»Der er noget magisk over bålmad«

Aarhusianske Jakob Nusbaum fra firmaet Gourmensch har succes med at lave bålmad i naturen.

Artiklens øverste billede
Madlavning er ikke noget nyt for friluftskokken Jakob Nusbaum. Han har i flere år haft en madblog, og han har også deltaget i tv-programmet MasterChef. Foto: Casper Dalhoff

Han havde egentlig et godt job i den aarhusianske reklamebranche. Men den 41-årige familiefar Jakob Nusbaum fra Aarhus N ville noget mere.

Derfor sagde han i 2016 farvel til reklamebranchen for at blive selvstændig med firmaet Gourmensch, der laver udendørs kurser for selskaber, skoler og firmaer, hvor deltagerne selv tilbereder gourmetmad over bål. Målet er at give folk rum til samtale og nærvær i en presset hverdag.

»Bål samler mennesker, og der er noget magisk over at lave bålmad sammen. På arbejdet er der travlt, og hjemme er der en masse praktiske opgaver, der skal løses. Men ved bålet har man ro til at tale sammen, når man står med et glas vin, og vildtragouten snurrer i gryden på bålet,« siger Jakob Nusbaum.

Danmark skal lave bålmad

Firmaet er kommet godt fra start og har efterhånden lavet mad sammen med mere end 1.000 mennesker i skove og på strande i Danmark. Arrangementerne har været alt fra bryllupper til teambuilding-arrangementer for virksomheder som DONG Energy og Lego.

Missionen er klar for den aarhusianske ildsjæl, der bor i en lejlighed i Aarhus sammen med sine to sønner, Noah og Kristoffer på 12 og 9 år: Han vil have hele Danmark mere ud i naturen for at lave bålmad.

»Danskerne skal ud i naturen og lave mad over bål, fordi det skaber relationer og nærvær. De skal selv have fingrene nede i gryden, og jeg oplever ofte, at folk bliver helt høje, når vi er ude. Engang mødte jeg en tidligere deltager, som efter mit arrangement havde lavet sin egen bålplads i haven, hvor han ville lave mad sammen med sine gæster til en fest. Jeg bliver glad, når deltagerne bliver inspireret,« siger han.

Man kan komme langt med en støbejernsgryde fra en genbrugsforretning, en gammel grillrist og nogle store sten.

Jakob Nusbaum, bålentusiast

Og bålmad kan vel at mærke sagtens laves om vinteren, pointerer den naturglade madentusiast med reference til det danske vintervejr uden for vinduet.

»Der er noget smukt over kontrasten mellem at stå ved bålet i minusgrader, mens sneen daler ned fra himlen, og tilberede krydrede retter, der giver den indre varme,« siger han.

Ingen sociale medier

Madlavning er ikke nyt for den nyslåede iværksætter. Jakob Nusbaum har i mange år haft en madblog, hvor han formidler sine egne opskrifter, og han var med i TV3’s kokkeudsendelse MasterChef i 2015 – dog uden at nå op på vinderpodiet.

Hans interesse har alle dage været primitiv mad og ikke eksklusiv gourmetmad, der skal indtages i fine rammer med hvid dug på bordet.

»Når man kommer væk fra sit hus og ud i naturen omkring et bål, kommer man tættere på andre mennesker og sig selv. Man bliver ikke bombarderet med indtryk fra reklamer og sociale medier, og man er tilstede på en helt anden måde. Simple living og slowcooking er to nøgleord for mig,« siger Jakob Nusbaum.

Børnene skal også med

Det er vel at mærke ikke kun voksne, som skal inspireres til at lave mad i naturen. Jakob Nusbaum holder jævnligt kokkeskoler og bålarrangementer for børn, ligesom han sammen med sine børn har lavet mad i skove og ved strande, fra de var små.

»Børn er enormt nysgerrige, og de skal have madglæde ind fra modermælken ved at hjælpe med at lave mad. Her fungerer det rigtigt godt at lave mad sammen i naturen, fordi man ikke bliver distraheret. Men det er vigtigt, at processen er i fokus og ikke selve resultatet. Man skal have overskud til at lade børnene prøve ting af og eksperimentere,« siger han. Bålkok steger kæmpebøf direkte i gløderne

Book bålplads på nettet

Ifølge Jakob Nusbaum behøver det hverken være svært eller kompliceret at lave mad i naturen. I Aarhus kan man på websitet friluftslivaarhus.dk gratis booke bålpladser i hele kommunen, og det kræver ikke en masse udstyr at flytte køkkenet ud i den frie natur.

»Man kan komme langt med en støbejernsgryde fra en genbrugsforretning, en gammel grillrist og nogle store sten. Vi er også privilegerede i Aarhus, fordi vi har skove med masser af krydderurter og Aarhus Bugt, hvor man bogstaveligt talt kan hente maden direkte op i form af krabber, fisk og tang,« siger han.

Kogebog på vej

Det seneste skud på stammen for Gourmensch er et samarbejde med Danmarks Jægerforbund, som gør det muligt at bruge forbundets hytte ved Kalø på Djursland til udendørs kurser. Her kan deltagerne selv hente friske råvarer i naturen, være med til at partere vildt og tilberede de forskellige udskæringer over bål.

Jakob Nusbaum er også ved at færdiggøre en kogebog, ligesom han formentlig får en madbod med bålmad på musikfestivalen Northside i juni 2017, som han også havde sidste år.

»På Northside var vi sidste år så heldige at vinde prisen for årets madnavn. Vi lavede asiatiske porchetta-burgere grillet over bål til flere tusinde mennesker i løbet af tre dage, og det er det vildeste, jeg nogensinde har prøvet. Der er ingen tvivl om, at interessen for bålmad er større end nogensinde før,« mener han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.