Politikere jubler: Store forventninger til vandets Silicon Valley

Videninstitutioner, virksomheder og uddannelser skal være med til at sikre 2.500-3.000 jobs i Aarhusforstaden Viby.

Artiklens øverste billede
Aarhus Vands domicil i Viby kommer til at huse 230 medarbejdere. Illustration: Cebra Arkitekter

Du har måske ikke hørt særlig meget om projektet. Men det skorter ikke på ambitionerne.

»Den danske vandsektor har potentialet til at blive lige så betydningsfuld som den danske vindmølleindustri målt på omsætning, eksport, innovationskraft, jobskabelse og positiv indvirkning på den globale grønne omstilling,« står der i en indstilling til onsdagens byrådsmøde i Aarhus.

Her havde politikerne til opgave at beslutte, om kommunen skulle smide 8 mio. kr. efter visionen om at etablere Water Valley Denmark. Fuldt udbygget om 10-15 år forventes området at rumme 75.000 kvm bygninger og være hjemsted for bl.a. virksomheder, viden- og uddannelsesinstitutioner, rådgivere og kapitalaktører. Tilsammen er håbet at etablere 2.500-3.000 arbejdspladser, heraf 40-50 pct. nye job.

Der var ros til projektet fra flere partier i byrådet.

»Vi har meget store forventninger og er svært begejstrede. I 2030 skal vi have en klimaneutral vandsektor. Vi skal mindske vandtabet og minimere forbrug. Det ambitiøse mål skal Aarhus Vand hjælpe med. Globalt har 2,5 mia. mennesker ikke adgang til rene drikkevandskilder. Det har kæmpe konsekvenser for sundheden. Det er med andre ord en vigtig mission, og derfor er Water Valley Denmark er vigtigt skridt,« sagde Almaz Mengesha (V).

Undrer sig over navnet

I borgmesterafdelingens indstilling står, at der vil blive skabt nye arbejdspladser hos allerede eksisterende Aarhus-virksomheder og jobvækst i helt nye startup-virksomheder samt virksomheder og jobs, der flytter til Aarhus fra andre steder i Danmark og fra udlandet. Ambitionen er at fordoble den danske eksport af danske vandløsninger fra de nuværende 20 til 40 mia. kr. i 2030.

Water Valley Denmark vil blive etableret på et areal ejet af Aarhus Kommune i Viby, og vandselskabet Aarhus Vand vil være tovholder på projektet.

»Det er vigtigt at vide, at vandsektoren står for 3 pct. af den danske eksport. Det er et kæmpe projekt, der forhåbentlig vil give et kæmpe afkast. Det er flot, at Aarhus bliver hovedsæde i indsatsen. Dog undrer jeg mig over navnet. Jeg ved ikke hvilken vanddal, vi har i Aarhus, men der er sikkert en god inspiration fra Silicon Valley,« sagde Jan Ravn Christensen (SF) på onsdagens møde.

Også De Konservative bakkede op om projektet, der endte med at blive sendt til behandling i kommunens økonomiudvalg.

Epicentret er her

Dansk Folkepartis Knud N. Mathiesen efterspurgte mere viden om projektet, før partiet er klar til at bakke op om at bruge 8 mio. kr. Han foreslog et møde, hvor formanden for Aarhus Vand redegjorde for planerne:

»Vi skal bevilge millioner til projektet, men det kræver, at vi ved noget om det. Mange ved ikke rigtig, hvad det er. Man bør arrangere et møde, fordi det er fantastisk, når Aarhus har mulighed for at samle alle de fine mennesker i sådan et projekt.«

I marts begyndte Aarhus Vand byggeriet af et stort nyt domicil i Viby, hvor Water Valley Denmark skal ligge. Bygningen skal huse 230 medarbejdere og stå færdigt i slutningen af 2022. Inspirationen til Water Valley Denmark kommer bl.a. fra Agro Food Park, der i dag rummer godt 80 virksomheder og videninstitutioner med tilsammen ca. 1.250 medarbejdere.

»Vi har virksomheder og offentlige selskaber, som har gode løsninger og er dygtige til at arbejde sammen, så det er oplagt at samle kræfterne. Vi skylder en stor anerkendelse til Aarhus Vand, som virkelig har været primus motor i det her. Hvis man skal forstå perspektivet, kan man sammenligne med, da man skød IT-byen Katrinebjerg i gang med universitetet eller Agro Food Park. Det er nogle af de samme greb, vi bruger. Projektet rækker langt ud over kommunegrænsen, men får et epicenter her,« sagde borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.