Nu kommer sprøjteforbuddet i næsten hele Aarhus Kommune

Med vedtagelsen af en plan for at beskytte grundvandet i Storaarhus sikres halvdelen af aarhusianernes drikkevand mod pesticider.

Artiklens øverste billede
Aarhus Kommune indførte i 2017 et forbud mod pesticider i Indsatsområde Beder for at beskytte drikkevandet. Det førte til ni klager. Arkivfoto: Thomas Borberg

Et forbud mod brugen af sprøjtemidler i langt det meste af Aarhus Kommune bliver nu en realitet.

Det sker efter, at Aarhus Byråd onsdag eftermiddag vedtog indsatsplanen for at beskytte drikkevandet i det, der kaldes Storaarhus. Den følger en indsatsplan i området omkring Beder og Stautrup-Åbo-området.

»Planerne er meget vigtige for Aarhus og for at sikre det rene drikkevand, vi gerne vil have. Heldigvis er der indgået mange frivillige aftaler, men der er nogen, det ikke er lykkedes med,« sagde Ango Winther (S) med henvisning til, at der i forbindelse med tidligere indsatsplaner ikke er opnået enighed med lodsejere om, at de frivilligt skulle ophøre med brugen af sprøjtemidler.

De har i stedet fået påbud om at stoppe brugen af pesticider.

Den tilgængelige drikkevandsressource i Aarhus Kommune er fuldt udnyttet. Kommunens 25 almene vandværker indvinder årligt ca. 20 mio. kubikmeter vand til ca. 350.000 borgere. I næsten alle landområder i Aarhus indvindes der grundvand, og i modsætning til andre kommuner er der i Aarhus ikke nye områder, som vandværkerne kan flytte til, hvis et eller flere af de betydende grundvandsmagasiner bliver forurenede.

Fra indsatsområdet Storaarhus indvindes årligt ca. 10 mio. kubikmeter drikkevand.

Udvalget for Teknik og Miljø har diskuteret muligheden for at indgå midlertidige aftaler med lodsejere om at indstille brugen af sprøjtegifte. Det afviste et flertal i byrådet.

Den mulighed blev dog støttet af Venstre.

»Vi skal sikre vores drikkevand. Venstre ønsker, at der indgås frivillige aftaler med landmænd. Det har vi ikke set i Beder. Mange står i en situation, hvor man har været stavnsbundet til ens jord. Det ønsker vi at undgå denne gang og en mulighed kunne være tidsbegrænsede aftaler for at gøre det mest muligt lempeligt for både landmænd og kommunens økonomi,« sagde Gert Bjerregard (V).

En række lodsejere, som ikke har indgået en frivillig aftale og har fået pålæg om at drive deres landbrug pesticidfrit, har tidligere klaget til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Nævnet afgjorde sagen til fordel for Aarhus Kommune i maj 2019.

Med Indsatsplan Storaarhus vil der være en indsats for stort set alle områder i Aarhus Kommune, hvor drikkevandet har særligt behov for at blive beskyttet. En fjerde indsatsplan for områder omkring Viby og Stautrup afventer fortsat statens kortlægning.

Ved budgetforliget for 2021 blev der afsat midler til at realisere indsatsplanerne. Det handler bl.a. om at kompensere lodsejere for værditab af deres ejendomme.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.