»Der er stadig masser af hemmeligheder i hjernen«
Kunstig intelligens er slet ikke klar til at overtage, siger Aarhus-forsker Jacob Sherson, der mandag får en fornem pris for sin forskning i intelligens ved hjælp af computerspil.
»Vi skal hylde klogskaben. Sherson er et pragteksemplar af en forsker, der på en og samme tid går sine egne veje, bryder med etableret lærdom og inddrager borgere i sin forskning.«
Sådan lyder ordene fra uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) i en omtale af mandagens overrækkelse af Forskningskommunikationsprisen 2017.
Prisen går i år til Jacob Sherson, kvantefysiker ved Aarhus Universitet, og prisen overrækkes af Kronprins Frederik ved mandagens åbning af Forskningens Døgn på Experimentarium i København. Og det kongelige håndtryk går til en særdeles glad og stolt prismodtager.
»Det er en fantastisk anerkendelse af det arbejde, jeg har lavet i det seneste års tid, hvor jeg har prøvet at finde nye veje i forskningen. Jeg er virkelig beæret over at få prisen,« siger Jacob Sherson.
Input fra spillere
Lektoren i kvantefysik jagter svar på, hvad der adskiller den menneskelige hjerne fra de mest avancerede computere i verden.
Hvordan kan det være, at menneskets hjerne fortsat kan finde løsninger, som computerne ikke kan, og det handler bl.a. om egenskaber som intuition.
Jacob Sherson er leder af forskergruppen ScienceAtHome under forskningscentret Coder, som har udviklet computerspillet Quantum Moves, der kan spilles på nettet af alle, og det er der foreløbig flere end 200.000 mennesker, der har gjort.
»Vi har taget kompliceret kvantefysik, som vi har haft avancerede algoritmer til at løse uden det store held, og så har vi i stedet prøvet at kapsle det ind i et computerspil, hvor vi direkte kan bruge spillernes input til at sammenligne med computerens løsninger. Og det interessante er, at spillerne fandt bedre løsninger end de algoritmer, vi havde opstillet,« fortæller Jacob Sherson.
Og hvordan kan det så være?
»Det er jo det helt spændende spørgsmål, som vi prøver at forstå sammen med hjerneforskere, psykologer og andre forskere. Det handler om, at vi som mennesker har en intuition og en evne til at være i situationer, hvor vi uden at have så meget data til rådighed alligevel kan træffe de rigtige beslutninger, som maksimerer vores chancer for at overleve eller vinde et spil,« siger Jacob Sherson.
Bedste skakspiller
Et eksempel fra skakverdenen illustrerer meget godt, hvor langt vi ikke er nået endnu, når det gælder kunstig intelligens.
»Hvis man følger nyhedsstrømmen, får man en fornemmelse af, at kunstig intelligens vinder på alle fronter, men den bedste skakspiller i verden i dag er hverken en computer eller et menneske, men et menneske, der er hjulpet af en computer. Det viser meget godt, at vi endnu ikke er der, hvor kunstig intelligens er klar til at overtage. Vi er faktisk meget længere fra, end man skulle tro, for der gemmer sig fortsat en helt masse hemmeligheder i den menneskelige hjerne, som vi ikke kan sætte på formel. Endnu,« siger Jacob Sherson.