»Hjertet må aldrig undervurderes«

Hav hjertet med, når du vælger uddannelse, siger næstformand for studenterrådet, der frygter for stort fokus på beskæftigelsen i unges studievalg.

»Hidtil har vi fokuseret meget på indgangen, men fremover kommer vi også til at fokusere på udgangen.«

Sådan lyder det fra Berit Eika, prorektor på Aarhus Universitet.

Med ”udgangen” mener hun mulighederne for et job efter endt uddannelse, for beskæftigelses-delen.

»Vi vedkender os vores samfundsansvar for, at vi skal uddanne til beskæftigelse. Derfor har alle vores kampagner i år også et grundlæggende fremtidstema, som appellerer til de unge om også at tænke på jobmuligheder efter endt uddannelse,« siger Berit Eika.

Det nye fokus kommer groft sagt både af nød og af lyst, for Aarhus Universitet er som landets øvrige universiteter blevet pålagt en såkaldt dimensionering af optaget, hvor antallet af studiepladser vurderes i forhold til beskæftigelsen.

Er der høj ledighed på et område, nedsættes antallet af studiepladser, og et af de områder, som har mærket dimensioneringen hårdest på Aarhus Universitet, er det humanistiske område – kaldet Arts – hvor ledigheden er højest.

Statistikker over ledigheden i Aarhus, som Styrelsen for videregående uddannelser har lavet for JP Aarhus, viser, at Arts-fag som æstetik og kultur og kunsthistorie topper listen over studier med høj ledighed.

»Vi følger ledighedstallene løbende og er opmærksomme på de særlige jobudfordringer på Arts-området, hvor vores målsætning nu hedder et mindre og stærkere Arts,« siger Berit Eika.

Statistikkerne viser også, at den laveste dimittend-ledighed findes på uddannelser som f.eks. medicin, sygeplejerske, markedsføringsøkonom og diplomingeniør.

Hos Studenterrådet på Aarhus Universitet er der bekymring over et stort jobfokus.

»At unge skal vælge uddannelse på baggrund af ledighedstal, er en kortsigtet løsning, som vi frygter på længere sigt vil skabe flaskehalse. Hvis der udelukkende vælges uddannelse efter job- og indkomstmuligheder, er der større risiko for, at de studerende falder fra undervejs. Det at vælge med hjertet må aldrig undervurderes,« siger Sana Mahin Doost, næstformand i studenterrådet.

»Med dimensionering fra centralt hold kan man komme til at udvande faglige miljøer, som vi har brug for i fremtiden. Det her er et udtryk for den evindelige debat om, at studerende skal hurtigt igennem systemet og ikke laver nok. Vi ser det som en umyndiggørelse af de unge mennesker, som arbejder hårdt for at leve op til det pres, der er fra samfundet, familie og venner.«

Sidsel Daubjerg Overgaard, centerleder og vejleder ved Studievalg Østjylland, er enig i, at jobmulighederne ikke må afgøre studievalget alene.

»Vi snakker med de unge om, hvilke konsekvenser det har, hvis man kun vælger med hjertet eller hjernen. De er nødt til at have deres passion med i beslutningen og kunne se sig selv i det,« siger hun.

Hun spår et stigende antal ansøgere til naturvidenskab og ingeniøruddannelserne i dette års studievalg, der har ansøgningsfrist den 5. juli.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.