Øllet kommer igen til at flyde i Ceres gamle bryggerkældre

Madiværksætteren Søren Anker åbner restaurant, lounge og selskabslokaler i rammer, der er en del af byens – og hans egen historie.

Artiklens øverste billede
Iværksætter Søren Anker (t.h.) og kok Kim Hansen glæder sig til at komme i gang i kælderen under det tidligere Ceres-bryggeri. Fotos: Benjamin Nørskov

Duften af malt og humle er for længst fortrængt. Her i kældrene under de historiske Ceres-bygninger, der har overlevet betonelementernes indtog på den gamle bryggerigrund, lugter det i dag mere af nyt træ, skærebrænderrøg og store drømme.

Efter to et halvt års forberedelse og sidste øjebliks knoklen åbner madiværksætteren Søren Anker snart kældrene for aarhusianere og turister. 1.400 kvadratmeter under de ældste Ceres-bygninger bliver til restaurant- og festlokaler, der med garanti ikke findes magen til i byen.

Flere niveauer

I den dybeste kælder åbner Malt Fest & Event, der skal huse møder, konferencer og fester.

På niveauet over det, men stadig i en kælder, åbner Malt Restaurant og Lounge, og i Ceres’ gamle besøgskælder er der plads til impulsive planer som f.eks. pop-up-køkkener og en bottleshop. For nok er rammerne solide med massive hvælvinger i blottede mursten, men de skal kunne følge med en driftig restaurationsmand, der er fuld af ideer.

»Jeg har altid gået efter de skæve steder,« forklarer Søren Anker.

I forvejen driver Søren Anker bl.a. Turbinehallen, auktionshuset i Mejlgade samt en nyåbnet deli i en tidligere frikirke i Risskov. Steder, der nok er forskellige, men som har ét fællestræk: Lokalerne er udsædvanlige og skiller sig ud.

Så da muligheden bød sig for at åbne et nyt madsted under de gamle Ceres-bygninger, var han ikke i tvivl.

»De gamle ølkældre under Ceres er så skævt og anderledes et sted, at jeg ikke kunne lade være,« uddyber han.

Øl som omdrejningspunkt

Vi bukker os for at komme gennem en underjordisk tunnel væk fra den tidligere besøgskælder, hvor de impulsive ideer skal forløses.

Turen går gennem et bageri, ud i et nyt, åbent køkken i restauranten, der får plads til 116 gæster. De hvide buer, der udgør fundamentet i alle kælderplaner, leder straks tankerne mod den fashionable restaurant Kong Hans Kælder i København.

Men i bryggerikælderen i Aarhus bliver priserne mere jordnære. Kommer man blot forbi til en forfriskning, vil en bar med ikke færre end 16 fadølshaner stå klar til at slukke tørsten. Øllet er udviklet i samarbejde mellem Royal Unibrew og brygmester Anders Kissmeyer, der i sin tid stiftede Nørrebro Bryghus.

Fra restauranten fører en trappe ned til møde- og konferencefaciliteterne i Malt Fest & Event. Også her er bygningen holdt oppe af søjler, som danner stemningsfulde buegange, der understreges af en lyssætning i gulvet samt bag de paneler af træ, der ikke bare rummer lyddæmpning, elinstallationer og klimaanlæg, men som også skjuler slangerne fra det centrale fadølslager.

»Sammen med Royal Unibrew har vi udviklet et system, så festgæsterne selv kan skænke deres fadøl fra små stationer,« forklarer Kim Hansen, der er mad- og drikkevarechef i Søren Ankers madimperium.

Ølstationerne er direkte forbundet med det lager af øltanke, som man måtte specialindrette, da bryggeriet havde luftet et ambitiøst og omfattende koncept.

Stedets rammer er unikke.

Byens historie

Her i Malt Fest & Event kan op til 149 gæster slå sig løs i rammer, der er med til at fortælle en del af Aarhus’ historie. Bryggeriet blev grundlagt i 1856, og den sidste pilsner blev tappet i 2008. Siden er en stor del af bygningerne forsvundet og erstattet af VIA Campus, lejlighedsbyggerier og virksomheder. Men tættest på krydset ved Silkeborgvej og Thorvaldsensgade vil et torv åbne området op og skabe adgang til det nye madkompleks.

Ceres-bryggeriet er lokal industrihistorie, men også en del af Søren Ankers egen historie. Han husker farfarens beretninger om dengang han under Besættelsen var salgschef hos Ceres, og hvordan medlemmer af modstandsbevægelsen angiveligt fik husly og fri øl på bryggeriet. I dag huserer han selv i de lange, mørke gange under bryggeriet.

»Man kan fare vild hernede,« siger Søren Anker.

I sidste uge flød det stadig med afdækningspap, ledninger og håndværkerspor i festlokalet, men i lørdags bød Søren Anker velkommen til Malts første gæster; hans egne. Søren Anker fyldte 50 år, og hvad var mere naturligt end at invitere familie og venner ned i dybet og teste byens seneste bud på alternative festrammer.

Trods mange års erfaring fra restaurationsverdenen, bl.a. adskillige år som kok på fransk Michelin-niveau, er han ikke chefen, der overvåger hver en handling i køkkenet eller i festlokalerne. Det eneste krav er blot, at råvarerne skal være friske.

»Jeg er dybt imponeret af, hvad de unge mennesker kan i et køkken i dag. De laver mad med en anden lethed end jeg, og jeg overraskes gang på gang af resultatet,« siger Søren Anker og peger på mad- og drikkevarechef, kokken Kim Hansen, der i vid udstrækning har fået frie hænder til at skabe restaurantkonceptet Malt.

»Kim har ild i øjnene, og det smitter,« siger Søren Anker.

Kim Hansen forklarer:

»Vi har hyret masser af folk til dette koncept. Køkkenchefen er f.eks. fra Australien. Alle får lys i øjnene, når de ser lokalerne, og får lyst til at gøre det rigtig godt.«

Voksende marked i Aarhus

Det står hen i det uvisse, hvad Ceres-projektet har kostet.

»Men vi har ikke sparet på noget eller valgt lette løsninger,« forklarer Søren Anker.

Han fortæller, at man har lavet en solid forretningsplan, og at markedet for kurser, konferencer og events i Aarhus er stort. Flere hotelværelser betyder, at man kan trække flere og større arrangementer til byen, og dermed stiger behovet for alternative, festlige rammer som f.eks. Turbinehallen og Malt.

»Ved de store konferencer henlægger man ofte en del af programmet ude i byen. Her kan vi tilbyde nogle oplevelser, man ikke kan få andre steder,« fastslår Søren Anker.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.