Bred opbakning til nyt stadion og multiarena
Hele byrådet bakkede op om at lave en analyse af bl.a. økonomien bag etableringen af et nye stadion og en multiarena.
Nu er den politiske vilje der. I den grad.
På baggrund af et forslag fra De Radikale og Venstre vil et samlet byråd sparke arbejdet med at etablere et nyt stadion og en multiarena i Aarhus i gang.
Først skal der laves en analyse af mulighederne for at etablere et nyt stadion i Aarhus, hvor fodbold er den primære idræt, og hvor der er mulighed for at afholde eksempelvis koncerter.
Derudover har R og V foreslået at begynde en proces for at afdække muligheden for en multiarena i Aarhus.
»Det går godt i Aarhus. Befolkningen vokser, turister tiltrækkes, vi er kulturhovedstad, og næste år er vi frivillighovedstad. Aarhus har i sandhed momentum. Men det må ikke få os til at hvile på laurbærrene og vente på, at tingene sker af sig selv. Vi skal afklare indholdet og kapaciteten på et nyt stadion. Vi skal se på finansieringsmodeller med samarbejdspartnere og undersøge konsekvenserne for øvrige idrætsaktiviteter omkring stadionet,« sagde Hans Skou (V).
Han foreslog, at der til de kommende budgetforhandlinger bliver afsat penge til de relevante analyser.
Byrådet besluttede at arbejde videre med en mulighed, hvor et nyt stadion forbliver i det nuværende område. Men alternative placeringer skal også undersøges i forhold til en kommende multiarena.
Socialdemokratiets Steen B. Andersen bakkede op om forslaget, men understregede, at den korrekte fremgang er, at lave en meget grundig analyse først.
»Vi taler måske om en milliardinvestering. Derfor er den rigtige tilgang til et eventuelt nyt byggeri at få fundamentet og økonomien på plads, før man går videre,« sagde Steen B. Andersen, der også understregede, at økonomien bag den kommende analyse skal gennemtænkes.
Rådmand for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad (R) har tidligere sagt, at en forundersøgelse kræver et beløb på omkring tre-fem mio. kr.
Først når den indledende undersøgelse er færdig skal det fastlægges, hvilken pris det endelige byggeri skal have, hvem der skal involveres, og hvor regningen skal ligge.
De Radikale og Venstre har i deres indstilling foreslået, at projektet finansieres med bidrag fra bl.a. Aarhus Elite/AGF og erhvervslivet.
Forslagsstillerne mener også, at det er vigtigt, at kommunen er villig til både at yde anlægsmidler samt efterfølgende være parat til at yde driftsmidler.
SF's politiske leder Thomas Medom mente, at man skulle have realistiske visioner, og stillede derved spørgsmålstegn ved byggeriet af en multiarena.
»Vi ønsker ikke at skyde tanken ned om at kombinere et stadion med en multiarena. Men vi skal være realistiske, og vi vil satse på et nyt stadion, der kan benyttes til andet end fodbold,« sagde han.
Borgmester Jacob Bundsgaard (S) endte med at sende forslaget til behandling i magistraten, da der var en del uafklarede økonomiske spørgsmål.