiden. Den unge mand blev også frakendt førerretten, som han dog kan beholde, hvis han ikke inden for tre år fra dommen igen kører hensynsløst.

Rødt lys

Syv vidner afgav forklaring i byretten i Aarhus – herunder et kvindeligt vidne, der i minutterne inden påkørslen stod lige over for den afdøde 23-årige kvinde og forsøgte at få øjenkontakt med hende, fordi »hun lagde mærke til hende, da hun umiddelbart lignede en, som vidnet kendte«, står der i udskriften af dommen, som JP Aarhus er i besiddelse af.

I vidneafhøringerne var der blandt andet fokus på, hvorvidt der var grønt for fodgængerne og rødt for bilerne, med henblik på at afklare om den 28-årige havde kørt over for rødt.

Den 28-årige bilist forklarede selv i retten, at han er 100 pct. sikker på, at der stadig var grønt, da han kørte ind i krydset, og at han havde set biler i krydset før ham. »Han bemærkede, at ruden splintredes, og derefter kunne han slet ikke se noget,« står der, at han forklarede, ligesom han fortalte, at han ikke havde travlt, men havde god tid til at komme til Tilst, hvor han skulle til syn med sin bil.

Men retten lagde bilinspektørens undersøgelser og andre vidneudsagn til grund, i konklusionen af at bilisten kørte over for rødt og hurtigere end tilladt. Et kvindeligt vidne beskrev i retten, hvordan hun stod samme sted som den nu afdøde kvinde og ventede på at kunne cykle over vejen. De var kommet op ad samme sti inde fra Åbyhøj og ventede måske et par minutter på, at der skulle blive grønt. Vidnet forklarede i retten, at hun registrerede, at bilerne stoppede, og der blev grønt for gående, hvorefter hun kiggede ned for at sætte foden på sin pedal og cykle videre, men hørte en »helt vildt høj lyd«, hvorefter hun smed sin cykel for at komme den unge kvinde, der ved påkørslen blev slynget 52 meter, til hjælp.

I rapporten fra bilinspektøren står der bl.a., at der sandsynligvis ikke blev bremset inden kollisionen, fordi der ikke var sporafsætning. Og at der i krydset er fire sekunders gult lys og derefter tre sekunders rødt, inden der bliver grønt ved fodgængerfeltet, hvormed bilinspektøren konkluderede, at man er længe forbi fodgængerfeltet, hvis man kører ind i feltet, når det er gult. Samtidig forklarede bilinspektøren i retten, at der erfaringsmæssigt skal en hastighed på ca. 90 km/t. til, for at en forrude kan knuses, ligesom kastelængden på den påkørte kan bruges i udregningen af fart.

Jyllands-Posten har uden held forsøgt at få en kommentar fra familiens bistandsadvokat. Den dømtes forsvarer havde ikke mulighed for at give en kommentar inden avisens deadline.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen