Aarhusiansk tryllekunstner vil sprede smil i verdens mest lukkede land

Tryllekunstner Jesper Grønkjær vil forsøge at trylle smil frem blandt indbyggerne i Nordkorea. De nordkoreanske myndigheder kommer døgnet rundt til at holde skarpt øje med hans foretagender.

Artiklens øverste billede
Tryllekunstneren Jesper Grønkjær vil i Nordkorea forsøge at sprede smil og få besvaret nogle spørgsmål. Foto: Christian Klindt Sølbeck

Smil skaber samhørighed. Det nedbryder landegrænser, kulturelle skel, hudfarve, modersmål, alder og køn. Det åbner døre, hjem og hjerter. Sådan beskriver den aarhusianske tryllekunstner, forfatter og foredragsholder Jesper Grønkjær sine erfaringer med smilet, som han i over 25 år har levet af at sprede i både ind- og udland.

Med kufferten fuld af klovnenæser, ballondyr og tryllehatte er Jesper Grønkjær draget til verdens mest lukkede, isolerede og overvågede land, Nordkorea, hvor han vil forsøge at få adgang til befolkningen gennem smil og latter. Ja, hvis ellers de vil lukke ham ind. For selv for en harmløs tryllekunstner fra Brabrand er Nordkorea et lukket land.

»Jeg har selvfølgelig forklaret dem, hvilke mål og ønsker jeg har for min rejse; at jeg gerne vil sprede smil og optræde for forskellige dele af samfundet, men de nordkoreanske myndigheder kan til enhver tid formene mig adgang, ligesom at de 100 pct. kan diktere min gøren og væren under opholdet,« sagde Jesper Grønkjær inden afrejsen.

To vagter

Tryllekunstneren fortalte, at han den 1. september skulle mødes med en rejseagent i Beijing, der »forhåbentlig« kunne stå klar med en rejsetilladelse til hans videre færd ind i nabolandet.

En 24 timers togtur ville derefter vente ham, og i Pyongyang, Nordkoreas hovedstad, ville myndighederne tage hans pas og tildele ham to såkaldte regeringsansatte guides.

Jesper Grønkjær selv kaldte dem for vagter.

»Jeg skal være mandsopdækket døgnet rundt. De to vagter kommer til at følge mig alle steder og bestemme, hvad jeg skal og må se, hvor jeg må tage hen, hvem jeg må besøge – ja, helt ned til, hvad jeg må fotografere. De låser mig også inde på mit hotelværelse om natten, for at sikre at jeg ikke begiver mig ud på opdagelse på egen hånd,« sagde han og tilføjede:

»Jeg bliver frarøvet min frie vilje og min frihed, i den tid jeg er i landet.«

Jesper Grønkjær har siden 1990’erne gjort det til sin mission at sprede smil blandt ekstreme folkefærd rundt om i verdens fjerneste afkroge.

Turen skiller sig ud

Han »drages af skæve eksistenser« og har således optrådt for alt fra kannibaler til massemordere, masai-krigere og narkoprostituerede under rejser i bl.a. Honduras, Tanzania, Indonesien og Peru.

Turen til Nordkorea kommer på mange måder dog til at adskille sig fra de foregående, vurderede han:

»For det første må jeg slet ikke tale med lokalbefolkningen, hvilket ellers har været min indgangsvinkel og mit hovedformål med mine tidligere rejser. Samtidig åbner myndighederne kun vinduet ind til eliten af samfundet, så jeg får ikke lov til at besøge de fattige områder, oprørsgrupperne, fangelejrene eller beboerne på landet,« sagde Jesper Grønkjær og tilføjede:

»Og desuden plejer jeg at være meget impulsstyret og improvisere undervejs i mine shows og under de her rejser, men det kan og må jeg ikke i et så restriktivt land som Nordkorea.«

Jesper Grønkjær understregede, at han aldrig har en politisk eller kritisk agenda med sine rejser, og at han derfor ingen intentioner har om at fornærme, udstille eller udfordre måden, som nordkoreanerne har indrettet sig på.

Flere spørgsmål

Han er dog interesseret i at finde frem til, hvad indbyggerne selv tænker om deres land. Faktisk er det grundidéen og -missionen med rejsen, afslørede han:

»Tror befolkningen på systemet? Og hvad med autoriteterne? Mine to vagter eksempelvis. Jeg håber sådan, at jeg kan sprede smil blandt de mennesker, der ellers er instrueret i ikke at smile. Får jeg mine vagter til at smile, er der mulighed for, at de bløder op og åbner deres hjerter og hjem, så jeg kan få deres udlægning af styret og et unikt indblik i samfundet. Det er klart et af mine mål med turen: at komme ind under uniformen,« sagde han og tilføjede:

»Og så er jeg vanvittigt spændt på at se, hvordan smilet har det, i et land hvor befolkningen i årtier har været udsat for kollektiv hjernevask.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.