Souvenirs med et kunstnerisk budskab

Den tyrkisk-svenske kunstner Meriç Algün Ringborg arbejder meget aktuelt med grænser og identitet på sin nye udstilling på Aros.

Artiklens øverste billede
Meriç Algün Ringborg har netop åbnet en ny udstilling på Aros, hvor hun kredser om emner som identitet og tilhørsforhold. Foto: Tina Bryld

Det er tanken, der tæller.

F.eks. en tanke, som den tyrkisk-svenske kunstner Meriç Algün Ringborg fik, da det gik op for hende, hvor mange souvenirs der var lavet i EU’s navn i blå farver med gule stjerner på.

”Promotion Europe” hedder de, man kan købe dem i en særlig butik i Bruxelles. Promotion Europe, og det gjorde hun. 173 forskellige slags og for 700 euro i alt.

Hun gjorde det ud fra en tanke om, at souvenirs som regel er et sammenkog af alt det, der betyder noget for det pågældende land. Men hvad betyder en proptrækker, en kuglepen, et babytermometer og et par høretelefoner?

»Hvordan understøtter det unionens identitet?« spørger hun om dette rædselskabinet af sager, som hun har gjort til en del af sin nye udstilling på Aros, ”Transboundary”. De mange blå souvenirs er monteret på gule søjler, og kigger man nærmere efter, vil man kunne se, at alle er produceret i Kina, siger hun.

»Det stiller det hele lidt på spidsen – vi skal samles i unionen, men er dette resultatet af det?« spørger hun og peger på souvenirsøjlerne: »Symboliserer de et åbent Europa med en fælles identitet og fælles værdier, eller et Europa der er ved at lukke sig om sig selv som en samling af nationalstater med lukkede grænser?«

Brexit-aktuel

At udstillingen ville være så aktuel, som den er blevet med den britiske folkeafstemning om medlemskabet af EU, var ikke med i hendes tanker, da hun begyndte at arbejde med udstillingen for godt et år siden.

Den 32-årige Meriç Algün Ringborg er tyrkisk født, men er i dag gift og bosat i Stockholm. Det er dette med at flytte sig fysisk, der er grobunden for hendes kunst, fortæller museumsinspektør Jakob Vengberg Sevel.

»Det er drivkraften i denne udstilling, som handler om at krydse grænser, og også på den måde må siges at være aktuel,« siger han.

Meriç Algün Ringborg, der især arbejder med billboards, fotos og lyd, synes selv, at hun er landet fint i Sverige, hvor hun har boet i otte år og taget en master på det svenske kunstakademi som en overbygning til sin universitetsuddannelse fra Istanbul.

»At flytte og blive etableret var en lang proces, hvor jeg virkelig kom til at konfrontere min identitet,« siger hun, der i et af sine værker har samlet breve fra de svenske myndigheder, som har mere end svært ved at finde ud at stave hendes navn rigtigt.

En flod har mange navne

Hun er opkaldt efter floden Meriç, som løber fra Bulgarien ind mellem Tyrkiet og Grækenland. Hvert land har givet den sit eget navn – Maritsa, Meriç og Evros. Endnu et tegn på, hvor identiteten er afhængig af omgivelserne.

Men trods alt er der en fælles arv, mener hun. Hun illustrerer det med sit værk, ”The Mutual Letter”, hvor hun har gennemgået en svensk og en tyrkisk ordbog og fundet ord, der betyder det samme på begge sprog. Lokal, genom, malakit, forum, badminton og aids, for blot at nævne nogle få. Selve værket er en lille pamflet med alle ordene, som publikum kan tage med sig og tænke over.

I rummet kører en lydinstallation, hvor Meriç Algün Ringborg læser ordene op på tyrkisk, mens hendes svenske mand, Theodor Ringborg, læser dem på svensk.

»Det er et seriøst budskab, jeg kommer med, men læg mærke til den humor, der også er,« smiler hun, som håber at kunne rejse ud i Europa med udstillingen efter Aros.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.