De flytter fra bjerget til downtown Viby

Det kan se lidt forladt ud, når man kører forbi, men der er stadig aktivitet i gartneriet Frydenslund, der ligger på bakken mellem Viby og Hasselager.

Artiklens øverste billede
Det tynder stille og roligt ud med planter i gartneriet Frydenslund, der lukker endeligt, når alle planter er solgt. Fotos: Casper Dalhoff

Det begyndte i 1893, den første maj, da biolog Gustav Birkefeldt fra Hannover slog sig ned og startede gartneri på bakken mellem Viby og Hasselager.

Stedet fik navnet Frydenslund, og det ligger der endnu.

Lidt endnu.

Gamle udklip vidner om en spændende familiehistorie i gartneribranchen i det østjyske.

I dag er der dækket op med rødternet dug, rundstykker og ost på bordet og kaffe på kanden. Omkring bordet sidder fire af Gustav Birkefeldts efterkommere, der i dag kalder sig Svejstrup. De har været her, lige siden dengang Gustav for godt 120 år siden blev kaldt hertil for at lære danskerne at dyrke grøntsager intensivt og fremme sundheden.

»Jeg er den første, der er flyttet ned ad bjerget,« siger Lone Svejstrup, der er datter af nuværende ejer Erik Svejstrup, med henvisning til, at hun er den eneste i familien, der ikke længere bor oppe på bakken, men nede i bunden, i hvad hun selv kalder downtown Viby.

Drivhuse rives ned

Når sommeren er ovre, er resten af familien også flyttet. Gartneriet er solgt, og når denne sæsons produktion – omtrent 100.000 planter – er ude af døren, følger familien efter. Drivhusene og de tre villaer vil blive revet ned, og kort efter vil der blive fyldt så meget sand oven på, at grunden kommer op i niveau med Skanderborgvej.

I mellemtiden – i løbet af de 123 års historie – har familien udover at have taget del i grøntsags- og blomsterdyrkningen i Danmark også været med til at opfinde og etablere Gasa, og så leverede man samtlige blomster – og det var mange – til kong Harald og dronning Sonjas bryllup i 1968.

Erik Svejstrup står foran et sort-hvidt billede fra landsudstillingen. Familien Birkefeldt var blandt andet med til at etablere GASA i Aarhus.

Det er selvfølgelig med vemod, at familien siger farvel til gartneriet, men der er også en erkendelse af, at man må lade falde, hvad der ikke kan stå.

»Det er med blandede følelser, at vi siger farvel til det her. Vi har forsøgt at sælge det i 10 år og er glade for, at det omsider er lykkedes. Vores anlæg er ved at være slidt ned, og blomster er simpelthen blevet alt for billige,« siger 78-årige Erik Svejstrup, som er fjerde generation og oldebarn af Gustav Birkefeldt.

Familien er ikke gået konkurs og kommer ud af det med skindet på næsen, men de senere år har det kostet penge at drive gartneri af den størrelse.

»Vores søn kunne være blevet femte generation, men han skal ikke trækkes med det her«, siger Eriks kone, Hanne Svejstrup. Sønnen Peter Svejstrup er med i driften i dag, men han bliver altså ikke femte generationsindehaver på Frydenslund.

En af mange

Erik Svejstrup kan huske fra sin tid i Gasas bestyrelse, at der i 1985 var 572 gartnerier i Aarhus Amt. I dag er der 18 i samme område. Alene i Viby har der været 29 gartnerier.

Erik Svejstrup ses her sammen med hustruen Hanne. De har hele livet satset på kvalitet, men må erkende, at det ikke længere er muligt at drive et rentabelt gartneri.

Afgifter og Østeuropa får de hårdeste hug med på vejen, når situationen analyseres på bakken mellem Viby og Hasselager.

»Ved du, hvor meget en landarbejder i Krakow-området tjener?« spørger Erik Svejstrup retorisk, mens han henviser til de lastbiler, der transporterer planter til de nærliggende supermarkeder, hvor de sælges et godt stykke under prisen for, hvad de kan sælge dem for hos Frydenslund.

»Vi har satset på kvalitet, her får planterne lov til at rode (at slå rod, red.) ordentligt. Vi sælger ikke planter, før vi synes, de er klar til salg,« siger Lone Svejstrup, mens hun viser rundt blandt gartneriets sidste planter. Man kan pege, hvor man vil, og hun kender historien bag hver eneste planteart, og hun taler med stolthed og ærekært om faget og gartneriets virke.

»Vi har valgt ikke at bruge en masse penge på at reklamere. Vores kunder kommer, fordi de har hørt fra andre om vores kvalitet,« siger hun.

I dag sælger Frydenslund til private, der kommer ind fra gaden, og det er tydeligt, at der er mange stamkunder, der ved siden af plantehandlen også kommer for at få en snak og en kop kaffe.

Et par kommer for at købe sort petunia.

»Det er klart, de skal være sorte. Det var jo en sorgens dag, da vi hørte I skulle lukke«, lyder det fra parret.

Aarhus vokser

»Fra næste år bliver det forbudt at fyre med kul i Aarhus Kommune, og så skulle vi til at lægge det om også,« forklarer Erik Svejstrup, der ikke har lige stor fidus alle de miljøtiltag, der er kommet gennem de seneste par årtier. Ikke mindst får Svend Auken en svada med på vejen. Han gjorde det ifølge Erik Svejstrup umuligt at drive rentabelt gartneri i Danmark.

Aarhus’ stadige vækst er en faktor, man heller ikke kommer uden om, og at jorden derfor bliver mere værd som byggegrunde til boliger eller kontorer, end den gør som landbrugsjord.

Da Erik Svejstrup blev født, var Viby stadig på landet, det var egen kommune, og der var grusveje, og han erkender gerne, at han føler sig lidt fremmed i Viby i dag.

Inden længe tager han og konen Hanne som de næste turen ned af bjerget og bosætter sig i downtown Viby.

Ikke langt fra hvor Hanne Svejstrup i sin barndom var med til at ruske hør.

Omkring bordet med den rødternede dug på bakken mellem Viby og Hasselager fornemmer man en vis ærgrelse, men de er trods alt enige om, at der har været rigtig mange rigtigt gode år.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.