Rune Kilden: Placér vindmøllerne ved motorvejene

Vindmøller på Aarhus Havn kan blive en bremse for udvikling af Aarhus, mener udvikler Rune Kilden, der i stedet foreslår vindmøller langs motorvejene ligesom i Tyskland.

Artiklens øverste billede
Udvikler Rune Kilden (til højre) mener ikke – som borgmester Jacob Bundsgaard (tv.) og resten af det røde flertal i byrådet – at vindmøller på Aarhus Havn er en god idé. Arkivfoto: Tanja Carstens Lund

Normalt blander han sig ikke i de politiske debatter, udvikler Rune Kilden, men han svarer, når han bliver spurgt. Og derfor giver han her på JP Aarhus’ opfordring sin holdning til det aktuelle spørgsmål om vindmøller på havnen.

»Den generelle tendens er, at vi trækker mange ting uden for byen, og derfor kan det undre mig, at man vil trække to eller flere vindmøller ind i byen,« siger Rune Kilden og fortsætter:

»Vi har besluttet at bygge byen ned til havnen, og som udviklere bruger vi en del ressourcer på at få nye boliger til at fungere i områder, hvor der er problematikker om lugt, støj, eksplosionsfare og forurenende virksomheder. Det er i forvejen kompliceret at bygge på havnen, og derfor forstår jeg ikke, at man med vindmøller vil tilføje yderligere en problemstilling, når effekten tilsyneladende er begrænset.«

Det vil være et selvmål af dimensioner.

Rune Kilden, udvikler

Rune Kilden har absolut ikke noget imod vindmøller – hvis de står de rette steder.

»Personligt synes jeg, at vindmøller er flotte, og hvis vindmøller på havnen var den eneste mulighed for at skabe en bæredygtig fremtid, kunne jeg være enig, men hvorfor ikke placere vindmøllerne langs motorvejene,« siger han og fortsætter:

»Når jeg kører gennem Tyskland, er det tydeligt, at man opsætter vindmøller og solcelleanlæg i de områder, hvor der ikke bor mennesker. Det kan være langs motorvejene, og det giver i min verden super god mening, og derfor undrer det mig, at vi i Aarhus vil trække vindmøllerne ind i byen.«

Mange bekymrede

Som udvikler af bl.a. Lighthouse, Aarhus og Bassin 7 på Aarhus Ø kender han området og bekymringerne.

»Jeg er ikke ekspert på vindmøller, men jeg kan notere, at mange er bekymrede over f.eks. den lavfrekvente støj fra vindmøllerne. Det er korrekt, at afstanden fra møllerne til Aarhus Ø er pænt stor, men man siger, at støj transporterer sig hurtigere over vand, og vi har erfaret, at arbejdet med Molslinjens nye terminal på Østhavnen gav støjgener på Aarhus Ø, selv om det er langt væk,« siger han.

Rune Kildens forretning er at bygge og sælge boliger og erhvervslokaler, men han tør ikke byde på, om vindmøller på havnen vil påvirke salget af boliger på Aarhus Ø.

»Det vil afhænge af konsekvenserne, men hvis man kan påvise negative konsekvenser for beboere, skal man tænke sig rigtig godt om, før man opsætter møllerne,« siger han, der frygter, at møllerne kan blive en bremse for Aarhus:

»Vi gør i øjeblikket rigtigt meget for at sikre byens udvikling, men i værste fald kan vi risikere, at vindmøllerne bliver en begrænsning for vores byudvikling, og det vil være et selvmål af dimensioner.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.