En anden side af kulturlivet

Fotobog: Tre amatørfotografer rettede sidste sommer deres kameraer mod de mange klubber, foreninger og andre former for sammenrend, hvor folk mødes i sociale fællesskaber om interesser, der kan gå fra strikning til rollespil.

Artiklens øverste billede
Foreningen Einherjerne samler rollespillere, brætspillere og figurspillere. Den første søndag i hver måned spiller foreningen rollespil på Vestereng i Aarhus. Foto Birger Jensen

Det er der – i foreningslivet, i de sociale fællesskaber og i klubberne – at tre amatørfotografer har bevæget sig rundt med deres kameraer for at vise deres eksempler på den mangfoldighed af aktiviteter, der finder sted i Aarhus. Aktiviteter, der er båret af fælles interesser, hvad enten det er for cykling, kajakpolo, skak, strikning, rollespil, træskibe, eller hvad aarhusianerne nu finder på at gå op i.

»Det hele begyndte egentlig med, at vi var nogle i fotoklubben AFA, der blev enige om, at vi ville lave en bog,« fortæller Birger Jensen.

»Vi var tre, der fortsatte med en idé om at tage udgangspunkt i kulturhovedstadsårets tema, ”Let’s Rethink”. Gentænkning må nødvendigvis tage udgangspunkt i noget eksisterende, det som allerede findes i Aarhus. Der sker så mange ting, som ikke kommer frem, så det satte vi os for at fortælle om gennem vores billeder,« fortæller Birger Jensen om hans, Erik Paasch Jensens og Jørgen Bundgaards arbejde, der nu er blevet til en bog, ”Et andet blik på kulturen – En fotoreportage fra Aarhus”, som netop er kommet ud i flere af byens boghandlere.

»Vi begyndte at arbejde med at tage billeder i marts,« fortæller han om deres fotofællesskab.

»Vi er alle tre pensionister, så vi har tiden til det. Vi har besøgt 43 forskellige foreninger, klubber og andre steder, hvor folk mødes. Måden at være sammen på er forskellig, men fælles er, at samværet skaber sammenhængskraften.«

Startede en crowdfunding

Han nævner bl.a. en cykelklub, Kvinderdercykler, der startede på Facebook og i løbet af tre-fire år har etableret sig med 400 medlemmer.

Hos Kom og Dans danser medlemmerne på livet løs til swingende musik og arrangerer danseaftener og kurser. Foto Jørgen Bundgaard

»Vi er gået uden om de store, etablerede sportsklubber i håndbold og fodbold. Det er alle de andre steder, vi har fokuseret på, og vi er blevet mødt med den største velvilje« fortæller Birger Jensen, der i mange år har haft foto som sin store hobby.

Måden at være sammen på er forskellig, men fælles er, at samværet skaber sammenhængskraften.

Birger Jensen, en af de tre fotografer i bogen, en af de tre fotografer i bogen

Sådan en bog koster penge at lave, og efter at de tre fotografer uden held havde søgt om tilskud her, der og alle vegne, etablerede de en såkaldt crowdfunding, hvor folk kunne give et bidrag. Fik de 10.000 kr., ville de gå i gang, lovede de. De samlede i alt 11.458 kr. ind, det var stadig ikke nok, men resten har de selv lagt i. De måtte også selv etablere det forlag, bogen skulle udkomme på, Nica, og kalder derfor sig selv for Nica Fotograferne.

Kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R) har skrevet forordet i bogen:

»Det er i foreningerne, at mennesker lærer hinanden at kende, det er her, at nye venskaber opstår, det er her, vi udveksler erfaringer, meninger og synspunkter. Det er i foreningerne, at vi udvikler forståelse for hinanden og udvikler os selv som bedre mennesker.«

Det er lige Birger Jensens ord: Han og de to andre fotografer håber, at deres bog kan inspirere flere til at tage del i byens mange anderledes aktiviteter og tage del i et socialt fællesskab, som betyder noget for folk.

En gang om året bliver hele landsbyen Todbjerg udenfor Aarhus omdannet til en strikkeklub med op mod 1.000 deltagere. Foto: Jørgen Bundgaard

Bogen er båret af billeder, men bagest i den er der en kort beskrivelse af de foreninger og klubber, der er taget billeder af. Teksten står på både dansk og engelsk i et forsøg på at gøre den til en bog, der kan gives til de mange udenlandske gæster, der ventes at komme til Aarhus i dette kulturhovedstadsår. Gæster, der skal se en anden side af Aarhus, den side, der for alvor binder byen sammen.

Lige nu bruger de tre fotografer tiden på at arrangere en fotoudstilling, der skal rundt på flere biblioteker. Turnéen indledes på Risskov Bibliotek i næste måned og skal derefter til Solbjerg, Viby, Tranbjerg og Tilst. Aarhus Kommune har givet 10.000 kr. i tilskud til etableringen af disse udstillinger.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.