S vil stadig have samle partierne til et opgør med parallelsamfund

Planen for at komme parallelsamfund er ikke endelig, fastslog S under onsdagens byrådsdebat og inviterede de borgerlige til fortsat at deltage i drøftelser om yderligere initiativer.

Selvom Socialdemokraterne, De Radikale og SF kunne samle et flertal for en samlet plan, der skal gøre op med parallelsamfund i Aarhus, var partierne ikke villige til at vedtage den under onsdagens byrådsmøde.

Fra en samlet borgerlig fløj lød der kritik af, at planen er for blødsøden og ukonkret. Og da Socialdemokraterne stadig ønsker et bredt samarbejde i byrådet om initiativerne, blev planen sat på hylden og sendt til behandling i økonomiudvalget.

»Jeg er træt af, at vi ikke er lykkedes med at samle byrådet. Jeg foreslår, at vi i udvalget arbejder sammen om at iværksætte yderligere initiativer. Det er en afsindig vigtig problemstilling, hvor vi må gøre os umage og finde hinanden, fordi forudsætning for at modarbejde parallelsamfund er, at vi sender et entydig signal til bysamfundet og vores kommunale medarbejdere,« sagde borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Planen er resultatet af forhandlinger på fem møder mellem samtlige byrådspartier. Den indeholder 11 punkter, hvor der bl.a. er initiativer til at gøre op med social snyd, et nyt og udvidet exitprogram, tættere kontrol med foreninger og frie grundskoler og en øget bekæftigelsesindsats.

Men planen er ikke god nok, mener V, K, LA og DF, som bl.a. har krævet, at planen skal tage mere afstand til sharia og islamisme. Partierne mener også, at der skal sættes klarere og flere mål for beskæftigelsesindsatsen og brugen af sanktioner som forældrepåbud. En fremtidig stormoské skal ikke bygges i helhedsplansområder, og så skal man fjerne tryghedsgarantien, som sikrer beboere i Gellerup genhusning i lokalområdet i forbindelse med nedrivning af blokke.

»Jeg tror ikke på, at vi med vores 11 borgerlige mandater kan få alle kravene ind i aftalen. Men vi vil have en anderledes indsats. Løsningen til at bekæmpe parallelsamfund ligger i, at vi erkender problemerne. Processen har udstillet, at vi på nogen områder er vi langt fra hinanden og derfor anskuer løsningerne foreskelligt,« sagde Venstres politiske leder og børne- og ungerådmand, Bünyamin Simsek.

SF's politiske leder og social- og beskæftigelsesrådmand, Thomas Medom, forklarede, at partiet, siden overgrebene i Köln fandt sted i februar, har rykket sig i debatten. Og til byrådsmødet gjorde han det klart, at tryghedsgarantien kan forhandles.

»De nuværende aftaler gælder selvfølgelig stadigvæk. Men man kan diskutere en anden form end tryghedsgarantien, hvis blokke i fremtiden skal rives ned. Det kan være, at folk skal tilbydes en bolig til samme pris og i samme kvalitet et andet sted,« sagde han.

Fælles initiativer til opgør med samfundsundergravende parallelsamfund

Planen omfatter indsatser i Vandtårnsområdet i Aarhus Nord, Bispehaven, Gellerup/Toveshøj, Herredsvang, Trigeparken, Viby Syd, Frydenlund og Langkærparken.

Der er lagt op til følgende indsatser:

  • Stop socialt snyd: Der igangsættes temakontroller inden for fiktive adresser, ukendte adresser, længerevarende udlandsophold, flere virksomhedskontroller, formuer og førtidspensionsområdet.
  • Et udvidet exitprogram:  Omfatter borgere udsat for undertrykkelse, social kontrol, tvang, vold og genopdragelse.
  • Ingen støtte til samfundsundergravende foreninger/aktiviteter: Der skal foretages flere uanmeldte kontrolbesøg samt udvidet kontrol med medlemslister hos udvalget typer foreninger.
  • Tidlig indsats og forebyggelse: Alle dagtilbud, skoler og klubber i Aarhus skal arbejde på at ruste børn og unge til at blive demokratiske medborgere. Der vil blive lagt stor vægt på, at forældre skal tage et ansvar for indsatsen. Derudover skal sundhedsplejersken have stærkere fokus på at rådgive og vejlede familier, og således formidle informationsmateriale om rådgivning i tilfælde af vold, trusler eller andet.
  • Styrket tilsyn med de frie grundskoler: Aarhus Kommune vil afsøge muligheden for, at kommunen overtager og øger tilsynet med de frie grundskoler fra Undervisningsministeriet.
  • Beskæftigelse: Der skal etableres flere praktik- og nytteindsatspladser til ledige mænd og kvinder med ikke-vestlig baggrund. Der vil blive fastsat konkrete målsætninger for udviklingen i andelen af ikke-vestlige kvinder på offentlig forsørgelse. Der indføres en fritidsjobgaranti for unge i udsatte boligområder.
  • Ligestilling: Der skal afholdes en konference, hvor kommunen og byens foreninger skal give bud på, hvordan man kommer i kontakt med udsatte kvinder. Det skal desuden afprøves, om man kan flytte den undertrykkende part fra en familie, i stedet for at den undertrykte flytter.
  • Ét retssystem i Danmark: Alle kommunale medarbejdere skal give en underretning, hvis der er indikationer på et selvbestaltet retssystem. Der iværksættes desuden en kommunikationsindsats, som skal oplyse borgere om deres rettigheder og muligheder, hvis de står over for utryghed, personlige problemer eller kriminalitet.
  • Kritisk dialog: Der skal skabes en ny og styrket ramme for Aarhus Kommunes dialog mellem danske myndigheder, minoriteter og civilsamfund. Der skal være en kritisk og vedholdende dialog med alle - også med dem, som har et anderledes syn end de fleste.
  • Borger til borger: Der indbydes til åbne borgerkonferencer, hvor idéer til nedbrydelse af parallelsamfund diskuteres. Foreningslivet skal styrkes, særligt i de udsatte boligområder. Folkeinformationen skal i højere grad være med til at formidle danske demokratiske værdier.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.