Aarhus-ikon hyldet for sit udseende på 75-års jubilæumsdag

Fredag var aarhusianerne budt indenfor på Aarhus Rådhus til en hyldest af arkitekturen og arkitekten bag på 75-årsdagen for rådhusets indvielse.

Artiklens øverste billede
I forbindelse med 75-årsdagen overrakte borgmester Jacob Bundsgaard legater til studerende fra Arkitektskolen Aarhus. F.v. Rune Tybjerg, Benjamin Rousing, Simeon Østerlund Bramford, Mathias Ørum, Kristoffer Hedegaard Andreasen og Jacob Bundsgaard. Foto: Christian Klindt Sølbeck

Det er ikke hver dag, at en 75-års jubilar bliver hyldet for sit smukke udseende.

Men det var ikke desto mindre tilfældet, da Aarhus Kommune med borgmester Jacob Bundsgaard og stadsarkitekt Stephen Willacy fredag bød indenfor på Aarhus Rådhus til en hyldest af rådhusets arkitektur i anledningen af 75-årsdagen for dets indvielse.

Aarhus Rådhus er tegnet af den berømte arkitekt Arne Jacobsen sammen med Erik Møller.

I fællesskab har de skabt en bygning, der sammen med domkirken og universitetet står som stærke ikoner i en by, hvor det ene nye ikonbyggeri efter det andet skyder frem.

Stephen Willacy indledte arrangementet med ordene:

»Jeg er den heldigste arkitekt i hele verden. Jeg får hver dag lov til at arbejde i dette smukke hus. En bygning som jeg og aarhusianerne elsker,« sagde han, før han præsenterede den første taler.

Han havde til arrangementet inviteret den spanske arkitekt Felix Solaguren-Beascoa De Coral til at tale om Arne Jacobsens store indflydelse på international arkitektur. Han er den førende internationale ekspert på Arne Jacobsens værk.

Derefter fulgte professor Carsten Thau, der gav en kulturhistorisk og arkitektonisk gennemgang af Arne Jacobsens arbejde samt af arkitekturen bag rådhuset. En bygning som han er tydeligt begejstret for. Både dens udformning, men også dens sammenhængskraft med det omkringliggende område ved Park Allé.

Der er dog pletter, mente professoren. Han benyttede derfor lejligheden til at give sin mening til kende, i forhold til hvordan han mente, at bygningen kunne komme bedre til sin ret. For det første mente han, at Ridehuset på hjørnet overfor rådhuset bør rives ned for at give mere lys og luft til pladsen foran.

Men det var ikke det eneste kontroversielle forslag, professoren havde. Begejstret var han heller ikke for det store maleri, der hænger i forhallen, malet af Hagedorn Olsen.

»Den blå farve er et knock-out til den farveskala, der ellers er anvendt. Så det ville jeg personligt overveje at male over,« sagde professoren kækt til stor underholdning for tilhørerne.

Der blev også tid til at hylde fremtidens arkitekter i form af legater til arkitektstuderende.

Den første til at uddele et legat var borgmester Jacob Bundsgaard. I april modtog Aarhus Rådhus Wegner Prisen på 25.000 kr. Det var besluttet, at disse penge skulle gives videre i form af et Rådhus-legat til arkitektstuderende fra Aarhus Arkitektskole. Også Cubo Arkitekter og Arkitektforeningen Østjylland uddelte legater til bachelorprojekter fra Aarhus Arkitektskole.

I alt blev ni arkitektstuderende belønnet med legater.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.