Naturformidler: »Kunne vi ikke gøre tingene på en ny måde til gavn for naturen?«

Naturformidler Jakob Aandstad Sørensen arrangerer naturture i Aarhus og omegn. Han efterlyser endnu mere vild natur i kommunen.

Artiklens øverste billede
Jakob Aandstad Sørensen har på grund af corona endnu ikke planlagt ture i 2021, men så snart det bliver tilladt at samles mindst 20 mennesker igen, er han klar med nye ture i Aarhus og omegn. Foto: Kasper Heden Andersen

De grønne ørkner. Det kalder naturformidler Jakob Aandstad Sørensen de mange græsplæner, der præger de aarhusianske parker.

»Der er meget få dyre- og plantearter i de græsplæner. Dele af parkerne burde få lov til at vokse vildt med danske urter og blomster. At lægge sig i en blomstereng mellem bier og sommerfugle er jo helt fantastisk. Vi skal gøre mere plads til naturen, og den har ikke brug for græsplæner,« siger Jakob Aandstad Sørensen.

Han afholder naturture i Aarhus og omegn via sit firma DetHeltVildt. Det sker blandt andet i samarbejde med Aarhus Kommune. Han oplever en stigende interesse for den vilde natur hos både borgere og politikere.

»Det er blevet bedre på det seneste. Der er nogle gode pletter af vild natur rundt omkring i Aarhus Kommune, men der er plads til meget mere,« siger Jakob Aandstad Sørensen.

Jakob Aandstad Sørensen er naturformidler og foredragsholder i firmaet DetHeltVildt. Her er han fotograferet i Vejle, men laver for det meste ture i Aarhus – han har været nødt til at flytte tilbage til Vejle, da indtægterne faldt i Aarhus .Foto: Kasper Heden Andersen

Aarhus’ gamle skove

Jakob Aandstad Sørensen fremhæver skovene omkring Aarhus som særegent for byen.

»Aarhus er heldig at have en masse gammel skov som Moesgaard Skov og de andre skove syd for byen, men naturen har ikke haft specielt meget fokus førhen, og derfor er mange af de gamle træer blevet fældet, som regel helt nede ved bunden. I stedet burde man lade nogle meter af stammen stå af hensyn til insekter og fugle,« siger Jakob Aandstad Sørensen.

Aarhus Kommune er blevet bedre til at lade de gamle træer stå i Vennelystparken, som Jakob Aandstad Sørensen arrangerer ture til.

I den nordlige ende er der også et Vild med Vilje-areal anlagt i et samarbejde mellem Aarhus Kommune, Naturhistorisk Museum og Danmarks Naturfredningsforening.

»Her er sået mange danske arter, især engplanter, som får lov at vokse vildt. Det er især flot om foråret og sommeren, hvor der er rigtigt mange insekter og blomster,« fortæller Jakob Aandstad Sørensen. Han ønsker samme initiativ for Universitetsparken.

»Universitetsparken er en grøn ørken. Der kunne komme det mest fantastiske insektliv her, fordi arealet er så stort, men der sker desværre ingenting. Kunne vi ikke gøre tingene på en ny måde til gavn for naturen? Vi vil aldrig komme til at fortryde det. Tænk på, hvor mange farver vi vil få i bybilledet. Der er også mange sundhedsmæssige aspekter ved at få mere natur i byen,« påpeger Jakob Aandstad Sørensen.

Botanisk Have fredet

Botanisk Have blev fredet i 2018 efter et forslag fra Danmarks Naturfredningsforening.

»Den vilde natur er vigtig at prioritere, fordi arter forsvinder med lynets hast. Mennesket fylder for meget. Nogle gange er det sundt at gå på kompromis med ens egne behov, fordi der er noget, der er vigtigere, og som var her før os,« siger Jakob Aandstad Sørensen.

Rent naturmæssigt finder han ikke Botanisk Have så interessant, men én vigtig blomst vokser her.

»På østsiden af Væksthusene vokser almindelig kællingetand, som er en dansk art. Den lever mange insekter på, blandt andet den sommerfugl, der hedder seksplettet køllesværmer. Den ser man her, fordi almindelig kællingetand er blevet plantet her,« siger Jakob Aandstad Sørensen.

Der er vandløb og søer i Botanisk Have, og vand er vigtigt for naturen.

»En isfugl kigger forbi en gang imellem, fordi her er lækre ting i vandet til den. Det Blå Lyn bliver den kaldt, fordi den flyver så hurtigt,« siger Jakob Aandstad Sørensen.

Han mener, at der også kunne anlægges mere vild natur i Botanisk Have ligesom i andre af byens parker.

Jakob Aandstad Sørensen er egentlig uddannet cand.it. i digital design fra Aarhus Universitet, men ernærer sig nu som naturformidler og foredragsholder i firmaet DetHeltVildt. Foto: Kasper Heden Andersen. Foto: Kasper Heden Andersen

Fuglemekka ved Egå Engsø

Jakob Aandstad Sørensen laver også fugleture til Egå Engsø.

»Egå Engsø er et af de bedste naturområder i Aarhus Kommune. Et fuglemekka, som mennesker fra hele landet kommer for at se. Her bør alle tage ud, og husk kikkerten,« siger han.

Det var netop ved Egå Engsø, at Jakob Aandstad Sørensen fik sin hidtil største naturoplevelse i Aarhus Kommune. Her var han så heldig at kunne fotografere en svømmende havørn. Den havde fanget så stor en fisk, at den ikke kunne flyve med den, og derfor padlede den i land med sine store vinger og byttet i et fast greb i kløerne under vandet. I dag kan Jakob Aandstad Sørensens optagelse stadig ses på TV2’s nyhedsside.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

»Samme dag, som jeg så den svømmende havørn, så jeg den lidt sjældne fugl nordisk lappedykker. Det var en fantastisk dag,« fortæller Jakob Aandstad Sørensen.

En anden naturoplevelse i Aarhus Kommune, der næsten ligger på højde med den svømmende havørn, er de sommerfugle, som han har oplevet i Lisbjerg Skov.

»Der er et lille sted nær shelterpladsen, hvor der er mange sommerfugle, også lidt ualmindelige arter, fordi her er mange blomster og ret varmt om sommeren, og det kan insekter godt lide. Jeg har set grøn køllesværmer her. Den er smaragdgrøn med et utroligt flot skær i vingerne. Den ligner noget fra et eventyr,« siger Jakob Aandstad Sørensen.

Aarhus Kommune har mange grønne pletter, der med fordel kunne konverteres til vild natur, mener Jakob Aandstad Sørensen. Foto: Kasper Heden Andersen

Kokasserne ved Åbrinken

Jakob Aandstad Sørensen fremhæver også Åbrinken, der ligger ved Søren Frichs Vej ved Ringgaden. Her græsser galloway-kvæg på en eng det meste af året.

»Køernes kokasser er fantastiske for insekterne, især for møgbiller. Hvor der er kokasser, er der ofte et mylder af liv. Vi mangler lort i Danmark! Mange af de danske insektarter er tilpasset masser af lort, så det skal vi have mere af! Og døde dyr. Det går nok ikke med døde dyr i Vennelystparken, men gerne ude i store naturområder rundt om i landet,« siger Jakob Aandstad Sørensen.

Han laver også sanketure, når det er sæson, blandt andet svampeture om efteråret. Han anbefaler de meget sunde ramsløg i Riis Skov til marts og slåenbærrene ved Tangkrogen i september-oktober, de er gode til snaps, saft og likør. Der vokser også røllike-blomster ved Tangkrogen, og de er gode til snaps.

På grund af corona har han endnu ikke planlagt ture i 2021, men så snart det bliver tilladt at samles mindst 20 mennesker igen, er han klar med nye ture i Aarhus og omegn.

»Naturen er et frirum, hvor man kan slappe af og være sig selv,« siger Jakob Aandstad Sørensen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.