Ildsjæl arrangerer jazzfestival i Aarhus: »Jeg er til god musik«

Ilse Vestergaard bruger hver uge året rundt 25-30 timer på at svøbe Aarhus ind i inciterende jazzrytmer på den årlige sommerjazzfestival. Nu skal aarhusianerne og byens gæster gå ud og shoppe i musikken, siger hun.

Artiklens øverste billede
Ilse Vestergaard er en stærk ildsjæl bag Aarhus Jazz Festival, som finder sted den 9.-16. juli. Foto: Joachim Ladefoged

»Der er så meget god jazzmusik. Det er bare at gå ud i byen og nyde det.«

Ilse Vestergaard smiler. Hun er ved at få lagt de sidste brikker i det store puslespil, der fra den 9.-16. juli skal fylde Aarhus med jazz. Hun har i det seneste år brugt 25-30 timer om ugen på at få koordineret de 325 koncerter, der finder sted under Aarhus Jazz Festival og kan nu se, at det kommer til at spille rigtig godt rundt om i byen.

Aarhus Jazz Orchestra er en naturlig del af ugen, men der venter også store oplevelser med David Sanborn, Palle Mikkelborg og Brian Blade blandt mange andre, mener hun.

»Det er desuden ret interessant, at vi har fået nogle interessante kvinder med – Sarah Mckenzie, et nyt, australsk stjernefrø, Melody Gardot, Lizz Wright, som ikke har spillet i Aarhus før, og Ester Rada, som er i Danmark for første gang. Det ser jeg frem til. Jeg skal også ind og høre Carsten Dahl spille solo i domkirken.«

Som hun sidder der med et tætpakket program, har hun svært ved at udpege særlige arrangementer, men hun håber, at mange vil komme til frokostjazz i teltet på Bispetorvet og vende Klostertorvet. Begge drives af festivalsekretariatet, der også arrangerer koncerterne i domkirken. Festivalen laver i det hele taget selv en hel del, også konceptet Nye Spor hvor jazzen møder klassisk musik, og Jazz for Kids i Dokk1.

Jazz og flamenco

»Man skal også gå i Ridehuset, hvor der er jazz og flamencoshow, og man skal lægge mærke til, at festivalen indtager nye steder, bl.a. Helsingør Theater,« siger hun, der selv er til stede under hele ugen og vil være at se ved mange arrangementer, men som regel i bevægelse.

»Jeg sætter mig sjældent ned til en koncert. Jeg er for meget på og tænker hele tiden på, om tingene nu også kører, som de skal. Det er først den sidste søndag, hvor jeg går til Jazzselskabets koncert med Niels Jørgen Steens Quintet i Kunsthal Aarhus kl. 17, at jeg slapper af. Det er traditionen, at alle os, der er med i det, mødes her og lukker og slukker med denne sidste koncert,« siger hun.

Skal hun give aarhusianere og byens gæster et godt råd, er det at tage imod musikken med åbne arme.

»Man skal tage ind til byen for at shoppe i jazzfestivalen. 60 pct. af koncerterne er gratis eller meget billige. Så gå rundt, og nyd musik både inde og ude – der er 33 steder, hvor der spilles jazz,« siger hun.

Der plejer at komme godt 30.000 publikummer til festivalen.

»Vi er spændt på, om der kommer flere i år, nu vi har 100 koncerter mere end sidste år. Det vil vise sig. Men køber de, der kommer, nogle billetter og nogle øl, så skal det nok gå.«

Et initiativ fra 1989

Man kan godt sige, at Ilse Vestergaard ligger, som hun har redt, for hun var selv med til at tage initiativet til jazzfestivalen i 1989.

Dengang lå byen ret øde hen i juli. Ilse Vestergaard var arrangementschef i Musikhuset Aarhus og havde bemærket, at jazzfestivaler poppede op rundt omkring i verden – og i København. Hvorfor ikke Aarhus også?

Da den daværende direktør og informationschef luftede idéen om en international jazzfestival, faldt den på et tørt sted, og snart var en beslutning taget.

»Vi skulle have en jazzfestival i Aarhus. Den skulle være international og finde sted om sommeren. Vi inviterede de andre aktører i byen: Hvis de ville lave nogle arrangementer i byen, ville vi sørge for at samle det hele i et program, formidle det og finde nogle penge,« fortæller hun og kan stadig følge det spor, der dengang blev lagt ud.

For det blev besluttet, at der skulle være fokus på internationale navne, nye talenter og lokale navne.

»Det har vi holdt ved,« siger hun , som i dag er leder af festivalsekretariatet uden at få en krone for det.

»Jeg er 67 år og folkepensionist, så jeg får borgerløn,« siger hun, der dog sigter efter at trappe gevaldigt ned for arbejdsmængden, når først kulturhovedstadsåret i 2017 har fundet sted. Det skal også have et præg af jazz, understreger hun.

Mangler en medarbejder

Hun kunne godt tænke sig at finde en, der kan arbejde med erhvervssponsorer. Indtil nu er budgettet på 1,2 mio. kr. især holdt oppe af statslig og kommunal støtte samt bidrag fra fonde og enkelte sponsorer.

»Vi har ikke haft energi og overskud til at arbejde med det lokale erhvervsliv. Jeg skulle have været i gang med det, men har ikke tiden.«

Når sidste tone har lydt i kunsthallen, skal hun nok hjem og slappe af og måske gå en tur med katten Emma, og så er det på arbejde igen.

»Så skal jeg rydde op og få styr på regninger og indberetninger. Alle informationer skal samles ind, så Statens Kunstfond den 15. august kan få en ansøgning om støtte til næste års jazzfestival.«

Hun når dog også at tage to ture til Østrig og Tyskland, bl.a. for at se Wagner-operaer i Bayreuth.

Der skal også være tid til selv at synge.

»Jeg er med i to kor: Stayin’ Alive, et pensionistkor hos Bjørn ”Bønne” Christensen i KlostergadeCentret, og Godsbanekoret,« fortæller hun.

Hun betegner sig selv som en ivrig kulturforbruger.

»Jeg går til mange forestillinger, især musik og dans. Jeg er til god musik. Det er i bund og grund det, det handler om. Jeg har ikke behov for at sidde i sofaen og se fjernsyn. Men jeg ved, at jeg søndag aften skal se Island spille mod Frankrig. Hvis vejret er godt, går jeg op på pladsen foran Musikhuset og ser den med alle dem, der er der.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.