Rådmand undrer sig over kritik fra boligforening

Teknisk rådmand Bünyamin Simsek (V) afviser Brabrand Boligforenings kritik af kommunens tilsyn.

Artiklens øverste billede
Teknikrådmand Bünyamin Simsek (V) påpegede i mandagens JP Aarhus, at der i dag ikke er problemer i samarbejdet med Brabrand Boligforening. Arkivfoto: Morten Lau-Nielsen

Mangel på selvkritik, en ufornuftig automatpilot og en gammelkendt forsvarsmur.

Sådan lyder kommentarerne fra Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø, til den kritik, som direktøren for Brabrand Boligforening (BB), Keld Laursen, i mandagens udgave af JP Aarhus rejser af Aarhus Kommunes tilsyn med byens boligforeninger.

»Der mangler en selvrefleksion og en selvkritik over for den virksomhed, man har ansvaret for,« siger Bünyamin Simsek, der er politisk ansvarlig for tilsynet.

Lad os sige, at Brabrand Boligforening havde ret i sin påstand, så kunne det alligevel aldrig være et forsvar for at gå i gang med byggerier uden at have fået en tilladelse til det.

Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø

Artiklerne beskriver, at BB byggede sit nye hovedsæde i Gellerupparken uden at have fået den fornødne tilladelse hertil. Keld Laursen skyder i den forbindelse på sagsbehandlingen i kommunens tilsyn. Direktøren anerkender ikke, at BB har begået fejl, selv om tilsynet i sin endelige godkendelse af hovedkontoret i maj 2020 udtrykte kritik af boligforeningen for at have begyndt byggeriet, inden godkendelsen var på plads.

Tværtimod mener Keld Laursen, at tilsynet burde have en ydmygere linje, når det »var blevet rykket for et svar mere end 10 gange og undervejs i forløbet havde overset adskillige centrale sagsdokumenter«. Desuden klandrer direktøren tilsynet for at slå »hårdt og nidkært ned, hvis man ikke overholder tidsfrister og begår fejl, men begår man selv fodfejl, ignorerer man det«.

Nidkært tilsyn

Bünyamin Simsek konstaterer, at han har gennemgået sagen, og han anerkender ikke, at der er noget kritisabelt at sætte på tilsynets arbejde.

»Jeg har det godt med, at jeg har et tilsyn, der er nidkært med retningslinjer og lovgivningen. De har et stort ansvar med en boligforening, der forvalter lejerens penge. Vores advokatundersøgelse har dokumenteret, at det har boligforeningen haft en meget ligegyldig tilgang til,« konstaterer rådmanden, med henvisning til at kommunen tidligere har sat advokater til at undersøge en række af BB’s byggesager, da tilsynet fandt ud af, at boligforeningen havde iværksat en række renoveringssager og byggerier af nye almene boliger uden lovpligtige godkendelser.

Bünyamin Simsek studser over, at direktøren nu kommer med, hvad han kalder en bagudrettet kritik.

»Det undrer mig, at man begynder at rejse samme forsvarsmur, som allerede er blevet pillet ned fra vores side. Overskriften fra direktørens side er, at angreb er det bedste forsvar,« siger han og fortsætter:

»Jeg oplever, at hver gang tilsynet kommer med en kritik af BB, reagerer den med at kaste 10 påstande tilbage imod tilsynet. Det er, som om der går en autopilot i gang, og den er ikke fornuftig. Det indholdsmæssige og substansen har man ikke på plads.«

Isoleret boligforening

Rådmanden understreger, at direktøren ikke er tilsynsmyndighed over for kommunen, men omvendt.

Han konstaterer, at hans forvaltning fører tilsyn med alle byens boligforeninger, men at det kun er fra BB, der kommer sådanne svadaer:

»BB står meget isoleret på det punkt. Hvis BL’s 5. kreds (boligforeningernes interesseorganisation i Aarhus, red.) kom med en lignende kritik, hoppede jeg gerne ombord i den.«

Mener du, at tilsynet har gjort sit arbejde godt nok, når der går så lang tid med at få godkendelsen på plads?

»Tilsynet har leveret i forhold til den opgave, det har. Lad os sige, at BB havde ret i sin påstand, så kunne det alligevel aldrig være et forsvar for at gå i gang med byggerier uden at have fået en tilladelse til det.«


Hvad betyder direktørens udmeldinger for samarbejdet mellem tilsynet og BB?

»Det betyder intet for samarbejdet. Samarbejdet er ikke bygget på kemi og følelser – vores tilsyn er baseret på lov.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Keld Laursen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.