De hjemløse er til tælling

I denne uge tælles de hjemløse i Aarhus i en stor undersøgelse foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Artiklens øverste billede
Kenneth Mikkelsen fra Kirkens Korshær hjælper en bruger med at udfylde et af de skemaer, som bruges i forbindelse med registreringen af hjemløse. Foto: Joachim Ladefoged

Kulden bider hårdt i denne tid, og det at bevæge sig udenfor kan for mange være en udfordring. Men der er nogle, der ikke har noget valg. Dem, som sover på bænke eller herberg, og som ikke kan nyde trygheden af en varm lejlighed: de hjemløse. Men hvor mange af dem er der egentlig i Aarhus?

Det undersøger man i denne uge, hvor antallet af hjemløse skal gøres op. Det sker som et led i en større national undersøgelse, der skal kortlægge, hvor mange hjemløse der er i Danmark. I Aarhus bliver optællingen foretaget af byens sociale tilbud og myndigheder i samarbejde med Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI). Optællingen sker hvert andet år og altid over hele uge 6.

»Undersøgelsen giver et overblik over, hvordan hjemløsheden udvikler sig over flere år. Kommunerne bruger tallene til at se, hvordan deres indsats på området virker, eller hvad de kan gøre anderledes,« siger Lars Benjaminsen, forskningsleder på undersøgelsen.

Politikerne ynder helst at snakke om kulturhovedstad eller udvidelse af E45. Men en undersøgelse af denne karakter kan de ikke rende fra.

Anders Stagis, daglig leder af Kirkens Korshærs varmestue og herberg

En hjemløs bliver registreret ved, at værestederne eller myndighederne udfylder et tosiders dokument i samråd med den hjemløse. De hjemløse bliver registreret på værestederne, eller man tager ud om aftenen og natten for at opsøge folk, der sover udenfor i byens gader.

Kirkens Korshærs varmestue og herberg på Nørre Allé er byens største sociale tilbud for udsatte. Den har besøg af over 200 udsatte borgere på daglig basis og deltager i optællingen.

»Der har ikke været så mange overraskelser med optællingen endnu, men vi kan fornemme en stigning, især blandt de unge,« siger den daglige leder, Anders Stagis.

Han mener, at optællingen er vigtig, da den er grundig og veldokumenteret. Det betyder, at politikerne bliver nødt til at tage problemet med hjemløshed alvorligt, når de ser resultatet af den.

»Politikerne ynder helst at snakke om kulturhovedstad eller udvidelse af E45. Men en undersøgelse af denne karakter kan de ikke rende fra,« siger han.

Flere hjemløse i byen

Den seneste optælling fra 2015 viste, at der var sket en stigning i antallet af hjemløse i Aarhus i forhold til den forrige undersøgelse. Faktisk er antallet af hjemløse i byen udelukkende steget, siden man i 2009 begyndte at tælle de hjemløse. Optællingen fra 2015 viste, at antallet af hjemløse var steget med 43 pct. over seks år.

Om der fortsat kommer flere hjemløse på de aarhusianske gader, er svært at sige med sikkerhed, da undersøgelsen først bliver offentliggjort til foråret, men allerede nu siger de forskellige deltagere i optællingen, at de fornemmer, at der er kommet flere mennesker på gaden.

»Vi er ikke færdige med undersøgelsen, men allerede nu er vi blevet overraskede over, hvor mange hjemløse der er i forhold til sidste undersøgelse. Det er lidt foruroligende,« siger Ove Abildgaard, der er daglig leder på Værestedet, som er et kommunalt tilbud i Jægergårdsgade.

Han ser en stigning i antallet af hjemløse midaldrende mænd, men understreger, at han kun kan tale på Værestedets vegne.

Flere unge på varmestuen

Kirkens Korshærs igangværende optælling viser heller ikke tegn på en forbedring i antallet af mennesker uden tag over hovedet. Organisationen har dog ikke afvist nogen i døren denne vinter, som det ellers plejer at være tilfældet, men det skyldes ikke færre hjemløse ifølge Anders Stagis.

»Vi har forringet vores tilbud. Vi har jo kun fire forsorgspladser med senge, og der kommer mellem 60 og 70 mennesker hver nat, så de bliver klemt ind forskellige steder i huset på madrasser,« siger han.

Han oplever, at der kommer flere unge mennesker. En tendens, som den igangværende undersøgelse kan være med til at kaste lys over.

»Vi kan se, at der er sket en fordobling af de unge besøgende inden for det seneste par år. De unge kommer ikke her for sjov, da det kan være et hårdt miljø hernede, og vi er ofte deres sidste udvej,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.