Kampen for at få lov til at bygge det sidste af Aarhus Ø er begyndt

Onsdag sendte byrådet de sidste byggefelter på Aarhus Ø i udbud.

Artiklens øverste billede
På området Ø4 skyder BIG-projektet AARhus og havnebadet op.

Startskuddet, for at entreprenører og arkitekter kan afgive bud på flere store byggerier på Aarhus Ø, er gået.

Et enigt byråd vedtog onsdag at sende en række byggefelter i udbud med krav om at opføre private og almene boliger, erhverv, et stort hotel- og konferencecenter og et mindst 110 meter højt boligbyggeri, der skal stå som et vartegn for Aarhus på den yderste spids af Aarhus Ø.

»Vi går ind i en spændende fase. Vi forklarer, hvad byrådet vil have, og så skal vi se, om nogen vil byde på byggefelterne. Om højhuset bliver 100 eller 120 meter højt er ikke afgørende. Det skal være af god kvalitet, fordi det er det, man først ser, når man kommer til byen fra øst,« sagde teknikrådmand Kristian Würtz (S), der udtrykte tilfredshed med, at der er planlagt ca. 80 almene familieboliger.

Offentlig adgang

Det samme gjorde Peter Hegner Bonfils (EL):

»Vi ser frem til, at det lykkes at bibeholde 25 pct. almene boliger på Aarhus Ø. Og så er det meget positivt med offentlig adgang til et højtliggende punkt på Aarhus Ø,« sagde han med henvisning til, at der i udbudsmaterialet er beskrevet, at Aarhus Kommune i samarbejde med bygherren vil afdække muligheden for at etablere offentlig adgang så højt som muligt i det kommende højhus på spidsen af Aarhus Ø.

Også Venstre er begejstret for, at offentligheden står til at få adgang til højhuset med udsigt ud over byen og Aarhus Bugt.

»Men vi vil gerne have et notat, der beskriver, hvad det betyder for den kommende bygherrer. Hvor mange kvadratmeter af byggeriet skal inddrages, og hvad er omkostningen ved at lade offentligheden få adgang. Der kan f.eks. være behov for en ekstra elevator,« sagde Venstres politiske ordfører Gert Bjerregaard.

De sidste felter i Aarhus Ø

Byrådet valgte at udbyde byggefelter ved Bassin 7, Nikoline Kochs Plads og X2, som ligger på Aarhus Ø’s spids.

Ved Bassin 7 – på området Ø4 – skyder BIG-projektet AARhus og havnebadet op. I fire tilstødende byggefelter skal der bygges byens største hotel- og konferencecenter med plads til minimum 2.000 gæster. Vinderen af dette udbud vil få købsret til tre tilstødende byggefelter på Ø4, hvor der kan opføres i alt 26.000 kvm boliger med mulighed for detailbutikker i stueetagen.

Øst for Ø4 på byggefeltet Nikoline Kochs Plads kan der opføres 30.000 kvm etageareal, hvoraf minimum en tredjedel skal opføres til erhvervsbrug som detailbutikker samt en eller to dagligvarebutikker.

På havnebyens yderste spids – byggefeltet X2 – blev det 142 meter høje Lighthouse-fyrtårn for over to år siden opgivet pga. bl.a. svære jordbundsforhold. Derfor er der i udbudsmaterialet beskrevet, at både køber af grunden og Aarhus Kommune kan trække sig fra aftalen efter et halvt år, når der er foretaget yderligere jordbundsundersøgelser.

De kommende bygherrer vil få adgang til de sidste byggefelter på Aarhus Ø og vil være med til at færdiggøre bydelen. Byggefelterne er blevet udbudt med forbehold for, at Aarhus Byråd skal godkende byggeprojekterne.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.