Kommunen indhenter tilbud på at udskifte skandale-plader

Artiklens øverste billede
Stadsdirektøren formoder, at samtlige 6.400 kvm MgO-plader skal udskiftes. Arkivfoto: JP

Lige så snart juristerne har afklaret, hvem der skal betale regningen for at få udskiftet Dokk1’s problematiske vindspærreplader, vil Aarhus Kommune handle. Derfor er kommunen nu gået i gang med en udbudsforretning, hvor den spørger virksomheder, hvad de skal have for at løse opgaven.

Det fortæller stadsdirektør Niels Højberg, Borgmesterens Afdeling, som bygningen refererer til. Der laves en såkaldt indbudt licitation, hvor virksomheder, som kommunen ved vil kunne klare opgaven, bliver spurgt.

»Når man bruger den her form, er det selvfølgelig for at få en afklaring af det så hurtigt som overhovedet muligt,« siger Niels Højberg.

Som tidligere afdækket i JP Aarhus er der i den 1,9 mia. kr. dyre Dokk1 – ligesom i en række andre byggerier landet over – brugt MgO-plader for bl.a. at holde vinden ude. Men disse plader er ifølge konklusionerne i en rapport fra 2015 lavet for Byggeskadefonden uegnede til anvendelse som vindspærre i det danske klima. Pladerne har vist sig at suge fugt med risiko for at danne rust og råd.

Alle plader skal skiftes

Stadsdirektøren formoder, at samtlige 6.400 kvm MgO-plader skal udskiftes. Der er desuden påbegyndt skader på øvrige bygningsdele, fremgår det en undersøgelse foretaget af Teknologisk Institut for Aarhus Kommune. Ifølge undersøgelsen skal også skruer, dele af aluminiumsbeklædningen og isolering formentlig fornyes.

Efter at have gennemgået rapporten vurderede en af landets førende eksperter på området, Tommy Bunch-Nielsen, direktør i Bunch Bygningsfysik A/S, at omkostningerne til udskiftning af MgO-pladerne og udbedring af følgeskaderne løber op i ca. 3.000-4.000 kr. pr. kvm. Det giver en samlet regning på 19-26 mio. kr.

Niels Højberg siger, at det endnu ikke står klart, hvor meget, ud over pladerne, der skal udskiftes.

Kommunen har rejst krav mod totalrådgiveren på anlægsprojektet, arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen Architects, samt entreprenøren, NCC. Men det er heller ikke afklaret, hvem der skal betale regningen.

»Det er min forventning, at vi får en større afklaring i løbet af den næste uges tid,« siger stadsdirektøren og oplyser, at det er et forsikringsspørgsmål, der bliver diskuteret.

Dokk1 kan være åbent, når renoveringsarbejdet går i gang, oplyser Niels Højberg.

»Vi ved nu, at vi kan holde huset åbent igennem processen, så det vil ikke komme til at gå ud over Dokk1’s åbningstider, uanset hvordan og hvorledes,« siger han og tilføjer:

»De skader, der er omkring svamp og sådan noget, som man måske kunne diskutere, om det vil komme til at påvirke dem inde i huset, ved vi også nu, efter nogle undersøgelser, at det kommer det ikke til.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.