Plejeuniformer er på vej: »De skaber mere afstand«

Alle ansatte på Aarhus’ plejehjem får uniformer. Det bliver blandet modtaget. En beboer er ikke begejstret. En ansat er ambivalent.

Artiklens øverste billede
Karl Voss, beboer på plejehjemmet Tranbjerg mener, at beboere og personale er mere ”dus”, når de ansatte bærer deres eget tøj. Foto: Christina S. Johansen

Cowboybukser tilsat lyserød skjorte eller knælange, sorte bukser med en lyseblå/hvid bluse til. Sådan er et par eksempler på de ansattes arbejdstøj på Plejehjemmet Tranbjerg denne dag, hvor vi er på besøg.

Til foråret er det slut

I dag bestemmer de ansatte selv deres arbejdstøj, men fra foråret 2018 er det slut. Herfra ryger valgfriheden, da der indføres uniformer på alle kommunens plejehjem.

Det huer ikke just Karl Voss i lejlighed 11 på Plejehjemmet Tranbjerg.

»Jeg kender pigerne rigtig godt. Vi er som en stor familie her. Med uniformer deler man det mere op. Uniformer skaber mere afstand,« forklarer han.

»Hvis man er påklædt på den måde, så signalerer det også, at man er en autoritet. Man er mere dus med almindeligt tøj,« fortsætter den ældre herre fra lænestolen i sin lejlighed.

Fingeren nedad

Det institutionsprægede look får altså en nedadvendt tommelfinger med på vejen.

»Det er jo vores hjem og ikke et hospital. Her er det ikke nødvendigt. Det er som sådan ikke, fordi jeg ikke kan lide uniformer – pigerne er da pæne i dem – men vi er altså mere dus uden,« forklarer han.

Hjemligheden, som Karl Voss hentyder til, er der ellers gjort meget ud af på Plejehjemmet Tranbjerg.

Efterlyser større udvalg

En papegøje tripper rundt i sit bur i opholdsstuen, gamle møbler fylder i gangene, og et poolbord i miniformat er der også blevet plads til.

For Helle Sommer Kristensen, der arbejder som vejleder for de studerende på Plejehjemmet Tranbjerg, er der både tommel op og tommel ned til indførelsen af uniformer.

»Vi er jo meget tætte på vores ældre, og med det job, vi har, er det fornuftigt at indføre uniformer for at minimere smittefare og spredning af resistente bakterier. Så vi er mange, der gerne vil det her,« siger Helle Sommer Kristensen på den positive front.

Uro hos demente

Når det kommer til de 11 konkrete sæt tøj, som personalet er stillet i udsigt, får tonen dog en anden lyd:

»Det er mørkeblå bukser eller nederdel og overdele i meget kolde farver. Når vi kommer til at se så ens ud i så kolde farver, invaderer vi borgernes hjem. Det signalerer ikke nogen glæde og venlighed,« siger hun og fortsætter:

»Når tøjet er så stærkt i udtrykket, kan det også give uro hos de demente, som simpelthen tror, at de skal på arbejde. Mange af dem har jo været vant til at bære uniform.«

Helle Sommer Kristensen efterlyser i stedet et meget større udvalg af arbejdstøj, så tøjet i højere grad matcher forskelligheden i personalet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen