Havnedirektør i frontalangreb på vindmøllelaug

Direktøren for Aarhus Havn er stærkt fortørnet over, at Aarhus Vindmøllelaug forsøger at sælge andele til fire vindmøller ved Østhavnsvej, som Aarhus Havn har sagt nej til. S-ordfører forstår godt vreden.

Artiklens øverste billede
Aarhus Havn er med på at overveje to vindmøller på containerterminalen på Østhavnen, men ikke fire vindmøller ned langs Østhavnsvej til venstre på dette luftfoto, der er taget i maj 2019. Foto: Aarhus Havn

»Hvis deres motiv er at samle tilslutning til et projekt for derefter at bruge tilslutningen som pression for at få det gennemført, synes jeg, det er den helt forkerte måde at gribe sådan en sag an på.«

Sådan afslutter Thomas Haber Borch, direktør for Aarhus Havn, en usædvanlig skarp kritik af Aarhus Vindmøllelaug udsendt i en pressemeddelelse onsdag.

Direktørens kritik skyldes, at vindmøllelauget angiveligt forsøger at sælge andele til fire vindmøller langs Østhavnsvej, selv om Aarhus Havn allerede har sagt nej til den placering.

Vindmøllelauget skal ikke sælge andele til noget, vi slet ikke har besluttet endnu

Steen Bording Andersen (S), teknisk ordfører

Havnen fortæller i en pressemeddelelse, at Aarhus Vindmøllelaug i august udbad sig et møde med Aarhus Havn, og her præsenterede vindmøllelauget en idé om fire vindmøller langs Østhavnsvej. På det tidspunkt var to andre vindmøller et andet sted på havnen allerede til debat i både byrådet og blandt borgerne. Men vindmøllelauget ønskede sit eget projekt – nemlig fire vindmøller et helt andet sted på havneområdet.

»Ved vores møde med Aarhus Vindmøllelaug afviste vi at underskrive en hensigtserklæring om, at vi vil se på muligheden for at placere de fire foreslåede møller langs Østhavnsvej eller for den sags skyld se på en anden placering. Det har vindmøllelauget sågar skrevet i sit eget mødereferat, så ingen kan være i tvivl. Alligevel turnerer de nu rundt og forsøger at sælge andele i projektet,« siger havnedirektør Thomas Haber Borch i pressemeddelelsen.

Thomas Haber Borch, direktør for Aarhus Havn, er stærkt utilfreds med Aarhus Vindmøllelaug. Foto: Aarhus Havn.

To på containerterminalen

Direktøren fortæller, at hvis vindmøllelauget eller andre ønsker at opstille vindmøller på havnen, skal de pågældende købe eller leje et areal af Aarhus Havn, som ejer havneområdet. Og når Aarhus Havn har sagt nej til projektet, er de privatretlige forudsætninger for projektets gennemførelse derfor ikke til stede.

»Vi har sagt ja til at overveje, om der kan opstilles to vindmøller på containerterminalen, som Aarhus Kommune har med i sin energiplan. Men af hensyn til vores drift og havnens fremtidige udvikling har vi besluttet at sige nej til flere vindmøller,« siger Thomas Haber Borch.

Direktøren tilføjer over for JP Aarhus:

»Planer om vindmøller langs Østhavnsvej har ikke været drøftet, og derfor har vi behov for at præcisere vores stilling til det.«

Han ønsker ikke at kommentere eventuelle planer om at opsætte flere vindmøller på havnen i forbindelse med en eventuel havneudvidelse, som har været nævnt fra Socialdemokratiets side.

S forstår vreden

Steen Bording Andersen, teknisk ordfører for Socialdemokratiet, har forståelse for havnens harme:

»Det kan jeg godt forstå, for vindmøllelauget skal ikke sælge andele til noget, vi slet ikke har besluttet endnu. Jeg kan forstå, at lauget gerne vil have en fornemmelse af, om der er opbakning til vindmøllerne, men vi har jo ikke engang besluttet, om der skal opsættes vindmøller på havnen,« siger han.

Steen Bording Andersen (S), teknisk ordfører, forstår godt havnedirektørens kritik. Til højre er det K-byrådsmedlem Peter Sporleder. Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen

Han henviser til, at byrådet har vedtaget en såkaldt temaplan med mulige placeringer for solceller og vindmøller, men før opsætning af vindmøller og solceller skal der ske en behandling af hvert enkelt projekt med nye lokalplaner, miljøvurderinger og borgerhøringer.

Aarhus Kommune er på vej med et brev til alle tidligere ansøgere med information om, hvordan der kan ansøges.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Aarhus Vindmøllelaug.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.